Blog Profesia.sk
Bře
4

Jak si v době „korony“ udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem?

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Jak si v době „korony“ udržet rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem?
Dokážete po pracovní době odložit notebook a telefon a plně se věnovat rodině nebo svým zájmům? Zdá se, že každý zaměstnanec pracující z domova bude mít podle nařízení Evropské unie brzy právo na odpojení. Tato právní norma spolu s rovnováhou mezi pracovním a soukromým životem tak vytváří skvělou ochranu před vyhořením.

S kartami míchá Covid-19

Práce z domova sehrála významnou roli při ochraně pracovních míst, a to nejen v České republice. Díky home office se zachránilo mnoho pracovních míst, ale práce na dálku přinesla i negativa. Kombinace dlouhé pracovní doby a vysokých nároků zaměstnavatele může zanechat na zaměstnancích psychické následky. Úzkost, vyhoření nebo deprese. Více než kdy jindy je na pořadu dne rovnováha mezi pracovním a soukromým životem (work-life balance).

Work off, life on

Pojem work-life balance označuje soulad mezi osobním a pracovním životem. Jeho hlavním cílem je dosáhnout spokojenosti zaměstnanců, a tím zajistit jejich vyšší výkonnost. Tento pojem je z pohledu zaměstnavatele nesprávně vykládán jako vyhovění soukromým nebo rodinným potřebám zaměstnance. Myšlenka rovnováhy mezi prací a soukromím je mnohem hlubší. Pokud je rovnováha mezi pracovním a soukromým životem splněna, zaměstnanec je spokojen se svou seberealizací a vnímá práci jako součást osobního rozvoje a uplatnění.

Mezi prvky work-life balance patří:

  • zaměstnanecké benefity,
  • flexibilní (pružná) pracovní doba,
  • hledání nejlepšího uplatnění pro zaměstnance,
  • čerpání dovolené nad rámec zákona.

Home office okrádá soukromý život

Přístup k práci na dálku, resp. práce z domova stírají rozdíl mezi pracovním a soukromým životem. Zaměstnanci jsou neustále vystaveni konferenčním hovorům, e-mailům nebo skupinovým konverzacím bez ohledu na to, zda jejich pracovní den ještě nezačal nebo už skončil.

Skutečnost je taková, že v Evropské unii doposud neexistuje žádný zákon, který by definoval podmínky home office. „Nemůžeme nechat miliony evropských pracovníků, kteří jsou vyčerpaní příliš dlouhou pracovní dobou a nutností být neustále k dispozici, napospas osudu. Nastal čas aktualizovat práva pracovníků tak, aby odpovídala nové realitě digitálního světa,“ řekl maltský poslanec Evropského parlamentu Alex Agius Saliba během rozpravy o zákoně, který by evropským pracovníkům poskytl právo odpojit se od svých pracovních zařízení.

Právo na odpojení není chiméra

Na konci ledna Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby přijala novou právní normu – tzv. právo na odpojení. Nový zákon by umožnil zaměstnancům pracujícím z domova odpojit se od pracovních e-mailů, aplikací a hovorů po pracovní době a o víkendech. Cílem je jednoznačně oddělit pracovní čas od volného času. Europoslanci, kteří tento návrh podporují, by jej rádi v blízké době viděli i v kolektivních smlouvách zaměstnavatelů v jednotlivých členských státech.

4 rutiny, které uklidí váš home office

Snad pro každého je obtížné skloubit práci, rodičovský nebo partnerský život, aniž by si „pocuchal nervy“ – a každý tuto situaci prožívá jinak. Pandemická situace bude ještě nějakou dobu přetrvávat, proto zkuste do svého života zanést těchto několik rutinních postupů.

  • Plán musí být

Na papír, do počítače nebo do diáře. Napište si činnosti, které chcete ten den stihnout a postupně je odškrtávejte. Dávejte si pozor, abyste si na daný den nenaplánovali víc, než dokážete stihnout.

  • Nejdříve priority, pak ostatní

Každá práce vyžaduje čas a pracovní den je obvykle omezen na osm hodin. Vyberte si jednu nebo dvě priority, které jsou pro vás v daný den klíčové a věnujte se jim od rána. Další povinnosti přijdou na řadu až později.

  • Vypínejte

Zavřete počítač a vypněte telefon. Jednoduše se odpojte. Pokud váš zaměstnavatel vyžaduje nepřetržité připojení 24/7, díky Evropské unii pravděpodobně zanedlouho získáte právo na odpojení i vy.

  • Myslete na sebe

Využijte efektivně čas, který byste jinak strávili přesuny (z práce do školy, ze školy domů atd.). Vzdělávejte se, poslouchejte podcasty, modelujte, vyrábějte mýdla nebo malujte akvarelem. Podpořte své zájmy a rozvíjejte svou osobnost v době osobního volna.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook