Blog Profesia.sk
Lis
8

Fotografie v životopise – ano či ne?

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Fotografie v životopise – ano či ne?
Přiložit k životopisu fotografii? Názory se různí, někdo chce prezentovat svoji osobní značku, jiní se bojí diskriminace.

V Česku nemáme žádná pravidla týkající se fotografií v životopisech. Záleží tedy jen na vás, zda si takovou formu sebeprezentace zvolíte nebo ne. Z pohledu zaměstnavatele byste se neměli ničeho obávat. Funguje u nás totiž zákaz jakékoliv diskriminace jak v procesu náboru, tak i v pracovněprávních vztazích.

Můžete se však setkat i s nabídkami, kdy zaměstnavatelé přímo v informacích o výběrovém řízení vyžadují fotografii v životopise. Obvykle se jedná o pracovní pozice jako hosteska, stevard, letuška, recepční atd. Co v tomto případě dělat? Ideální je přiložit k životopisu profesionální fotografii. O takovou pozici se můžete ucházet i bez fotografie, ale pak záleží na zaměstnavateli, jak takovou žádost vyhodnotí.

V některých zemích není fotografie v životopise žádoucí

Česko, stejně jako většina zemí Evropské unie, dává uchazečům volnou ruku v tom, jestli dají do životopisu i svoji tvář. V některých zemích se však zasílání životopisu s fotografií výslovně nedoporučuje. Patří mezi ně Velká Británie, USA nebo Kanada. Přísné pracovní a antidiskriminační zákony omezují zaměstnavatele v těchto zemích v tom, aby od uchazečů vyžadovali určité osobní údaje. Z tohoto důvodu zaměstnavatelé fotografie ani nepožadují a uchazeči je neposílají (výjimkou jsou profese v modelingu nebo herectví).

V zemích, kam Češi nejčastěji jezdí za prací – v Rakousku, Německu nebo Polsku – je fotografie běžnou součástí životopisu a personalisté ji očekávají i ve vašem profesním profilu. Její vynechání by vám mohlo dokonce uškodit a snížit šance vaší žádosti o zaměstnání. Na Slovensku a v Maďarsku je situace podobná jako u nás a přiložení fotografie je individuální.

Životopis bez fotografie = menší šance na pohovor?

Zda fotografie zvýší nebo sníží vaše šance na pohovor, je otázka, jejíž odpověď závisí na několika faktorech. O jakou pozici se jedná, jaký přístup personalista zaujme, jakou fotografii pošlete nebo zda byla fotografie mezi požadavky?

V ideálním světě by však fotografie neměla mít vliv na to, zda jste vhodným kandidátem na danou pozici. Na druhou stranu, fotografie o vás může vypovídat více, než si myslíte. Pokud se na to podíváme z marketingového hlediska, několik studií ukazuje, že lidé reagují a pamatují si mnohem lépe obličeje než jména. Proto profesionální a usměvavá fotografie pomůže doplnit váš profil a šance, že se vám personalista ozve, se výrazně zvýší. Pokud však zvolíte nevhodnou fotografii, budete působit neprofesionálně a můžete přijít o možnost získat novou práci.

Životopis bez fotografie by měl působit nestranně a neutrálně. Možná právě tehdy mají vaše zkušenosti šanci více vyniknout. Pokud však personalistu zaujmete a chce se o vás dozvědět více, může si vás jednoduše vyhledat na sociálních sítích. Proto se lidem, kteří aktivně hledají novou práci, doporučuje, aby si své profily na sociálních sítích „vyčistili“ nebo změnili jejich nastavení na soukromé.

Jak by měla vypadat fotografie do životopisu?

Do životopisu patří profesionální fotografie. Nejjednodušší je představit si ji jako přívětivou fotografii na pas nebo občanský průkaz. Měli byste být slušně oblečeni, na fotografii dobře upraveni a je vítán příjemný úsměv. Často však kandidáti chtějí ukázat svou neformální stránku a fotografie do životopisu používají jako na své sociální sítě nebo vyberou první fotku v telefonu. Občas přikládají fotografie s rodinnými příslušníky, selfie s různými filtry nebo záběry svých koníčků. To byste neměli dělat. Ani když vyplňujete svůj životopis na internetu nebo na portálu, jako je Profesia.cz.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook