Blog Profesia.sk
Kvě
29

5 znamení, že je čas změnit práci

Autor: | Kategorie: Hledání práce, Motivace a rozvoj |
5 znamení, že je čas změnit práci
V zaměstnání nejste zcela spokojeni, ale nemáte jasno, jestli se posunout dál? Projděte si našich 5 znamení, která vám pomohou určit, zda je čas ucházet se o jiné místo. Pokud dojdete k závěru, že ano, začněte jednat. Je zbytečné zůstávat v práci, která vám nevyhovuje.
  1.     Problémy v práci prosakují do dalších oblastí života

Zejména pronikají do osobních vztahů s rodinou a kamarády, ale zasahují i do vašich koníčků. Osobní život a záliby buďto nestíháte, nebo jste z práce neustále rozmrzelí a nervózní a tyto emoce se přenášejí dál. To je varovné znamení, že je něco špatně.  

  1.     Z práce chodíte vyčerpaní

Nikdo si nechodí do práce odpočinout, ale také by z ní neměl odcházet úplně vyšťavený. Problém může být v přílišném množství pracovních povinností, ale za vyčerpáním z práce se mohou skrývat i nefunkční vztahy v kolektivu nebo situace, kdy zodpovídáte za něco, co nemáte plně pod kontrolou. To všechno zvyšuje hladinu stresu.

  1.     Dlouhodobý pocit, že nejste pořádně ocenění

Můžete se přetrhnout, ale nikdo to neocení? Ani finančně, ani slovně? Potom člověk snadno ztrácí motivaci a pocit nespokojenosti roste. Zvlášť, pokud ocenění dostávají kolegové, kteří neodvádějí zdaleka tak dobrý výkon. Čekat na zázrak asi nemá cenu.

  1.     Přesvědčení, že máte na víc, ale neposouváte se

Pět let děláte tu samou práci. Z počátku vás bavila, čerpali jste nové dovednosti, nabírali zkušenosti, ale už tak poslední tři roky je to rutina, kterou zvládnete levou zadní. Na jednu stranu je to výhodné, protože se moc nenadřete, na druhou je to pěkná nuda. Přitom víte, že byste dávno zvládli náročnější úkoly, které vám v současném zaměstnání ovšem nikdo nesvěřil.

  1.     Úzkost v pondělí ráno

Vaším nejméně oblíbeným obdobím v týdnu je jednoznačně nedělní večer a pondělní ráno. Pokud právě v těchto chvílích ve vás roste úzkost, stres a nechuť, je to signál, že je s vaším zaměstnáním něco špatně.

Pravidelně se ptejte sami sebe

Pokud jste odpověděli na tři z pěti bodů kladně, nenechte to být. Tento „audit“ by měl člověk podstupovat pravidelně. Obzvlášť záludný je pracovní stereotyp trvající několik let, při němž si člověk odvykl své zaměstnání průběžně hodnotit. V tom případě se podráždění a znudění vkrádá pomalu a téměř nepozorovaně. Proto je důležité získat například jednou ročně odstup, zamyslet se a zhodnotit výhody a nevýhody svého zaměstnání.  

Co nás drží ve stávající práci

Lidský mozek má jednu vlastnost – je konzervativní. To znamená, že pokud bez problémů přežívá za stávající situace, nebude se mu chtít ji měnit. Každá změna je pro něj stres. Strach ze změny a stresu, který ji bude provázet, může proto být silným motivem, proč přešlapovat na místě třeba i několik (desítek) let.

Člověk je navíc schopen si své postoje hezky vyargumentovat. Zejména ty, které ho udržují v pohodlném statu quo. Doba je nejistá, splácíme hypotéku, chceme kupovat nové auto… To všechno je možná pravda, ale nejsou to důvody zůstávat v zaměstnání, kde jste nespokojení a které vás ubíjí.

Jaké kroky podniknout

Začněte se dívat po jiných nabídkách práce. Získáte přehled o tom, jaké pozice se nabízejí a co zaměstnavatelé požadují. Nenechte se odradit, když nesplňujete všechny požadavky, tomu dostojí opravdu málokterý kandidát. Sestavte si také životopis, který byste měli v ideálním případě přizpůsobit vždy konkrétní nabídce. Stačí třeba jen přeskládat výčet činností, které jste měli na starosti.

Na nabídky, které vás zaujaly, začněte posílat svoje CV. Nedělejte kobercové nálety, ale třeba dvě odpovědi za měsíc budou také málo. Čtyři pět reakcí měsíčně vaši šanci získat místo o dost zvýší. A buďte trpěliví. Práce, která vám sedne, nemusí čekat za prvním rohem. Pokud budete ale vytrvalí, určitě to dřív nebo později vyjde.

Na Profesia.cz najdete spoustu inzerátů na práci v Česku i v zahraničí. Tak si nenechte ujít příležitost posunout se v kariéře. 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook