Blog Profesia.sk
Čvn
20

Proč byste si při hledání práce neměli dávat letní prázdniny?

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Proč byste si při hledání práce neměli dávat letní prázdniny?
Odkládáte hledání nové práce na podzim? Myslíte si, že v létě nejsou žádné dobré nabídky a raději si budete užívat slunce a dovolenou. Možná děláte chybu. Prozradíme vám, jak je to s počtem pracovních nabídek v létě doopravdy a proč se vyplatí pracovat na svém životopise během letních měsíců.

Hledání práce je běh na dlouhou trať. Někdy však mohou okolnosti hrát ve váš prospěch a první životopis, který odešlete, může znamenat novou práci. Z našich údajů vyplývá, že některá období motivují uchazeče o zaměstnání k reakci na nabídky práce více než jiná. Na začátku podzimu a v novém roce jsme více odhodláni ke změnám a činům. A právě naopak letní měsíce na nás přenášejí přímořskou mentalitu, na všechno máme jaksi více času a reagujeme pomaleji. Firmy si to však nemohou dovolit a hledají nové kolegy v každém ročním období. A proto vám přinášíme důvody, proč by se vám nová práce v létě mohla vyplatit.

Nabídek práce je mnoho

Na první pohled by se mohlo zdát, že i trh práce trpí v létě tzv. okurkovou sezónou. Opak je však pravdou. Nejvíce volných pracovních míst je v květnu a červnu. Může to souviset s nástupem sezónních prací, ale také s tím, že pokud někdo plánuje dát v práci výpověď a následně si vzít volno, je velká pravděpodobnost, že tak učiní ještě před létem.

Máte menší konkurenci ostatních uchazečů

Venku je přes 30 stupňů, slunce svítí a skočit si do osvěžujícího bazénu je lákavější než sedět doma a předělávat životopis nebo aktualizovat motivační dopis. Takto uvažuje většina lidí. Proto patří letní měsíce k těm, kdy je méně reakcí na pracovní nabídky. Tohle je vaše šance. Vezměte si notebook na zahradu, spojte příjemné s užitečným a získejte větší šanci na vytouženou novou práci.

Letní atmosféra vám může pomoci

Pohovory v letních měsících mají své kouzlo. Lidé se obvykle usmívají a mají dobrou náladu. Dovolené jsou tak snadným a nenuceným tématem pro small talk, že i introverti si mají o čem povídat. Pokud u pohovoru uspějete, zaměstnavatelé bývají shovívavější a mohou vám vyhovět i v případě plánované dovolené.

Získejte náskok před podzimním náporem uchazečů

Maturanti mají status studenta do konce srpna. Mnoho absolventů si tak nechává poslední prázdninové léto volné a hledání nové práce odsouvá na podzim. Zároveň je pro mnoho pracujících lidí letní dovolená a změna perspektivy impulsem k tomu, aby se odhodlali ke změně a začali si hledat novou práci. Říjen je třetím nejsilnějším měsícem z pohledu reakcí na nabídky práce. To znamená, že na podzim budete čelit větší konkurenci při hledání nových pracovních míst.

Co když už máte naplánovanou dovolenou?

Máte již zaplacenou letní dovolenou a vidíte v tom překážku při hledání práce? Nebo je to jen pohodlná výmluva? Koneckonců záleží na tom, jak moc chcete lepší práci. Dovolená je běžná věc a každý rozumný personalista se s vámi může dohodnout na termínu pohovoru i nástupu.

Pokud jsme vás přesvědčili a myslíte si, že změna zaměstnání je pro vás to správné rozhodnutí, podívejte se na aktuální nabídku na Profesia.cz.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook