Blog Profesia.sk
Bře
7

Jaká povolání si vybírají ženy?

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Jaká povolání si vybírají ženy?
U příležitosti Mezinárodního dne žen jsme se podívali na to, jaká povolání si nejčastěji volí ženy v Česku.

Jak se daří ženám na trhu práce? Mnozí by mohli říci, že ne tak dobře jako mužům. Ještě pořád u nás totiž panuje mnoho stereotypů a znevýhodnění při zaměstnávání žen. Nízko kvalifikované a špatně placené profese, nerovnost v odměňování nebo odchod na mateřskou dovolenou a následný návrat do pracovního života jsou jen některé z věcí, kterým musí čelit.

Ženy se nejvíce hlásí na méně placené pozice

Pokud jste žena, je velmi pravděpodobné, že budete hledat práci v oblasti obchodu nebo administrativy. Největší zájem je o pozice administrativní pracovnice, operátorky výroby, skladnice, asistentky a sekretářky. Pro mnoho z těchto pozic stačí středoškolské vzdělání, ale běžně se o ně ucházejí i ženy s vysokoškolským vzděláním. Pokud se na to podíváme komplexněji, mezi nejčastější obory patří výroba, doprava, ekonomika a zdravotnictví.

Povolání, v nichž dominují ženy

Podle čeho si ženy vybírají své budoucí povolání? Genderové stereotypy stále hrají určitou roli. Když se podíváme na pozice, na které se nejčastěji hlásí muži a ženy, zjistíme, že u mužů jsou to často technická a manuální zaměstnání ve výrobě nebo dopravě. U žen jde o zaměstnání, která vyžadují určitou míru péče a práce s lidmi. Počátky tohoto rozdělení můžeme vidět již ve výchově dětí. Holčičky si hrají s panenkami a kluci s autíčky.

To potvrzují i profese, ve kterých převažuje něžnější pohlaví. Podívali jsme se na pracovní pozice, na které v roce 2021 přišlo mnohem více životopisů od žen než od mužů. Například na pozici stylisty nebo vizážisty se hlásí téměř z 90 % pouze ženy. Takto oblíbené ženské profese můžeme rozdělit do určitých skupin:

  • pozice související s módou a krásou (krejčí, kosmetička, aranžérka, dekoratérka, manikérka, kadeřnice atd.)
  • práce ve zdravotnictví (zubní asistentka, oční optik, porodní asistentka, zdravotní sestra, vrchní sestra, dentální hygienistka atd.)
  • zaměstnání vyžadující vyšší vzdělání (mzdová účetní, učitelka, specialistka fakturace a plateb, psycholožka, personalistka).

Ženy to táhne k humanitní vědám

Genderové rozdíly vidíme také při výběru vysokoškolského vzdělání. Přestože se objevují první vlaštovky v podobě programů nebo jednotlivých učitelů, kteří podporují a vedou i dívky k odbornějšímu a techničtějšímu vzdělání, konečná čísla ukazují, že humanitní obory stále převažují. Když se podíváme na počet absolventek, většina z nich končí v ekonomických, pedagogických a sociálních vědách.

Na druhé straně je nedostatek žen v oborech, jako je strojírenství, informatika a informační technologie, zemědělství, lesní hodpodářství a elektrotechnika.

Méně populární povolání = menší konkurence

Pokud bychom měli dát jednu radu ženám, které si vybírají povolání nebo uvažují o jeho změně, zvažte méně populární povolání. Pokud je vaším celoživotním snem pracovat jako zdravotní sestra nebo obchodní zástupce, jděte samozřejmě do toho a věnujte se tomu. Pokud byste však chtěli uspět v oboru, kde jsou ženy málo zastoupeny, nemějte z toho strach.

Naopak, může to být vaše výhoda. Když totiž vyčníváte z davu, máte velkou šanci zaujmout už jen tím. Pokud například na pozici programátora přijde 20 životopisů mužů s podobnými zkušenostmi a 2 životopisy žen – programátorek se stejnými zkušenostmi, ty dva právě mohou zaujmout.

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook