Blog Profesia.sk
Led
5

Jaký by měl být životopis, který vás dostane na pohovor?

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Jaký by měl být životopis, který vás dostane na pohovor?
Jak neuvíznout v záplavě všech uchazečů, kteří se ucházejí o stejnou atraktivní pracovní nabídku jako vy? Dokážete zaujmout motivačním dopisem a životopisem tak, aby vás personalista pozval na pohovor? Určitě ano. Přistupujte však k tomuto úkolu zodpovědně a pomozte si našimi radami.

Životopis, který si personalista bude chtít přečíst

Na každou pozici zveřejněnou na Profesia.cz odpoví v průměru 6 lidí. Rekordní počet uchazečů, který v roce 2021 reagoval na jednu nabídku práce, byl 72.

Kdybyste byli v kůži personalisty, který by musel tyto uchazeče vybrat do užšího výběru, nebylo by vám co závidět. Jak tedy zajistit, aby váš životopis vynikl v záplavě těch ostatních?

5P kvalitního životopisu

Každá pracovní pozice je specifická a je vhodné jí přizpůsobit zasílaný životopis. Ještě více to platí pro ty pozice, které jsou populární a konkurence je při náboru velmi velká. Existují však pravidla, která platí bez ohledu na to, zda chcete být zaměstnáni jako programátor CNC nebo obchodní zástupce.

Jaký by tedy měl být váš životopis?

1. Pravdivý

Nelžete, neuvádějte v omyl, nepřikrášlujte. Veškeré zkušenosti, vědomosti nebo odborné znalosti uvedené v životopise se dají snadno ověřit. A pokud se lež provalí, vaši pověst už nic nezachrání.

2. Pravopisně správný

Není snad nic horšího, než když personalista najde ve vašem žitovopise gramatcké chiby a preklepy. Schválně, kolik jste jich našli v této větě vy?* Chyby a překlepy jsou zde neomluvitelné, a to ani v případě, že píšete svůj první životopis.

3. Pěkný

Pokud se ucházíte o pozici, která vyžaduje velkou kreativitu, určitě si pohrajte s jeho vizuálem. Spoustu inspirace najdete na stránkách behance.com, ale také na pinterest.com. Ve většině případů však nemusíte objevovat Ameriku a dbejte hlavně na funkčnost, čistotu a obsah životopisu. S tím vším vám pomohou naše životopisy na Profesii.

Někteří personalisté dostávají i stovky životopisů denně, takže ten váš by měl zaujmout – ať už pěkným designem nebo třeba klíčovými slovy, která popisují vaše zkušenosti a dovednosti. Vždy ho vytvářejte do přehledné jednoduché struktury, aby v něm mohl personalista nebo váš budoucí šéf rychle najít, co potřebuje.

4. Přísný

Buďte na sebe při psaní přísní. Osekejte svůj životopis od zbytečného balastu. Pokud již máte několikaletou praxi na pozici účetního, nepište o brigádě v McDonaldu během studia na VŠ. Kriticky se podívejte na svůj životopis a znovu zvažte, zda se na danou pozici hodíte.

5. Poctivý

Personalisté se opakovaně setkávají s přeceňováním jazykových schopností uchazečů o zaměstnání. Pokud v kolonce anglický jazyk uvádíte úroveň C1, očekává se, že rozhovor v tomto jazyce pro vás nebude obtížný. Tak jak? Do you speak English?

Motivační dopis je vstupní bránou

Než personalista otevře životopis, přečte si motivační dopis uchazeče. Jeho úkolem je vysvětlit personalistovi důvody, proč se o danou pozici ucházíte, a také důvody, proč se na ni hodíte. Buďte struční a navnaďte ho slovy tak, aby váš životopis neskončil v koši. Úvodní oslovení a závěrečné poděkování je samozřejmostí. Jak může vypadat motivační dopis, si můžete přečíst ZDE.

Nabídka na míru

Dejte si tento měsíc závazek. Vymažte ze své e-mailové schránky odběr jednoho newsletteru, který vám vytahuje peníze z peněženky a přihlaste se k odběru pracovních nabídek, díky kterým (možná) finance do vašeho rozpočtu přibydou. Nejedná se o všeobecné nabídky. Agent z portálu Profesia.cz (Nabídky práce e-mailem) umožňuje ve filtrování nastavit pozici, lokalitu, očekávanou mzdu a další kritéria. Do e-mailu vám budou přicházet pouze relevantní nabídky práce.

Když musí hora k Mohamedovi

Toužíte po práci vysokoškolského učitele nebo vás láká hotelnictví a chcete mít přehled o pracovních pozicích v tomto segmentu? Existuje jedno řešení. Zpřístupněte svůj životopis přímo na Profesia.cz. Registrovaná společnost, která hledá zaměstnance v databázi životopisů, vás tak může objevit a nabídnout vám práci.

Úspěšný úvod máte za sebou a v e-mailové schránce můžete očekávat pozvánku na pracovní pohovor.

Šíleně nekonvenční CV

Prezentace vlastních dovedností a zkušeností nemusí vždy skončit jen na papíře. Příkladem může být panáček z lega představující grafického designera, USB flash disk v pěkné krabičce, na kterém je nahrána videoprezentace nebo stop-motion video.

Pozor, ne každá pozice snese odvážný přístup. Taková prezentace je vhodná pouze u kreativních profesí.

*V této větě jsou čtyři chyby.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook