Blog Profesia.sk
Dub
12

Zasáhla vás kariérní krize? Nebojte se oslovit odborníka

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Zasáhla vás kariérní krize? Nebojte se oslovit odborníka
Neustálé změny a výzvy v uplynulém roce mnohé zaskočily. Ať už bylo vaše pracovní místo přímo ohroženo, překvapily vás měnící se podmínky, nebo se naopak cítíte zaseknutí na jednom místě, pro všechno existuje společný jmenovatel - kariérní krize.

Trh práce už dávno nevypadá tak, jak ho zažili vaši prarodiče. Nastoupili do práce, zaškolili se, pokud byli šikovní, získali vedoucí pozici a do důchodu odcházeli od toho samého zaměstnavatele, u kterého po škole začínali. V dnešní době není kariéra tak přímočará a přináší více výzev.

Kariérní krize nemusí být jen důsledkem ztráty zaměstnání, ale může jít i o vyčerpání z pracovního kolotoče nebo dokonce o syndrom vyhoření. Také se může stát, že vám práce přestane dávat smysl nebo vás nebude dostatečně motivovat k výkonu. Jak se s touto situací vyrovnat?

Co stojí za kariérní krizí?

Podle Bronislavy Švrčkové, koučky a absolventky psychoterapeutického výcviku, která se specializuje na mezilidské vztahy, seberozvoj a podporu sebedůvěry a asertivity, je hlavní příčinou krize reakce na nečekanou situaci. „V dnešní době se hodně spoléháme na to, že si vše můžeme nějak pojistit, zabezpečit nebo předvídat. Změny, zvláště ty nečekané, snášíme velmi těžce,“ říká autorka webu Dobrý kouč.

Poznamenává také, že pandemie rozdělila lidi na několik typů, ale dvě hlavní skupiny rezonují nejvíce. „Jedna je od loňského března v naprosté úzkosti a bezmoci a každým dnem se jakoby propadává hlouběji a hlouběji a doufá v lepší časy. Ta druhá se pravděpodobně před rokem také vyděsila, ale zareagovala úplně jinak. Lidé začali hledat možnosti v tom, co tu máme nyní. Našli si nový business model, otevřeli si malý e-shop, našli si online brigády,“ popisuje situaci Bronislava Švrčková. Rozdíl v tom, zda někdo prožívá kariérní krizi, tak není založen pouze na samotné situaci, ale také na schopnosti na ni reagovat.

Jak si s krizí poradit?

Podle koučky je jednou ze základních schopností, jak zvládnout krizi, schopnost čelit změnám, protože jich během svého pracovního života zažijeme hned několik. „Je proto velmi důležité, abychom se poznali i na hlubší osobnostní úrovni. Abychom věděli, jak reagujeme na krize a obtížné podmínky, a naučili se pracovat sami se sebou,“ dodává. Zde vám může pomoci právě kvalifikovaný odborník.

„Ještě pořád máme často předsudky v tom, že bychom měli požádat o pomoc odborníka, protože soused z horní dolní to v pohodě zvládl sám. Možná bychom v sobě měli najít trochu pokory a uznat, že například kariérní poradce se těmito věcmi zabývá denně, není na nás citově vázán a bude schopný nám poskytnout určitý nadhled, který jsme možná někde cestou ztratili,“ vysvětluje přínosy odborné pomoci Bronislava Švrčková.

Najděte své Proč

Krize v práci může často souviset s tím, že zapomenete na důvody, které vás vedly k volbě toho či onoho kariérního směru. V každodenním koloběhu povinností se odpověď na vnitřní Proč ztrácí. Proč jste si vybrali tuto práci? Co vás na ní baví a co vám přináší do života? Co vás v ní motivuje? Možná při zodpovídání těchto otázek zjistíte, že potřebujete jen mírnou změnu nebo také, že daná práce už není nic pro vás.

Důležité je také vnímání života jako celku. Skládá se z mnoha různých oblastí a není určován pouze prací a s ní spojenými povinnostmi. Pokud se potýkáte se ztrátou motivace, můžete zkusit novou činnost, která není spojena s prací. Existují i další místa, kde se můžete rozvíjet a růst mimo pracovní prostředí.

Postoj vítěze

Dobrou strategií pro zvládání krizí a výše zmíněných změn je podle odbornice i tzv. postoj vítěze. Jedná se o postoj, kdy je vnitřní přesvědčení nastaveno tak, že se dokážete vypořádat s každou situací, a i v tom nejhorším si najdete něco dobrého a pozitivního. Samozřejmě to neznamená prožívat jen pozitivní pocity, jde spíše o sebedůvěru, že i ty nejtěžší věci se podaří překonat.

„Tento postoj není vůbec snadné ve svém životě prosadit. Máme nejrůznější obavy a pochybnosti a často nám je nahrávají i naši blízcí, kteří je posilují. A je velmi snadné sklouznout do obav a naprosté pasivity,“ říká odbornice. Jak si tedy osvojit přístup vítěze?

Podle autorky webu Dobrý kouč je důležitý každodenní trénink, kdy si zhodnotíte svůj den a projdete si události, které se během něj staly. Důležité je také vnitřní povzbuzení, že jste zvládli obtížné situace a také vědomí, že můžete každý den začít znovu. „Už jen to, že jsme to všechno rok vydrželi, je něco, k čemu bychom si měli navzájem pogratulovat. Pokud se i po tom všem dokážete usmívat a užívat si něco pěkného, pak jste podle mého názoru určitě vítěz,“ uzavírá Bronislava Švrčková.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook