Blog Profesia.sk
Říj
18

Jak být na pohovoru za hvězdu pomocí metody STAR

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Jak být na pohovoru za hvězdu pomocí metody STAR
Chcete uspět na pohovoru? Zkuste své pracovní dovednosti popsat metodou STAR. Jedná se o strukturovaný popis konkrétní situace v práci, který má přesně danou osnovu: S jako situace, T jako úkol, A jako akce a R jako měřitelný výsledek. Tím může být třeba navýšení obratu, zavedení novinky na trh, ale i vyřešený konflikt s kolegou.

Váš „mini příběh“ personalistům napoví, jak pracujete, jak řešíte situace vzniklé během interakce s kolegy či nadřízenými nebo jak zvládáte podat výkon pod tlakem. Největší službu vám udělají relevantní příklady z praxe, díky nimž dokážete, že jste dokázali vyřešit komplikovaný problém.

O čem vyprávět?

Najděte si pár zkušeností a dovedností, které jsou pro výkon práce důležité, a vyberte k nim konkrétní příklady, ze kterých vyplyne, jak si v práci vedete. Můžete se pochlubit například tím, jak jste se zhostili přes počáteční nejistotu vedoucí úlohy a co jste díky tomu se svým týmem dokázali. Máte ale dovoleno přiznat se i k vlastní chybě, kterou jste odhalili a ze které jste se včas poučili. Co dalšího? 

  • Vyprávějte o situaci, kdy jste někoho přesvědčili o svém stanovisku. 
  • Vzpomeňte si na situace, ve kterých jste museli udělat něco nad rámec svých povinností, aby se podařilo dokončit nějakou práci nebo zakázku.
  • Popište náročnou situaci, ve které jste museli ovládnout stres nebo napětí.
  • Uveďte, jaký konflikt jste vyřešili i postup, jak se vám podařilo dosáhnout smíru nebo příměří. 
  • Pochlubte se, jak jste díky skvělé prezentaci přesvědčili zákazníka, aby si u vás objednal zboží či službu na další období. 

Stručně a konkrétně 

Při vyprávění buďte struční, ale konkrétní a nezapomeňte dostatečně vysvětlit, jak jste se vy osobně na skvělém výsledku podíleli. Kolik lidí jste zaučovali, jak dlouho vám to trvalo? Jak jste zákazníka přesvědčili o koupi? Jak se vám podařilo udobřit rozhádané kolegy?

I když víte, že na dokončeném projektu se podílelo více lidí, vypíchněte svoje zásluhy. Za úspěchem nemusí stát jednotlivec. Byli jste to vy, kdo ušetřil firmě peníze díky tomu, že jste jako jediní odhalili chybu?  Pochlubte se, ale nevymýšlejte si. Když vyprávění nebude působit věrohodně, personalista se zaměří na detaily a bude se dále doptávat. Vykrucování, pokrčení rameny nebo zmatené odpovědi by vás mohly usvědčit z nepoctivosti. 

Pro lepší pochopení jsme pro vás napsali konkrétní příklad, který jsme rozkouskovali do jednotlivých bodů:

Situation (situace) – Co jste řešili?

Během dvou měsíců nám nová kolegyně, která se zdála na pohovoru milá, totálně rozhádala dříve stmelený kolektiv. Začalo se to promítat do chodu celého oddělení. Negativní atmosféru na pracovišti začali bohužel vnímat i naši klienti. Přišli jsme o pár důležitých zakázek, protože se je vlivem špatné komunikace nepodařilo dokončit včas.

Task (úkol) – Co bylo vaším o úkolem?

Stabilizovat atmosféru na pracovišti, vrátit klientům důvěru v naše schopnosti.

Action (akce) Co jste museli udělat, abyste dosáhli výsledku?

Nejdříve jsem ve zkušební době propustil/a dotyčnou podřízenou. I když měla slušné  pracovní výsledky, lidsky si s nikým nesedla, nedokázala s nikým spolupracovat. Místo ní jsem přijal/a uchazeče, který ve výběrovém řízení skončil druhý. Ještě předtím jsem si ho pozval/a na další pohovor, kam jsem přizval/a dva kolegy, s nimiž by nejčastěji spolupracoval.  

Results (výsledek ) – Jak to dopadlo? 

Po přijetí nového kolegy se situace postupně uklidnila. Kolektiv začal opět táhnout společně za jeden provaz, což se pozitivně promítlo nejen do kvality odvedené práce, ale také do přátelštější a otevřenější komunikace se zákazníkem. 

Metoda STAR vás nutí přemýšlet o vašich kladech, o tom, co umíte. Pro někoho může být velmi těžké se za něco pochválit. Pokud je to i váš případ, zkuste to překonat. Sice se říká, že samochvála smrdí, ale v tomto případě to rozhodně neplatí.

Práci všeho druhu, od manuálních profesí přes administrativní pozice až po manažerské posty najdete na Profesia.cz.

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook