Blog Profesia.sk
Srp
5

5 tipů, jak si ověřit potenciálního zaměstnavatele

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
5 tipů, jak si ověřit potenciálního zaměstnavatele
Hledání práce může někdy připomínat procházku džunglí. Nejprve se musíte prokousat nějakým tím kapradím, než najdete tu správnou cestu. Poradíme vám, jak si můžete prověřit zaměstnavatele i nabídku práce tak, abyste si ušetřili čas a námahu jen na ty seriózní.

1. Ověřujeme za vás

V Profesii ověřujeme nabídky práce několika způsoby. Zaměřujeme se na:

  • Každou novou společnost, která chce zveřejnit nabídku práce. Firmy se musí před zveřejněním nabídky práce u nás zaregistrovat. V rámci toho ověřujeme správnost jejich fakturačních údajů, zápis v obchodním rejstříku nebo uvedené kontakty. Pokud něco nesouhlasí, zkoumáme to dál.
  • Obsah nové pracovní nabídky. Projdeme obsah celé nabídky. Kontrolujeme, zda má nabídka smysluplný název, zda je pracovní místo správně specifikováno a zda neobsahuje diskriminační informace.

Za každou nabídku práce zveřejněnou na Profesia.cz však odpovídá zadavatel, tzn. společnost, personální agentura nebo živnostník, který nabídku zveřejnil. Je však v našem zájmu, aby nabídky byly transparentní a pravdivé, a proto jsme stanovili standardy, které musí všechny nabídky dodržovat. Nenajdete u nás žádné nabídky, které mají erotický charakter nebo které vyžadují od uchazečů peníze za zprostředkování práce.

Pokud zjistíme, že v nabídce něco chybí nebo je třeba ji upravit, kontaktujeme zadavatele, upozorníme ho na to a požádáme ho o nápravu. V mnoha případech ji upravíme my. Pokud inzerent odmítne nabídku upravit, stáhneme ji nebo ji vůbec nezveřejníme.

2. Pokud společnost neznáte, můžete ji snadno najít

Našli jste nabídku práce na pozici, která vás zajímá, ale název společnosti vám nic neříká? Chceli byste se o ní dozvědět víc? V dnešní době je velmi snadné ověřit si fakta. Pokud jste našli nabídku na Profesia.cz, můžete si být minimálně jisti, že se jedná o reálnou firmu. Můžete dále zjistit, zda má společnost webové stránky a jestli je přítomna na sociálních sítích. To vám napoví poměrně dost. Pokud chcete své detektivní schopnosti posunout na vyšší úroveň, můžete si společnost vyhledat v obchodním rejstříku.

Výjimkou jsou pozice inzerované prostřednictvím personálních agentur. V takovém případě není agentura povinna uvádět název společnosti, pro kterou provádí nábor. Je zvykem, že agentura uvede alespoň oblast, ve které společnost působí.

3. Využijte přítele na telefonu

V dnešní době spíše online přítele. Pokud máte o společnosti pochybnosti, máte o ní málo informací nebo jste o ní slyšeli negativní zmínky, můžete si udělat lepší obrázek od přímého zdroje. Pokud osobně neznáte nikoho, kdo by danou společnost znal, můžete zkusit různá fóra nebo skupiny na sociálních sítích. Doporučujeme však využívat tyto kanály s rozmyslem. Na veřejných platformách se vždy ptejte a odpovídejte neutrálně a objektivně. Nikdy se o zaměstnavateli nevyjadřujte hanlivě, protože nikdy nevíte, jak se to k němu může dostat.

4. Buďte na pohovoru vnímaví

Někdy se z nabídky práce nebo z webových stránek společnosti nedozvíte, jaké jsou v ní poměry, jaký je kolektiv nebo zda vyplácí mzdu včas. Na pohovoru však můžete získat několik indicií. Pohovor je prvním osobním kontaktem s firmou. Zahrajte si na Sherlocka Holmese a díky pozorování a dedukci můžete odhalit mnohé.

  • Recepce – už na recepci poznáte, jaká je atmosféra ve firmě. Je recepční příjemná/ý? Nabídne vám kávu? Jak komunikuje s ostatními zaměstnanci? To jsou indicie, které vám pomohou odhalit atmosféru ve firmě.
  • Kuchyňka – máte štěstí, pokud se vám před pohovorem podaří zahlédnout kuchyňku (pokud je poblíž recepce nebo ji míjíte cestou do zasedačky). Kuchyňka je takovým mikrokosmem společnosti, který vám ukáže atmosféru. Jsou lidé přátelští, baví se spolu, žertují? Nebo jsou vystresovaní, spěchají a nepovídají si?
  • Prostory – nemáte sice moc času, ale zkuste si všimnout, jak jsou prostory firmy zařízené – jde o open space nebo kanceláře, jsou na stěnách firemní úspěchy, mají lidé na stolech osobní věci? Zkuste si představit, jestli byste v takovém prostředí mohli spokojeně pracovat každý den.
  • Personalista – nejvíce se dozvíte během samotného pohovoru. Všímejte si, jak s vámi personalista komunikuje, a hlavně jak odpovídá na vaše otázky. Je otevřený nebo vyhýbavý? Můžete se také zeptat i na celkovou atmosféru ve společnosti.

5. Pečlivě si přečtěte pracovní smlouvu

Pokud ve výběrovém řízení uspějete, čeká vás poslední krok a tím je podpis smlouvy. V lepším případě vám společnost zašle návrh pracovní smlouvy elektronicky předem. Pokud smlouvu vidíte poprvé těsně před jejím podpisem, doporučujeme vám požádat o čas na její prostudování. Přečtěte si také drobná písmenka a zejména se podívejte na části týkající se náplně práce, systému odměňování (mzda a její složky) a části týkající se náhrady škody vůči zaměstnavateli. Pokud jste čerstvým absolventem, podívejte se na vzor pracovní smlouvy, abyste věděli, co očekávat. Pokud by se vám něco nezdálo, požádejte o více času na prostudování smlouvy. Nepodepisujte něco, s čím nesouhlasíte, čemu nerozumíte nebo co vám není jasné.

V Profesii děláme všechno pro to, aby nabídky práce na našem portálu byly transparentní, jasné a ověřené. Pokud však najdete nabídku práce, která se vám nezdá nebo v ní něco chybí, budeme rádi, když nám o tom dáte vědět. Kontaktovat nás můžete zprávou na našem facebookovém profilu nebo na [email protected].

Vyhledávání

Kategorie

Facebook