Blog Profesia.sk
Čvn
11

Práce v zahraničí na vlastní pěst? Máme pro vás 7 odpovědí na nejčastější otázky

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Práce v zahraničí na vlastní pěst? Máme pro vás 7 odpovědí na nejčastější otázky
Pracovní stáž v Německu, letní brigáda na Jadranu, nová práce v Praze, pro dobrodružné povahy dokonce možnost práce na rybářské lodi v Norsku. Co takhle stát se digitálním nomádem? Pracovní příležitosti v zahraničí jsou dnes pro nás samozřejmostí.

Tisíce Čechů se proto každoročně vydává do zahraničí objevovat nové kultury, získávat nové zkušenosti, zdokonalit se v cizích jazycích, hledat zajímavé pracovní příležitosti a v neposlední řadě si dobře vydělat.

Máte také zájem o práci v zahraničí? Uvažujete o letní brigádě, stáži nebo dlouhodobém zaměstnání? Právě pro vás jsme připravili odpovědi na 7 nejdůležitějších otázek.

1. Vyplatí se vůbec cestovat za prací?

Práce v zahraničí je spojena s náročnou přípravou, která vyžaduje spoustu času a energie, a s mnoha povinnostmi, které je třeba splnit. Důvodem může být hledání práce v cizím prostředí, (ne)znalost jazyka, administrativní a jiné povinnosti vůči hostitelské zemi, vysoké vstupní poplatky a následně vyšší životní náklady, nedostatek známých nebo politická nejistota (brexit). To vše je třeba mít na paměti.

Navíc jsme v současné době svědky trendu, kdy se řada Čechů rozhoduje pro návrat do Česka, což je podporováno řadou iniciativ státu a třetím sektorem. Nezapomeňte také, že zaměstnanost v Česku dlouhodobě láme historické rekordy a pracovní příležitosti v Česku nikdy nebyly lepší než nyní. Pokud jsme vás odradili od cesty do zahraničí, víme, kde najdete nejlepší pracovní nabídky 😊.

2. Jaké jsou moje pracovní příležitosti?

Mnozí z nás si práci v zahraničí automaticky spojují především s méně kvalifikovanou prací. Statistiky však ukazují, že mnoho Čechů našlo v zahraničí uplatnění na sofistikovanějších pracovních pozicích v bankovnictví nebo administrativě. Poptávka je také po vysoce specializovaných profesích, jako jsou pozice v IT, lékaři, zdravotní sestry a ošetřovatelky, řidiči kamionů atd. Před výběrem práce proto zvažte svou odbornou kvalifikaci, vzdělání a jazykové znalosti.

3. Měl bych využít služeb personální agentury?

Pro někoho může být odjezd do zahraničí bez předem zajištěné práce nemyslitelný. Na personální agentury se proto každoročně obracejí tisíce Čechů. V nabídce si můžete najít sezónní práce, dlouhodobé brigády nebo krátkodobé projekty, při kterých se seznámíte s prostředím v dané zemi, získáte lepší přehled o pracovních příležitostech nebo získáte přátele, kteří vám mohou pomoci s prací v zahraničí. Personální agentury vám často kromě práce zajistí i ubytování a dopravu a mnohé z nich vám poskytnou koordinátora, na kterého se můžete obrátit v případě problémů. O tom, jak si vybrat spolehlivou personální agenturu, si můžete přečíst v našem článku 5 otázek, které byste měli položit personální agentuře před odjezdem do zahraničí.

4. Jakou úroveň cizího jazyka bych měl umět?

I v Profesii se občas setkáváme s poptávkou po pracovních nabídkách v zahraničí bez znalosti cizího jazyka. Takových příležitostí je však velmi málo a jsou víceméně omezeny na některé méně kvalifikované práce, např. balič ve skladu apod.

Pokud však plánujete zůstat v zahraničí delší dobu a máte větší ambice než jen dojíždět z hostelu na pracoviště, je znalost jazyka nezbytná. Jeho znalost vám usnadní návštěvy úřadů, obchodů, navazování nových kontaktů a mnoho dalšího. Pokud se chystáte do země, jejíž jazyk je u nás považován za exotický (např. na švédštinu zde nenarazíte každý den), dobrá znalost angličtiny by měla být samozřejmostí. I proto je dobré vědět, na jaké úrovni je vaše angličtina a kde máte největší rezervy.

5. Jaké budou moje počáteční náklady?

Letenka, transfer, hotel nebo ubytovna, kauce na byt, nájem na tři měsíce dopředu, doprava, pojištění, jídlo nebo karton horalek na cestu 😉. To vše jsou výdaje, které mohou výrazně zatížit váš rozpočet hned po příjezdu. Pokud jedete do zahraničí pracovat na vlastní pěst a bez předem sjednané práce, je důležité počítat s tím, že mezi vaším příjezdem a první výplatou může uplynout několik týdnů nebo dokonce měsíců.

Proto byste neměli spoléhat na rychlý výdělek, ale odjet s dostatečnou finanční rezervou. Některé země, například USA nebo Kanada, mají přímo ve svých podmínkách pro vstup do země uvedenou výši sumy, kterou musíte při příjezdu disponovat a na požádání ji prokázat (např. zůstatkem na účtu).

V neposlední řadě mějte na paměti, že životní náklady jsou v některých zemích mnohonásobně vyšší než u nás. Pokud sami nemáte dostatek peněz, můžete tuto situaci řešit půjčkou od banky nebo od rodiny či přátel. Myslete však na všechna související rizika.

6. Jaká jsou moje práva a povinnosti?

Před cestou do zahraničí budete muset bohužel navštívit některé úřady. Jedním z prvních bude zdravotní pojišťovna. Jako zaměstnanec platíte zdravotní pojištění v zemi, kde pracujete, a je vaší povinností se v Česku odhlásit. Konkrétní informace o tom, jak to udělat, najdete na webových stránkách své pojišťovny. Stejná povinnost platí i v případě, že jste registrováni na úřadu práce nebo pobíráte podporu v nezaměstnanosti.

Před odjezdem myslete na cestovní pojištění, možnost zrušit platby městu nebo obci za odpadky, případně si vyžádejte výpis z rejstříku trestů, který po vás může budoucí zaměstnavatel vyžadovat. S sebou si můžete přibalit mezinárodní řidičský průkaz, reference od zaměstnavatelů (v zahraničí jsou často vyžadovány), doklady o vašem vzdělání atd. Pokud se chystáte do vzdálenějších destinací, jako jsou USA, Kanada nebo Austrálie, budete potřebovat pracovní víza, jejichž vyřízení může trvat až několik měsíců.

7. profesia.svet

Jsme rádi, že jsme již více než 20 let jedním z největších pracovních portálů v Česku. Ve světě však nejsme tak známí, takže pokud hledáte práci v zahraničí, využijete především domácí pracovní portály. Přehled těch největších najdete u nás na stránce Kariéra v kostce, kde jsou rozdělené podle jednotlivých zemí.

Při hledání zaměstnání doporučujeme kromě odpovědí na jednotlivé nabídky práce také intenzivně navazovat kontakty. Na sociálních sítích najdete mnoho skupin Čechů žijících v zahraničí. Jejich členové sdílejí informace o možnostech ubytování, povinnostech vůči státu, někdy i konkrétní nabídky práce nebo tipy na obchody, kde se dá koupit brynza na halušky 😊 Nové kontakty, které v těchto skupinách získáte, vám usnadní především začátek pobytu v zahraničí.

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook