Blog Profesia.sk
Dub
2

7 tipů, se kterými zvládnete video pohovor s přehledem

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
7 tipů, se kterými zvládnete video pohovor s přehledem
I když je v dnešní době hledání nové práce náročnější, není to beznadějné. Nabídka pracovních míst může být dočasně slabší, ale pokud najdete vhodnou příležitost, nečekejte. Odpovězte na nabídku práce a místo osobního pohovoru můžete čekat, že vás personalista pozve na video pohovor.

Pro některé firmy nejsou video pohovory žádnou novinkou. Dosud sice patřily k méně obvyklým technikám, které se používají, když si uchazeč hledá práci mimo domov nebo v zahraničí. Nebo když se chce pohovoru zúčastnit nadřízený, který žije mimo místo pracoviště. V současné situaci, kdy se osobní schůzky kvůli koronaviru COVID-19 omezují, jsou videopohovory vynikajícím řešením pro společnosti, které potřebují obsadit volná pracovní místa.

Přinášíme vám tipy, jak takové video pohovory snadno zvládnout:

Zkontrolujte připojení k internetu

Základem video pohovoru je kvalitní internetové připojení. Na klasický video hovor se doporučuje minimální rychlost internetu od 128 kb/s, ideální je však 300 kb/s. Pokud by byli k video hovoru připojeni 3 lidé (tj. vy a dva zástupci společnosti), potřebovali byste minimálně 500 kb/s (ideálně 2 Mb/s).

Jak zjistíte rychlost vašeho internetu? Na webových stránkách svého poskytovatele internetu byste měli mít možnost otestovat aktuální rychlost připojení. Existuje také řada dalších stránek, které jsou k tomu určené. Stačí, když si do vyhledávače zadáte rychlost internetu.

Pokud je připojení pomalé, zkuste vypnout ostatní počítače nebo tablety připojené k síti. Zkontrolujte a vypněte streamování nebo stahování programů a restartujte počítač nebo router. Je také lepší, pokud máte přímé připojení k internetu. Je spolehlivější než připojení přes wifi.

Zkuste si testovací video hovor

Nejlepším způsobem, jak si ověřit, že vše bude fungovat, je vyzkoušet si video hovor s někým z rodiny nebo se známým prostřednictvím jakékoli aplikace, která tento druh komunikace umožňuje. Můžete tak zjistit, jak připojení funguje, jestli je video hovor plynulý nebo zda vám funguje mikrofon a kamera. Můžete také objevit ideální místo ve svém bytě.

Pečlivě dodržujte pokyny

Každá společnost může na video pohovory používat jinou technologii. Proto si pečlivě prostudujte instrukce, které byste měli dostat buď v pozvánce na video pohovor nebo před samotným video pohovorem. Pokud byste i tak měli potíže se spuštěním video pohovoru, kontaktujte ihned personalistu telefonicky. Pokud byste se k video pohovoru nepřipojili a ozvali se až po pár hodinách nebo druhý den, je stejně nefér jednání, jako byste se bez vysvětlení nedostavili na osobní pohovor.

Co nedělat během video pohovoru?

Nejezte. Připravte si sklenici vody, ale v žádném případě během pohovoru nebo těsně před ním nejezte.

Nemějte oblečené tepláky nebo pyžamo. To, že jste doma, není důvodem k tomu, abyste na pohovor chodili v nevhodném nebo pomačkaném oblečení.

Nepřemísťujte se. Výhodou pohovoru přes video je, že ho můžete absolvovat kdekoliv. Nedoporučujeme však, abyste se během něj procházeli, řídili auto nebo byli v místnosti s dalšími lidmi.

Najděte správné místo

K video pohovoru přistupujte stejně jako ke klasickému osobnímu pohovoru. Jediný rozdíl je v tom, že nebudete v jedné místnosti se zástupci společnosti. Pokud si však představujete, že absolvujete pohovor v pyžamu a z postele, zapomeňte na to. Nejdříve byste měli najít vhodné místo ve svém bytě. Ideálním řešením je pracovna, ale ta je zároveň luxusem, který mnozí nemají k dispozici.

Kde tedy pohovor absolvovat? Najděte si místo s neutrálním pozadím a vhodným světlem – stěna nebo knihovna je v pořádku. Blízkost okna vám poskytne přirozené světlo, ale dávejte pozor, abyste neměli okno za zády. Měli byste sedět pohodlně a počítač, tablet nebo telefon by měl být položený nebo podepřený. Aby se vám nestalo, že budete hodinu držet telefon v ruce.

Na pohovor si vyhraďte dostatek času tak, aby vás nikdo nevyrušoval. Je pravda, že lidé jsou v dnešní době chápavější, ale pokud se vám na kameře ukážou děti či domácí mazlíčci, nebo pokud budete často odbíhat, abyste něco zkontrolovali, nebude to působit profesionálně.

Oblečte se a upravte se tak, jako byste šli za zaměstnavatelem osobně

Oblečte se tak, jako byste šli na osobní pohovor. Muži by měli mít na sobě košili nebo polokošili a slušné kalhoty. Ženy by měly zvolit halenku nebo slušné tričko a slušné kalhoty. Pokud si troufáte, můžete využít výhodu moderátorů večerních zpráv a vybrat si pohodlnou spodní část oděvu. Dejte si však pozor, abyste během pohovoru nezapomněli a nepřekvapili personalistu kombinací saka a trenýrek.

Pozor na neverbální komunikaci

Nastavte si zařízení tak, aby byl na kameře vidět váš obličej a kousek horní části těla. Pro jistotu si můžete pořídit kontrolní selfie.

Udržet oční kontakt prostřednictvím videa může být trochu náročné. Když mluví personalista, dívejte se na něj a můžete jemně přikyvovat na znak, že mu rozumíte. Když mluvíte vy, měl by váš pohled směřovat do kamery. Pokud máte připravený poznámkový blok, dejte to personalistovi najevo, jinak to bude vypadat, že bezdůvodně klopíte oči. Dávejte si také pozor na přehnaná gesta a nedotýkejte se obličeje.

Video pohovor probíhá jako klasický pohovor

Při videopohovoru platí stejná standardní pravidla jako při klasickém osobním pohovoru. Proto by i vaše příprava měla být standardní. Měli byste znát základní informace o společnosti, znát její webové stránky a být připraveni odpovědět na klasické otázky při pohovoru, jako například proč právě naše společnost, proč právě tato pozice, jaké máte zkušenosti, jaký byl váš největší úspěch v předchozím zaměstnání atd.

Také video pohovor by měl být dialogem. V rámci přípravy si proto nezapomeňte připravit otázky na personalistu. Otázky by měly být zaměřené na náplň a výkon práce, ale můžete se také zeptat, jak firma zvládá současnou situaci. A samozřejmě, jaký bude další postup ve výběrovém řízení.

Doufáme, že vám naše rady pomohou úspěšně absolvovat pohovor na dálku.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook