Blog Profesia.sk
Čvc
18

Čeká vás pracovní pobyt v zahraničí? Máme pro vás checklist toho, co je potřeba si předem vyřídit

Autor: | Kategorie: Pracovní život |
Čeká vás pracovní pobyt v zahraničí? Máme pro vás checklist toho, co je potřeba si předem vyřídit
Budete pracovat ve vysněné zemi? Gratulujeme! Máte před sebou vzrušující dobrodružství. Než ale vyrazíte na vlak, na letiště nebo nasednete do auta, čeká vás několik nezbytných administrativních úkonů. Aby vám nic neuniklo, připravili jsme pro vás checklist, který vás provede tím nejdůležitějším.

 

1. Cestovní dokumenty 

V první řadě to je cestovní pas, jehož platnost musí vydržet celou dobu vašeho pobytu. V některých zemích také požadují minimální platnost cestovního dokladu. Je to první věc, kterou si zkontrolujte. Samozřejmě platí, že občan ČR může cestovat do zemí Evropské unie i na základě  občanského průkazu. Nedoporučuje se však cestovat na občanský průkaz s odděleným rohem, který značí změnu některého z údajů v OP. 

Můžete si také zažádat o druhý cestovní pas. To je velmi praktické v případě, kdy potřebujete vyrazit za hranice, zatímco váš “první” pas je zadržen kvůli vízu. V žádosti o vydání druhého pasu musíte ale uvést odůvodnění, proč ho požadujete. Důvodem může být právě vyřízení vízových záležitostí souvisejících s cestou do zahraničí.

2. Vízum

Pokud se chystáte pracovat do země, kde je vyžadováno vízum, je nezbytné se o něj včas postarat. Proces jeho získání může být snadný a rychlý, ale také náročný a časově nákladný, takže je lepší začít s přípravami v předstihu několika měsíců až roku.

3. Řidičský průkaz

V některých zemích je požadován mezinárodní řidičský průkaz, takže zjistěte, zda je tomu tak i v zemi, kam se chystáte, a případně si ho včas zajistěte.

4. Zdravotní pojištění a očkovací průkaz

Zdravotní pojištění by ta vás mělo hradit veškeré náklady na lékařskou péči v zahraničí. Důkladně si proto pročtěte podmínky svého pojištění, zejména co všechno pokrývá a do jaké výše.

Pokud se chystáte do exotičtější země, kde jsou běžné některé nemoci, měli byste také zvážit očkování a získání mezinárodního očkovacího průkazu, který mohou některé země i vyžadovat. Ke konzultaci o nutnosti očkování využijte některé ze středisek očkování a cestovní medicíny, kde získáte také zmiňovaný očkovací průkaz.

Pokud opouštíte hranice republiky na dobu delší než 6 měsíců, zvažte odhlášení ze zdravotní pojišťovny v ČR. Díky tomu nebudete muset platit pojištění, které nebude využívat. Oznámení o odhlášení musí na své zdravotní pojištovně učinit písemně a předem. 

5. Doklady a certifikáty

Před odjezdem byste také měli shromáždit všechny dokumenty související s vaším vzděláním a pracovními zkušenostmi. To zahrnuje vysokoškolské diplomy, certifikáty z různých kurzů nebo doporučení od předchozích zaměstnavatelů. Vše byste měli mít přeložené do angličtiny a případně i do jazyka země, do níž míříte. Některé z těchto dokumentů mohou být nezbytné pro získání pracovního povolení, pokud vám ještě nebylo uděleno.

5. Potvrzení o finančním krytí

Jedním z klíčových dokumentů, které můžete potřebovat při cestě do zahraničí na delší dobu, je potvrzení pro imigrační oddělení o finančním krytí. To dokládá, že máte dostatečné finanční prostředky k uhrazení životních nákladů v dané zemi po dobu vašeho pobytu.

Výše požadovaných prostředků se v jednotlivých zemích liší a závisí také na délce pobytu. Informace o konkrétní výši finančních prostředků a dokladů, kterými je prokážete, byste měli získat přímo od imigračního úřadu země, do které se chystáte.

K prokázání finančního krytí mohou sloužit různé dokumenty. Jednou z možností je výpis z bankovního účtu, ideálně v angličtině, o který si požádáte ve své bance. Při tom je potřeba dát pozor na to, aby nebylo starší, než imigrační úřad požaduje (většinou jsou to nejvýš týdny). Další možností je potvrzení o stipendiu nebo o pracovní smlouvě.

6. Plná moc

Pokud vycestujete na delší dobu, je výhodné mít tu někoho, kdo za vás vyřídí některé záležitosti v ČR. Věřte, že se to bude hodit. Aby tak mohl učinit, bude potřebovat vaši plnou moc. Nechte ji jen u někoho, komu opravdu věříte, a nechte notářsky ověřit.  

7. Nastavení mobilních služeb 

Nakonec byste měli navštívit pobočku svého mobilního operátora a zjistit, jaké jsou možnosti používání vašeho mobilního telefonu v zahraničí. Někteří operátoři nabízejí speciální zahraniční tarify nebo je možné nastavit datový strop, aby vás po návratu nečekaly vysoké účty. Opravdu je dobré na to dát pozor. V rámci EU žádné horentní sumy vesměs nehrozí, ale operátoři řadí vzdálenější země do různých zón a v některých státech, například ve Spojených arabských emirátech (Dubaji) nebo v Thajsku může vyjít jeden gigabyt dat na statisíce korun. 

Máte vše odškrtnuto? Pokud ano, Profesia vám přeje šťastnou cestu a spoustu nových, nejen pracovních zážitků.

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook