Blog Profesia.sk
Dub
25

Chcete si vydělat a nevadí vám vycestovat? Podívejte se na práci v zahraničí

Autor: | Kategorie: Hledání práce, Pracovní život |
Chcete si vydělat a nevadí vám vycestovat? Podívejte se na práci v zahraničí
Více než třetina dotázaných Čechů by podle našeho průzkumu vyjela za prací do zahraničí déle než na rok. Trvale by se pak za prací odstěhovalo 24 % Čechů. Patříte-li mezi ty, které by práce v zahraničí lákala, podívejte se na naše nabídky na Profesia.cz.

Německo potřebuje řemeslníky

Podle zmiňovaného průzkumu, který proběhl celkem ve 12 evropských zemích, by Češi nejraději pracovali v Německu. A právě v této zemi je na našich stránkách nejvíce inzerátů, aktuálně přes 100 míst. Většinou se jedná o řemeslné pozice – nástrojaři, zámečníci, svářeči, obsluha CNC strojů, ale uplatnění by u našich západních sousedů našli i skladníci nebo montéři.

Ne ve všech případech je nutná znalost němčiny, u některých nabídek stačí domluvit se anglicky. Pokud je znalost německého jazyka vyžadována, bývá uvedeno, na jaké úrovni, většinou stačí základní. U nemalého počtu pozic je potřeba mít i řidičský průkaz sk. B.

O poznání méně inzerátů je z oblasti sociální či zdravotní péče nebo gastronomie. Přesto se i taková místa najdou, ačkoliv spíše jednotky než desítky. Jazykové nároky bývají v takových případech vyšší, vyžadují úroveň mírně či středně pokročilý.

Mzda bývá u drtivé většiny inzerátů práce v Německu uvedena a také, zda a za jakých podmínek je k dispozici ubytování či stravování. Někteří zaměstnavatelé nabízejí nástupní bonus nebo mzdu vyplácenou týdně.

TIP: Více o povoleních a formalitách, pokud chcete pracovat v Německu, si můžete přečíst na stránkách českého Ministerstva práce a sociálních věcí.

Rakousko jako alternativa

Komu je německy mluvící prostředí blízké, může také zkusit zadat do našeho vyhledávače práci v Rakousku. Nabídek jsou zde momentálně téměř čtyři desítky. Také v Rakousku potřebují řemeslníky a dělníky ale kromě toho i lidi pracující ve službách, zejména v hotelnictví a gastronomii. O tom, jaké jsou v Rakousku životní a pracovní podmínky se opět dočtete na stránkách MPSV.

Než se pro práci v zahraničí rozhodnete, dobře to zvažte. Pokud nebudete přeshraničním „pendlerem“, vyžaduje přesídlení do jiné země zvyknout si nejen na jiné pracovní prostředí, ale i kulturu. Znalost jazyka určitě pomůže, alespoň na začátečnické úrovni.

TIP: Máte už práci za hranicemi sehnanou a blíží se čas odjezdu? Podívejte se, co všechno si před vycestováním vyřídit. 

Stanovte si také předem, jak dlouho byste rádi v zahraničí pracovali. Týdny, měsíce, rok a víc? I když vám nikdo hlavu neutrhne, když se rozhodnete třeba po měsíci vrátit zpět do Česka, přece jenom je rozumnější vzít místo, na kterém vydržíte předpokládanou dobu. Čím delší období, tím více zkušeností načerpáte a tím lépe se naučíte jazyk.

Češi nejsou peciválové

Třebaže jsou občas Češi považováni za pecivály, ve srovnání s ostatními evropskými národy jsou poměrně ochotní pracovat v zahraničí. V žebříčku 12 evropských zemích skončili na čtvrtém místě. Na prvním se umístila Severní Makedonie, za nimi Bosna a Hercegovina a na třetí příčce skončilo Estonsko. Průzkumu se zúčastnilo 76 tisíc respondentů.

Neláká vás práce v zahraničí? Nevadí. Na Profesia.cz máme dostatek nabídek práce v tuzemsku, od řemeslných profesí ve výrobě či provozu, přes místa ve službách až po kancelářské pozice.

 

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook