Blog Profesia.sk
Zář
16

Jaké jsou vaše šance na získání nové práce? Zjistěte, jaké dovednosti zaměstnavatelé požadují od uchazečů

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Jaké jsou vaše šance na získání nové práce? Zjistěte, jaké dovednosti zaměstnavatelé požadují od uchazečů
Na trhu práce se objevují nové trendy a jiné smýšlení, než na jaké jsme byli dosud zvyklí. To se projevilo i v požadavcích personalistů na uchazeče. I proto vám přinášíme přinášíme nejžádanější dovednosti v tomto roce.

Tak jako se mění trh práce a vyvíjejí se náborové procesy, mění se i požadavky zaměstnavatelů. Přizpůsobují se aktuální situaci a trendům na trhu. Obecně lze říci, že zaměstnavatelé jsou k vaší pracovní historii benevolentnější a důraz se postupně přesouvá od tvrdých dovedností k těm měkkým.

Proč již nezáleží na tom, abyste přecházeli z jednoho zaměstnání do druhého? Trh práce se v posledních letech stal mnohem pružnějším. Technologie přinesly mnohem více volnosti, která dříve nebyla tak dostupná. To se projevilo i v tom, že vaše pracovní historie už nemusí vypadat jako jedno zaměstnání za druhým. Časté jsou práce na částečný úvazek, samostatné podnikání, podnikatelské záměry, práce na ŽL, sabatikly nebo volno na cestování nebo zotavení.

Hard skills versus soft skills

Dovednosti, kterými se zaměstnavatelům prezentujete, se dělí na „tvrdé“ (hard skills) a „měkké“ (soft skills). Hard skills jsou získané dovednosti, které jste se naučili. Patří mezi ně jazykové znalosti, počítačové znalosti, matematické znalosti, práce s různými speciálními programy nebo softwarem, řízení různých typů vozidel a další.

Na druhé straně soft skills jsou dovednosti, které závisí na vaší osobnosti a mezilidských vztazích. Nevyučují se jako tvrdé dovednosti, ale lze je trénovat a zdokonalovat. Jedná se například o time management, komunikační dovednosti, strategické myšlení, porozumění úkolům, týmovou práci a další.

U středoškolských pozic je třeba převzít zodpovědnost za svoji práci

Nejčastěji požadovanými dovednostmi u pracovních pozic, které vyžadují středoškolské vzdělání, jsou zodpovědný přístup a komunikační dovednosti. Personalisté stále častěji hledají zaměstnance, kteří jsou samostatní a na které je spolehnutí. Z hard skills převládají především praxe v oboru, znalost anglického jazyka, manuální zručnost, práce s počítačem a MS Office nebo řidičský průkaz.

U vysokoškolsky vzdělaných uchazečů je nutná znalost angličtiny a práce na počítači

Pokud jste vystudovali vysokou školu, je předpokladem, že ovládáte MS Office a angličtinu, což vám dává výhodu, protože to jsou nejčastější dovednosti, které nacházíme v nabídkách práce pro uchazeče s vysokoškolským vzděláním. Kromě toho se zde však ještě více projevuje převaha a význam soft skills. Od uchazečů se vyžadují komunikační schopnosti, analytické myšlení, organizační a prezentační dovednosti nebo práce v týmu.

Nástup soft skills

Měkké dovednosti byly dříve považovány za doplňkové. Většinou byly brány jako povinná kolonka v životopisu na vyplnění místa. I dnes mnoho uchazečů stále nevěří v důležitost soft skills a ve svých životopisech je neuvádí vůbec nebo jen minimálně.

Dnes jsou však požadavky jiné. Měkkým dovednostem byste měli věnovat více prostoru a pečlivě vybrat ty, které skutečně využíváte ve své pracovní náplni. Proč tomu tak je? Důvody najdeme v minulosti nebo i v blízké budoucnosti. Vzhledem k nedostatku vhodných zaměstnanců si mnozí zaměstnavatelé uvědomili, že tvrdé dovednosti dokážou naučit, ale chuť pracovat a zodpovědný přístup se hledají hůře. Na druhou stranu, s nevyhnutelnou technologizací a automatizací jsou právě soft skills tím, co vám dává výhodu.

Jak ale přesvědčit personalistu, že tyto dovednosti máte? Nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je ukázat praktický příklad z vašeho pracovního života.

  • Pokud tvrdíte, že máte organizační schopnosti, měli byste je doložit příklady akcí nebo eventů, které jste zorganizovali.
  • Pokud máte analytické schopnosti, popište činnosti a aktivity, při kterých je využíváte.
  • Pokud umíte řešit problémové situace, vzpomeňte si na jednu a popište ji.
  • Pokud říkáte, že dokážete lidi přesvědčit, přesvědčte o tom i personalistu.

Takto postupujte u všech soft skills, které chcete odprezentovat.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook