Blog Profesia.sk
Zář
30

Chcete uspět ve výběrovém řízení? Odpovědi najdete přímo v nabídce práce

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Chcete uspět ve výběrovém řízení? Odpovědi najdete přímo v nabídce práce
Ukažte, že vám na pracovní pozici záleží. Naše tipy vás naučí, jak určit správná klíčová slova, přizpůsobit životopis a napsat průvodní dopis, který vás spolehlivě odliší.

Jste tím, koho společnost hledá? Vyčtěte z inzerátu hlavní požadavky

Pozorně si přečtěte nabídku práce. Jakými slovy je popsána pracovní pozice a které předpoklady jsou uvedeny jako nejdůležitější? Klidně si je vypište na papír nebo podtrhněte v tištěné verzi inzerátu. To vám později pomůže při úpravě životopisu.

Pokud se zaseknete, podívejte se na inzerát z pohledu zaměstnavatele. Co by měl ideální kandidát rozhodně znát? S čím by měl mít zkušenosti?

Například v případě práce programátora to budou znalosti konkrétních technologií. Na pozici vedoucího prodejny mohou rozhodovat organizační a analytické schopnosti, zkušenosti s vedením týmu a celá řada soft skills od důslednosti a zodpovědnosti až po schopnost komunikace v krizových situacích. Pro operátory ve výrobě je zase nejdůležitější dostatečná praxe s manuálními činnostmi a spolehlivost.

Přizpůsobte svůj životopis pracovní pozici: vymažte nepodstatné a zdůrazněte důležité

Na každou nabídku reagujte životopisem upraveným na míru. Není dobrým strategickým tahem posílat jednotný životopis na všechny pozice, které vás oslovily. To samozřejmě neznamená, že budete mít k dispozici velké množství různých verzí.

Stačí jeden základní, který můžete během několika minut upravit tak, aby vyhovoval konkrétní firmě a konkrétní pracovní pozici. Přitom využijete právě ta klíčová slova, která jste si zapsali v předchozím kroku.

Odstraňte ze svého životopisu všechny zkušenosti, které se nevztahují k pracovní pozici, na kterou reagujete. Pokud máte relevantní novinářskou praxi a ucházíte se o pozici redaktora, není nutné ani vhodné uvádět zkušenosti s prací v kavárně, kde jste pracovali během studia. Naopak pro vás může být výhodné, když zkušenosti relevantní pro danou pozici doložíte doplňkovými, ale podstatnými zkušenostmi.

Pokud se například zajímáte o pozici v oblasti lidských zdrojů a v minulosti jste kromě tohoto oboru pracovali také v administrativě nebo office managementu, uveďte to ve svém životopise. Uveďte konkrétní náplň práce, kterou jste v rámci těchto pozic vykonávali a která zároveň souvisí s prací personalisty. Může jít například o vedení personální evidence, přípravu smluv, zpracování cestovních příkazů nebo evidenci dovolených.

V průvodním dopise nahraďte přídavná jména slovesy

Když odpovídáte na nabídku práce, neposíláte pouze samotný životopis, ale často také průvodní text. Může mít podobu kratšího textu v e-mailovém poli, kam přiložíte svůj životopis, nebo jej můžete zaslat ve formě motivačního dopisu. Zatímco váš životopis proletí potenciální nový zaměstnavatel během několika vteřin a soustředí se pouze na vaše klíčové kompetence, průvodní text vás může odlišit od ostatních kandidátů a naklonit celý výběrový proces ve váš prospěch. Dodá totiž strohým odrážkám ve vašem životopisu lidský rozměr.

Je pravda, že v životopise uvádíte to, co jste dělali. V motivačním dopise vysvětlíte, jak přesně jste to dělali. Například pracovní zkušenost „krejčí v oděvním studiu“ představuje širokou škálu možných představ o vašem zaměření. V průvodním dopise můžete rozepsat, jak jste konkrétní krejčovskou práci prováděli. Vyhněte se přitom popisným přídavným jménům a vsaďte na slovesa. Nepište „jaký jsem“, ale „co jsem udělal, což svědčí o tom, jaký jsem“.

Příklady vhodného a nevhodného způsobu sebeprezentace:

Švadlena a oděvní návrhářka

Vhodný způsob

Tři roky pracuji v oděvním studiu zaměřeném na tvorbu návrhů a výrobu divadelních kostýmů a produkci, z toho dva roky se podílím na tvorbě nových nápadů a konceptů. Šijeme pro divadla v Česku i v zahraničí, moji poslední zakázku jsem dostala od Dvorního divadla ve Vídni nebo od soukromého divadelního spolku v Itálii. Dbám na vysokou kvalitu své práce a striktně dodržuji termíny, což se odráží v tom, že se ke mně zákazníci rádi vracejí.

Nevhodný způsob

Mám bohaté zkušenosti se šitím a výrobou. Jsem kreativní, pečlivá a spolehlivá v dodržování termínů.

Event managerka

Vhodný způsob

Ve svém předchozím zaměstnání jsem měla na starosti kompletní zastřešení všech událostí. To znamenalo uspořádat interní školení pro 30 členů firmy ve dvoutýdenních intervalech se zabezpečením prostor, občerstvení a techniky. Dvakrát jsem organizovala velkou mezinárodní konferenci s účastí 3000 lidí a kompletním zázemím pro zahraniční řečníky. Velmi ráda organizuji náš tradiční vánoční večírek kvůli jeho neformální atmosféře. Letos jsem na přání své sestry zastřešila také kompletní přípravu svatební hostiny pro 120 osob včetně výběru jídla, nápojů, hudby a doprovodného programu.

Nevhodný způsob

V rámci svého předchozího zaměstnání jsem často organizovala různé akce, ať už s klienty nebo interní. Mám zkušenosti s pořádáním školení, konferencí, ale i večírků a akcí.

Pokud věnujete čas pečlivé přípravě životopisu a průvodního textu na míru konkrétní nabídce, usnadní vám to i samotný pohovor. Jste totiž dobře informováni o firmě a pracovní náplni, víte, co je důležité a ujasnili jste si, jestli a jak váš osobní příběh odpovídá požadavkům a představám firmy. Energie a soustředění, které do celého procesu vložíte, vás spolehlivě odliší od ostatních uchazečů a často vás posune přímo do dalšího kola.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook