Blog Profesia.sk
Čvc
8

6 rad, jak vás správné myšlení dovede k úspěchu

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
6 rad, jak vás správné myšlení dovede k úspěchu
Myslíte si, že když budete úspěšní, budete šťastnější? Přesvědčíme vás, že je to přesně naopak, a poradíme, jak být úspěšný díky pozitivnímu myšlení.

V červnu jsem se zúčastnila křtu knihy Oranžová žába, knihy o pozitivním myšlení od Shawna Achora. Tato pozvánka v souvislosti s pozitivním myšlením mě potěšila, ale zároveň musím přiznat, že mě až tak nepřekvapila – jsem totiž vždy usměvavá a vždy beru věci z pozitivní stránky. Koneckonců, když nejde o život, jde o h****. :)

Spolu s pozvánkou přišla i jednoduchá prosba – vzít si něco oranžového. Jednalo se přece o křest knihy o oranžové žábě, který byl spojen i s workshopem. A protože jsem se na semináři dozvěděla několik důležitých věcí, které mohou být užitečné i pro ostatní, rozhodla jsem se pro vás napsat článek. Inspirativní přednášku samotného autora s názvem „Secrets to Happiness and Better Work“, která zazněla na konferenci TED v americkém Bloomingtonu a v sobotu se k ní vrátil mimořádně úspěšný TEDxBratislava, najdete na konci článku.

Když ráno vstanete, chcete být průměrní?

Každý den jsme bombardováni zprávami, které nejsou zrovna pozitivní. O vraždách a úmrtích, o rostoucích cenách nebo nezaměstnanosti, o propouštění, krizi, krachu, prostě o tom, jak je svět špatný. Děláme práci, která nás nebaví, účastníme se nudných schůzek, které nás unavují… A právě toto vnímání světa se kniha snaží rozptýlit.

Celý seminář se tedy nesl v duchu otázky: „Když ráno vstanete, chcete být průměrní?“. Určitě jste to také zažili: lidé kolem vás představují průměr a jen občas se objeví někdo, kdo vyčnívá z davu. Na grafu by představoval osamocenou tečku mimo křivku znázorňující průměr. Většina lidí však takového člověka považuje za podivína či iniciativního blbce. A mají tendenci ho stahovat do průměru, aby nebyl mimo jejich komfortní zónu. Naštěstí stále existují lidé, kteří se nenechají stáhnout do šedého průměru a statisticky kazí graf jako tečka nad průměrem. :)

Workshop při příležitosti křtu knihy nás přiměl přemýšlet o tom, co je vlastně štěstí a zda šťastní a pozitivně naladění lidé dosahují lepších výsledků. Pochopili jsme, že existují a řídí nás zažité vzorce chování, že když budeme úspěšní, budeme šťastnější. A ono je to přesně naopak. Protože když se honíte za úspěchem, který nepřichází, jste spíše frustrovaní. Můžete se rozhodnout, že budete šťastní a pozitivní a váš mozek bude fungovat mnohem lépe – a brzy budete úspěšnější. Jako ta oranžová žába…

Příběh jedné oranžové žáby

Bylo, nebylo, žilo jedno společenství žab. Pracovaly, stavěly svá obydlí, ale jednou za čas přišla bouřka a všechna obydlí odnesla přívalová voda. Měly čtyři rybníky:

  • V prvním rybníku žily žáby, které pracovaly a pracovaly. „Musíme pořád makat,“ říkaly si a nikdy je nenapadlo, jestli by to náhodou nešlo i jinak.
  • V druhém rybníku žily žáby, které si naopak říkaly: „Proč makat? Však stejně přijde bouřka, která všechno zničí.“ a nikdy nic nedělaly.
  • Třetí rybník byl domovem snílků, kteří neustále vymýšleli vize o tom, jak by mohlo být, kdyby… Ale ve skutečnosti nikdy nic nezrealizovali.
  • Čtvrtý rybník byl tabu. Bylo známo, že tam chodí predátoři likvidovat žáby, a tak se mu žáby vyhýbaly širokým obloukem.

A tak společenstvo žab žilo, chytalo mouchy, až jednoho dne začala mít žába jménem Sparks oranžové skvrny a poutala pozornost svou jinakostí. Ale ne v dobrém slova smyslu – ostatní žábyi se na poradě shodly, že Sparks je nebezpečná a musí opustit společenství. A tak byla vykázána do čtvrtého rybníka…

Nastavila se však na pozitivní myšlení a snažila se na sobě pracovat. Hodně plavala, aby dokázala uniknout predátorům, stavěla, aby její příbytek vydržel bouřkový příval, a čím víc toho dělala, tím byla oranžovější. Až se z ní stala úplně oranžová žába. Protože byla v rybníce jediná, nikdy neměla nouzi o potravu. A když přišli predátoři a uviděli oranžovou žábu, tak podle svých vzorců, že jen zelené žáby jsou chutné, ji nechali být.

Sparks byla v bezpečí a její oranžové zbarvení, které bylo dříve problémem, se najednou stalo výhodou. Žabka Misty byla zvědavá, proč tomu tak je, přidala se ke Sparks a časem se jí také začaly dělat oranžové skvrny. Postupně žabky přišly na to, že být oranžovou má mnohem více výhod a přidaly se k vyděděné Sparks. Podle jeho vzoru si postavily obydlí v korunách stromů a když přišla bouře, zůstaly celé.

Kolik oranžových žab máte kolem sebe?

Samozřejmě je snazší být průměrný. Normální. Ale být úspěšný znamená právě přepisovat sociální vzorce a běžné scénáře a být pozitivní ke změnám. Každý má možnost volby a když změníte nastavení svojí mysli, tak se najednou všechno změní. Podívejte se také na projev komika Jima Carreyho, který ve vás na počkání podnítí touhu změnit svůj život k lepšímu díky pozitivního myšlení.

Nejde to však tak jednoduše, jak se řekne, ale na semináři jsme dostali informace, jak na to. Je však důležité si uvědomit, že informace není transformace. A ta trvá mnohem déle a je to mnohem náročnější proces. Být pozitivní často znamená, že vás lidé nepochopí. Nepochopí váš úmysl. Cítí se trapně nebo dokonce podrážděně. Pokud však chcete něco změnit a něčeho dosáhnout, musíte narušit společenská schémata a pomoci i druhým, aby se také cítili pohodlně při narušování běžných vzorců. Ty totiž často omezují potenciál.

Jak se nastavit na pozitivní myšlení

Většina lidí by ráda dosáhla úspěchu ze dne na den a nemyslí na to, že i přes vynaložené úsilí a odhodlání se jim do cesty postaví nečekané překážky. Zapamatujte si těchto šest myšlenek, které vám v krizi vždy připomenou, že výzvy je třeba brát jako pozitivní šanci k progresu:

  1. Pokud chcete něco změnit, bude vás to stát nejvíce energie na začátku. Vytrvejte, i když máte chuť to vzdát.
  2. Váš mozek potřebuje zažívat rychlé drobné úspěchy, aby udržel změnu, proto na sobě nepřestávejte pracovat.
  3. Překážky berte jako odrazový můstek pro další růst a neúspěchy jako novou obohacující zkušenost.
  4. Když vám na změně záleží a věříte, že je možná, budete úspěšní. Nenechte se přesvědčit o opaku.
  5. Lidé, kterými se obklopujete, jsou předpokladem vašeho dlouhodobého úspěchu. Vybírejte pečlivě.
  6. Nechte svůj mozek filtrovat informace, ze kterých si vytvoří vlastní vzorce, neučte ho těm zavedeným. Vlastní vzorce vám usnadní rozhodování.

Jak vím, že tato metoda funguje?

Úplně stejné to bylo, když jsem se snažila začít běhat. Představte si, že chcete uběhnout maraton. Pokud se pokusíte hned na začátku uběhnout 42 km, které jste nikdy předtím neběželi, určitě se vám to nepodaří.

Podaří se to však tehdy, pokud začnete trénovat postupně, nejprve uběhnete první kilometr, pak přidáte několik set metrů, až budete počítat běhy na kilometry. Podaří se to tehdy, když budete trénovat s lidmi, kteří mají podobný cíl a vytrvale za ním jdou, kteří vás povzbudí, když se dostanete do krize, protože sami vědí, jak je to demotivující. Podaří se to tehdy, když budete trénovat pravidelně, i když budou podmínky nepříznivé, i když se vám nebude chtít si ani obout tenisky, i když budete mít pocit, že stagnujete.

Nejdůležitější totiž není začít, ale vytrvat. Jen tak se budete postupně zlepšovat, ať už jde o kondici, dovednosti nebo vaše zkušenosti. Musíte si uvědomit, že je to jen vaše volba, stejně jako to, zda budete šťastní – a tedy i úspěšní.

Jsem vděčná společnosti RecruitMen & Developium Group, že mi umožnila pokřtít tuto skvělou knihy a zejména jejich nový workshop. Roman Kurnický a Marko Šamír, děkujeme!

Ivana Molnárová, CEO

Vyhledávání

Kategorie

Facebook