Blog Profesia.sk
Dub
26

Poslat či neposlat životopis? Nejprve si položte těchto 5 otázek

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Poslat či neposlat životopis? Nejprve si položte těchto 5 otázek
Než odpovíte na zajímavou pracovní nabídku nebo pošlete životopis, zvažte několik faktorů. Nezáleží jen na samotné náplni práce, ale také na zkušenostech, mzdovém ohodnocení a příjemném pracovním kolektivu. Ulehčete personalistovi práci a odpovězte si na tyto otázky, než kliknete na tlačítko "Odeslat".

Je náplň práce pro mě to pravé ořechové?

Novou práci obvykle hledáte proto, že jste přišli o tu původní nebo toužíte po změně. V obou případech je důležité, abyste se v nové práci mohli nejen realizovat, ale také rozvíjet. Náplň práce by měla zahrnovat takové činnosti, se kterými jste se již setkali a které ovládáte. Představte si, že činnosti, které váš budoucí zaměstnavatel shrnul v popisu práce, budete vykonávat každý den. Bude vás to bavit?

Mám vzdělání a zkušenosti potřebné pro danou pozici?

Některá pracovní místa vyžadují vysokoškolské vzdělání, jiná specializaci v určitém oboru. Pokud nesplňujete požadavky na vzdělání inzerující společnosti, miska vah se přikloní na stranu „Neposílat životopis“.

Ještě větší roli hrají zkušenosti. Pokud společnost hledá zkušeného obchodního ředitele s nejméně pětiletou praxí, nemá zájem o juniora v oblasti prodeje. Požadavky na praxi v oboru mají své opodstatnění. Zaměstnavateli dávají jistotu „hotového“ člověka. Pravidelně se také nabízejí volná pracovní místa pro absolventy resp. pozice, na kterých uchazeč nemusí dokládat svoje pracovní zkušenosti.

Nejsou ty kanceláře příliš daleko?

Ve snaze získat vysněnou práci vám může uniknout (ne)podstatný detail, a to místo výkonu práce. Přestože se v době pandemie mnoho zaměstnanců přesunulo na home office, za několik měsíců (doufejme) se všichni vrátí na svá místa. Spočítejte si, kolik času vám zabere každodenní cesta do práce a sami posuďte, zda jste ochotni to akceptovat. Pokud jste zároveň rodič a vozíte své dítě do školy nebo školky opačným směrem, nezapomeňte připočítat i tuto cestu.

Budu spokojen s nabízeným ohodnocením?

Nejvíce motivující složkou je odměna za vykonanou práci, tzn. plat. Není to však jediný rozhodující faktor. Než se rozhodnete poslat svůj životopis do společnosti, kde máte šanci získat dvojnásobek svého předchozího platu, zvažte další faktory. Budu moci v této práci profesně růst? Bude na mě vyvíjen obrovský pracovní tlak? Budu na této pozici žít v rovnováze mezi pracovním a soukromým životem?

Co když budou kolegové nepřátelští a šéf nelidský?

Zákulisní informace z prostředí inzerující společnosti vám pomohou rozhodnout se, zda poslat nebo neposlat životopis. Podívejte se na webové stránky společnosti, její sociální sítě a zkuste se poptat mezi přáteli. Možná se vám podaří navázat kontakt s bývalým nebo současným zaměstnancem, který vám může odpovědět na otázky týkající se interních vztahů ve společnosti.

Personalista ani vyhledávač vám neprozradí, zda kolegové chodí po práci společně na pivo nebo že jedno ze tří oddělení vede náladový a panovačný šéf. Dávejte si však pozor na upřímnost důvěrníka, zejména pokud se jedná o bývalého zhrzeného zaměstnance.

Má tato společnost budoucnost?

Pokud vás zajímá, jak si společnost vede po finanční stránce, podívejte se na justice.cz. Kolik má zaměstnanců? Jakého dosáhla obratu? Dosáhla v posledních letech zisku nebo ztráty z podnikání? Finanční ukazatele vám napoví o úspěchu či neúspěchu společnosti v uplynulých letech.

Vyspěte se na to

Pokud máte po přečtení inzerátu ve středu pocit, že to bude vaše práce snů, počkejte do čtvrtka. Nedělejte unáhlená a rychlá rozhodnutí, opakovaně si přečtěte inzerát a zvažte každý detail. Ujistěte se, že by to opravdu mohla být vaše práce snů.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook