Blog Profesia.sk
Bře
28

Překonejte negativní obavy z hledání nové práce

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Překonejte negativní obavy z hledání nové práce
Změna zaměstnání je vždy rizikem. Ale jak se říká, risk je zisk. Mnozí z nás však mají z nových věcí respekt nebo obavy. Totéž platí i při hledání nového zaměstnání. Pokud však nejste ve svém současném zaměstnání spokojeni, neměli byste se nechat odradit od změny.

Naši rodiče a prarodiče byli zvyklí trávit léta nebo dokonce celou kariéru, v jednom zaměstnání. Dnes již není neobvyklé, že třicátník má za sebou tři nebo čtyři zaměstnání u různých společností. Současné trendy totiž podporují flexibilitu práce. Díky technologiím můžete pracovat z domova nebo z pláže pro českou společnost, ale také pro firmy na druhé straně zeměkoule.

Přesto se mnoho lidí ve svém zaměstnání zasekne. Práce je nebaví, nenaplňuje je, nevycházejí s kolegy ani s nadřízeným, ale z různých důvodů se neposunou dál. Díky průzkumu Profesie známe důvody, proč se lidé nejvíce bojí hledat novou práci.

Strach z nestability v novém zaměstnání

Pokud jste dlouho pracovali v jednom zaměstnání, je přirozené, že máte z nového prostředí obavy. Zvláště pokud se jedná o menší společnost, kde neznáte podmínky, máte pocit, že jdete do neznáma. Dnes však existují různé způsoby, jak si nového zaměstnavatele předem prověřit. Můžete si ověřit finanční stav a ziskovost společnosti, webové stránky nebo sociální sítě, můžete studovat různá fóra nebo recenze. Můžete také využít své sociální sítě a je docela pravděpodobné, že známý známého bude znát někoho, kdo pracuje nebo pracoval v dané společnosti.

Nutnost dojíždět do práce mimo domov

Mnozí obyvatelé, zejména menších obcí a měst, nemají na výběr tolik pracovních příležitostí jako v regionálních městech. Mnozí z nich jsou v situaci, že pokud by toužili po lepší pracovní příležitosti, znamenalo by to pro ně delší dojíždění. V tomto případě máte pouze dvě možnosti. Zvykněte si na dojíždění nebo si častěji hledejte nové místo a pravidelně sledujte nabídky. K tomu vám pomůže nové vyhledávání podle lokality na Profesia.cz. Stačí si vybrat okres a konkrétní vzdálenost, do které jste ochotni cestovat za prací, a uvidíte, z jakých pracovních nabídek můžete vybírat. Třetím řešením je možnost najít si práci z domova nebo využít výhod home office.

Závazky vůči rodině nebo finančním institucím

Finanční závazky jsou jedním z hlavních důvodů, proč lidé zůstávají v zaměstnání, které je sice stabilní, ale na druhou stranu jim nevyhovuje. Nemohou si prostě dovolit zůstat bez pravidelné výplaty. Jak to změnit? S velkou dávkou trpělivosti.

Nejprve si udělejte přehled o pracovních příležitostech ve vašem okolí. Aktualizujte svůj životopis. A počkejte na vhodnou příležitost. Zároveň si dejte pozor, abyste svému nadřízenému nebo kolegům nedali najevo, že si hledáte novou práci. Na Profesia.cz si můžete nastavit pravidelné zasílání pracovních nabídek na vaši e-mailovou adresu. Pokud chcete zveřejnit svůj životopis v databázi, můžete si vybrat společnosti, pro které budete neviditelní. Můžete tedy nastavit, aby váš současný zaměstnavatel váš životopis v databázi nenašel.

Obavy ze zvládání nových pracovních úkolů

Náplň práce by vám měl vysvětlit personalista na pracovním pohovoru. Pokud vám něco není jasné nebo nemáte žádné zkušenosti, nebojte se zeptat na pohovoru. Dobré je položit personalistovi následující otázku: „Můžete popsat typický den na této pozici?“ nebo „Jaké k jakým nestandardním situacím může dojít?“. Pro mnoho personalistů je důležitý váš přístup k práci a ochota učit se novým věcem. A pokud si s něčím nevíte rady, neskrývejte to, ale požádejte o pomoc.

Strach z nového pracovního prostředí a týmu

Opustit známé prostředí a dobrý, stabilní tým kvůli snazšímu dojíždění nebo lepšímu platu může být těžké rozhodnutí. V tomto případě je však třeba stanovit priority. Nové pracovní prostředí si můžete zběžně prohlédnout a zeptat se na něj při pohovoru. Získáte alespoň přibližný první dojem. Dalším vodítkem, jak se vám bude nová práce líbit, může být seznam benefitů, které společnost nabízí. Jaký je tým, zjistíte až na místě. Nikdo vám však nemůže zabránit v tom, abyste případně navrhli nové aktivity vy.

V žádném případě byste se však neměli předem obávat a stresovat. Buďte sami sebou, nevyhledávejte konflikty, ale zároveň buďte asertivní a snažte se svoji práci dělat co nejlépe.

Účast na pracovních pohovorech

Už jen vidina pracovního pohovoru může být pro někoho stresující záležitostí. Dokonce tak, že vás odradí od lepší práce. Už předem si říkáte, že by vás stejně nepřijali, že se neumíte prodat nebo že už mají určitě předem vybraného kandidáta. Takové myšlenky vám vůbec v ničem nepomohou. Strach z pracovních pohovorů může pramenit z nízkého sebevědomí, nedůvěry v sebe sama nebo jste introvert. Snažte se tedy odstranit nebo zmírnit příčinu tohoto strachu. Pohovory si také můžete nacvičit doma se svými blízkými nebo před zrcadlem. Hlavně nezapomeňte, že pohovor je jen rozhovor mezi dvěma lidmi, takže není důvod se ho bát.

Někdy se stává, že člověk je sám sobě největším nepřítelem. Proto byste měli zapomenout na všechny obavy, strachy a myšlenky typu „co kdyby“, které vám brání v tom, abyste se měli lépe. Spíše se zaměřte na konkrétní kroky a řešte jednu situaci po druhé. Pokud nenajdete svou vysněnou práci hned, nezoufejte, možná to bude až ta druhá, třetí nebo čtvrtá.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook