Blog Profesia.sk
Srp
21

9 kroků k efektivnějšímu studiu jazyků

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
9 kroků k efektivnějšímu studiu jazyků
Až u 60 % pracovních nabídek zaměstnavatelé vyžadují znalost alespoň jednoho cizího jazyka. Potřeba jazykového vzdělávání je tedy stále aktuální i pro ty, kteří již nechodí do školy. A to nejen proto, abyste si na dovolené mohli objednat večeři v místním jazyce.

Když jsem se po vysoké škole ocitla v začarovaném kruhu hledání práce, kdy nemůžete najít práci, protože nemáte zkušenosti, a zkušenosti nemáte, protože vás nikdo nezaměstná, pochopila jsem, co mi pomůže zůstat o krok napřed před konkurencí. Jazyky. Kouzelné slovíčko, které dokáže jako mávnutím kouzelného proutku zázračně změnit váš životopis.

Výmluv je vždycky dost

Nemáte dost času? Drahá jazyková škola? Nudný přednášející? Všechny „proti“ je třeba změnit na „pro“, a tak jsem hledala účinný způsob, jak do sebe nalít nové jazykové znalosti. Přitom jsem narazila na krátký, ale výstižný e-book české překladatelky Sylvy Ficové Jak na jazyky. Nebudu vám nabízet žádné zázračné metody, jen několik základních principů z pera autorky. Díky nim můžete studovat jakýkoli cizí jazyk poměrně rychle a s viditelnými výsledky. Ať už si vyberete italštinu na služební cestu, němčinu na pokec s rakouskými kolegy, nebo polštinu, jen abyste mohli snáze smlouvat zloté na trhu.

1. Učte se kdykoli a kdekoli

Rozvrhy na kurzech vám pomohou s pravidelností, ale při samostudiu si musíte rozvrh sestavit sami. Nezáleží na délce lekcí, ale mezi lekcemi nesmí být dlouhé přestávky. Několik minut studia jazyka denně vám přinese lepší výsledky než dvouhodinová lekce jednou týdně. Využijte cestu do práce, přestávku na oběd nebo třeba chvíli při vaření.

2. Studujte, co vás zajímá

Učebnice jsou laděny tak, aby univerzálně rozvíjely vaši slovní zásobu a abyste se domluvili v každé životní situaci. Některé kapitoly vás však nemusí vůbec zajímat a bude vás demotivovat potřeba se je biflovat. Zaměřte se proto na věci, které jsou vám blízké. I v běžné konverzaci budete totiž většinou mluvit o sobě, o svých koníčcích, zvycích, plánech.

3. Nepřekládejte texty doslovně

Pokročilí studenti se musí prokousat větším množstvím textu nebo si ho dokonce sami napsat. Pokud narazíte na slova, kterým nerozumíte, nehledejte všechna ve slovníku. Snažte se text přeložit srozumitelně i s pomocí slovní zásoby, kterou již máte. Najděte si pouze pojmy, kterým ani vzdáleně nerozumíte a zvažte, zda je pro vás užitečné se je naučit.

4. Najděte si vlastní způsob

Některým lidem pomáhá psát si slovníčky, jiní dávají přednost kartičkám s výrazem na jedné straně a překladem na druhé. Při studiu jazyka musíte nejprve zjistit, který způsob vám nejlépe vyhovuje. Jak však upozorňuje překladatelka, pamatujte především na to, že „každé slovo má tři složky – pravopis, výslovnost a význam. Pokud si některou z nich nejste jistí, tak to slovo vlastně neznáte.“

5. Nezapomeňte na gramatiku

Jistě, bez znalosti slovní zásoby nemáme co říct, ale bez gramatiky ani nevíme, jak to říct. Bude se vám zdát, že při rozšiřování slovní zásoby na sobě uvidíte rychlejší pokrok, než když se budete muset naučit používat gramatická pravidla, ale vůbec se toho nebojte. Bylo by zbytečné rozumět sympatické cizince v rozhovoru, když jí nedokážete odpovědět celou větou.

6. Opakování je matkou moudrosti

Po každé lekci – ať už navštěvujete jazykovou školu, nebo jste samouk – by mělo následovat opakování. Může se vám zdát, že jste látku dobře pochopili, ale do příští lekce ji můžete snadno zapomenout. Pak nemá smysl zabývat se novými tématy, pokud neznáte ta stará. Pokud vám něco dělá problémy, je dobré to ihned zjistit a nechat si poradit.

7. Nesnažte se o dokonalost

Než se začnete učit cizí jazyk, promyslete si v hlavě svou motivaci a uvědomte si, že nemůžete být dokonalí v žádném jazyce, ani ve svém rodném. Cílem by mělo být porozumět a domluvit se. Proto ani při cvičné konverzaci nehledejte marně přesný výraz a pomozte si jeho opisem. Nevzdávejte se, zkoušejte a trénujte. Koneckonců ani Joeyho francouzština nebyla nikdy dokonalá. ;)

Jak Joey mluvil Francouzsky – Friends – Přátelé

8. Udělejte z učení zábavu

Nemyslím to tak, abyste si z lekcí dělali legraci. Udělejte si je však zábavné. Filmy, písničky, komiksy, káva s cizincem, kamarádka na dopisování ze zahraničí nebo moderní varianta – hovor přes skype. Pokud vás bude kurz bavit, bude vás bavit i samotné učení. Nebudete se moci dočkat další hodiny a na úkoly se budete doslova těšit.

9. Odměňte se a motivujte se

Vše se nám dělá snáze, pokud jsme k výkonu motivováni i nějakou formou odměny. Po každém kurzu, úrovni nebo určitém časovém úseku si udělejte radost. Knihou v jazyce, který studujete, nebo dokonce dovolenou, výběr je opravdu na vás. Nejenže se jimi odměníte a odpočinete si, ale jednotlivé dárky mohou být další formou vašeho jazykového rozvoje.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook