Blog Profesia.sk
Říj
8

Jak dobře napsat svůj první životopis?

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Jak dobře napsat svůj první životopis?
Jste absolvent. S maturitním vysvědčením, výučním listem nebo diplomem v ruce vstupujete na trh práce. Než otevřete dveře a absolvujete váš (možná) první pracovní pohovor, posíláte svůj životopis. Skrývá se v něm první dojem, který uděláte a na to byste měli myslet vždy. Vložte do něj 3P: pravdivost, preciznost a pozitivitu.

Bez praxe, ale šikovný

Je fakt, že jste uplynulé roky věnovali studiu. Pokud je pozice, o kterou se ucházíte, vhodná pro absolventy, zájemců bude mnoho. Odlište se od ostatních tím, že do životopisu uvedete zkušenosti z brigád, školní praxe, případně ze studentských a dobrovolnických prací.

Budoucí zaměstnavatel ocení vaši chuť do práce, zjistí více o vaší povaze a zachytí oblast, která vás nejvíce zajímá. Navíc minimální praxe může být i výhodou. Jakou? Do firmy přichází absolvent, kterého lze formovat, utvářet a přizpůsobovat potřebám firmy nebo pracovního místa.

V životopisu nelžete. Nikdy.

Lhát (nejen) v životopise je zoufalé, neprofesionální a hloupé. Ať už si vymyslíte fiktivní praxi ve stavební firmě svého strýce, nebo nepravdivě uvedete svou úroveň znalostí MySQL. Všechna fakta ve vašem životopise lze ověřit a jakmile váš potenciální zaměstnavatel zjistí, že lžete, nedostanete se ani na pohovor. Chtěli byste zaměstnávat lháře? Otázka je řečnická, odpověď znáte.

Dvakrát měř a jednou posílej

Překlepy a gramatické chyby jsou v životopisu nepřípustné. Poukazují na vaši nedůslednost a nezájem. Než kliknete na tlačítko „Odeslat“, dejte svůj životopis a případné další dokumenty zkontrolovat osobě, komu věříte (matce, přítelovi nebo kamarádce). Nezabere to mnoho času a také vyloučíte možnost, že by vás nepozvali na pohovor kvůli překlepům.

Vypíchněte svoje dovednosti

Existuje více formátů životopisů. Chronologický životopis pomůže zdůraznit pracovní historii zaměstnance. Jedná se o často používaný formát, který řadí profesní zkušenosti v opačném chronologickém pořadí. Tedy od posledního zaměstnání po první pracovní zkušenost.

Absolventům škol s malými nebo žádnými zkušenostmi doporučujeme použít životopis založený na dovednostech. Prezentujte svoje soft skills na konkrétním příběhu. Přídavná jména jako „komunikativní, týmový, zodpovědný“ doložte příběhem nebo skutečností, která vaši dovednost potvrdí. Do životopisu založeného na dovednostech přidejte také sekci o své pracovní historii. Uveďte ji však do dolní části svého životopisu.

Přizpůsobte svůj životopis nabídce

Nabídku, na kterou reagujete, si důkladně prostudujte. Výstup, který pošlete potenciálnímu zaměstnavateli, přizpůsobte jazyku, kterým se mluví v nabídce práce. Pokud se v inzerátu používá tykání a uvolněný žargon, reagujte stejným způsobem. Pokud je naopak pozice velmi decentní, ponechte svůj výstup stejný.

Otevřenou otázkou zůstává fotografie. Pokud se pro ni rozhodnete, vybírejte pečlivě. Zapomeňte na veselou fotku z letní dovolené v plavkách. Je nutné, aby byla fotografie seriózní.

Na stolech lidí, kteří jsou zodpovědní za výběr nových lidí, se hromadí nepřesvědčivé, chybné a nudné životopisy. Pokud nechcete, aby váš životopis skončil pohřbený mezi ostatními, promyslete si každý detail.

TIP: Vytvořte si svůj první životopis na Profesia.cz. Ve formuláři vás upozorníme, které údaje jsou povinné, aby váš životopis obsahoval vše potřebné. Pokud navíc zveřejníte svůj životopis firmám, vaše první práce si vás možná najde sama.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook