Blog Profesia.sk
Říj
21

Čeká vás profesní posun? Poradíme vám, jak se připravit na roli šéfky nebo manažera

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Čeká vás profesní posun? Poradíme vám, jak se připravit na roli šéfky nebo manažera
Kariérní posun a nové výzvy jsou úplně přirozené. Jednou z velkých změn v pracovním životě bývá přechod na pozici, kde máte poprvé pod sebou lidi, za které jste zodpovědní. Jak se připravit na roli šéfa nebo manažera, abyste pomohli svému týmu uspět a posunout se vpřed, a na co si dát pozor?

Nikdo vás nenaučí, jak být dobrým šéfem nebo manažerem za jedno odpoledne. Vedení týmu a vytváření pozitivního a podnětného prostředí je práce sama o sobě. Vyžaduje to hodně sebereflexe, naslouchání lidem, ale také neustálé prohlubování vlastních znalostí a dovedností. Na co si dát pozor?

I vy si musíte zvyknout na změny

Manažerská role si vyžaduje zcela jiný přístup než role člena týmu. Pro nového manažera je například často obtížné opustit úkoly, které vykonával dříve, a spolehnout se na lidi pod sebou. Je to však nezbytné, protože jen tak může vidět práci podřízených kolegů shora, zaměřit se na komplexnější cíle, hledat řešení a vnímat potenciál, který má tým pod ním.

Změna náplně práce a zvýšení míry odpovědnosti také bývají spojeny s nejistotou. I když víte, že své úkoly plníte zodpovědně a včas, vedení týmu na vás klade povinnost vést k zodpovědnosti i ostatní.

I když ve vás mohou zpočátku hlodat obavy, zda to zvládnete, věřte, že nikdo se šéfem nenarodil hned od začátku. Pouze zkušenosti vás posunou, naučí a pomohou vám získat důvěru ve vlastní manažerské schopnosti.

Poznejte své lidi, na nich to stojí a padá

Věděli jste, že podle loňské americké studie až 49 % zaměstnanců odchází z práce kvůli špatnému šéfovi? Lidé ve vašem týmu by měli být vaší nejvyšší prioritou a není to jen otřepaná fráze. V práci trávíme přibližně třetinu našich dní a je důležité, aby prostředí, ve kterém pracujeme, bylo pozitivní a motivující. A to je právě úkol pro šéfa.

Každý zaměstnanec vyniká v něčem jiném a má jiná očekávání od pracovního prostředí a obojí byste měli u svých podřízených znát. Jen tak je totiž můžete vhodně motivovat, vytvořit z nich vyrovnaný a stabilní tým a také se na ně spolehnout.

Mělo by to však fungovat i opačně, takže pravidelně žádejte o zpětnou vazbu. Samozřejmě nebudete honit lidi z týmu po chodbách a přepadávat je při obědě, ale můžete zavést pravidelné dotazníky a schůzky, kde se zaměstnanci mohou více otevřít. Na nové pozici budete zodpovědní nejen za výsledky týmu, ale také za rozvoj lidí pod vámi. A to můžete udělat pouze tak, že s nimi budete mluvit.

Otázky pro podřízené na pravidelných schůzkách

  • Proč děláte tuto práci?
  • Kam byste se chtěli profesně posunout?
  • V čem vidíte své silné a slabé stránky v rámci týmu?
  • Co byste v týmu rádi změnili?
  • Máte na mě také nějaké otázky?

Učíte se každý den

Bez ohledu na to, jak jste připraveni na manažerskou pozici, budete se učit každý den. Vždy se objeví situace, se kterou jste se ještě nesetkali, a vy na ni budete muset reagovat. Pro tyto situace je dobré si dopředu vytvořit strategii. Naučte se například řešit problémy s jednodenním odstupem nebo vždy vyslechněte všechny zúčastněné strany, abyste měli co nejvíce informací pro své rozhodnutí.

Určitě se také stane, že uděláte chybu. Vaše reakce v tomto okamžiku buď získá důvěru vašich podřízených, nebo ztratí jejich respekt. To nejmenší, co můžete udělat a co každý podřízený ocení, je omluvit se. Ukázáním své lidské tváře také dáte svému týmu najevo, že vám může důvěřovat.

Kariérním postupem a změnou pracovní pozice se můžete hodně naučit. Nebojte se přiznat chyby a také to, že něco ještě nevíte. Přesně k tomu máte kolem sebe tým šikovných lidí, kteří se za vás rádi postaví, pokud jim k tomu dáte prostor a podmínky.

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook