Blog Profesia.sk
Pro
20

7 nejlepších způsobů, jak v příštím roce ušetřit peníze

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
7 nejlepších způsobů, jak v příštím roce ušetřit peníze
Jsou peníze hlavním tématem vašich novoročních předsevzetí? Přečtěte si přehled nejlepších spořících výzev, které se vám vyplatí vyzkoušet v příštím roce.

Když jsme na konci roku 2014 publikovali tento blog, napsala nám řada lidí s odhodláním přijmout jednu z výzev. I když nevíme, jestli se jim podařilo toto předsevzetí dodržet, pro velký úspěch každoročně aktualizujeme blog o několik tipů a pevně věříme, že to opět někomu pomůže stát si pevněji za svými novoročními předsevzetími, která se týkají spoření.

Asi nejčastější radou, kterou dostanete, když potřebujete zvýšit svůj příjem, zní: najděte si vedlejší job. Na Profesia.cz je spousta brigád a na Domelia.cz můžete nabídnout pomoc s domácími pracemi. Ale pokud jste obyčejný smrtelník, určitě na druhou práci nemáte kapacitu. Nicméně jsem objevili několik zajímavých způsobů, jak v nadcházejícím roce přilepšit svému rozpočtu, pokud slovo peníze rezonuje ve vašich novoročních předsevzetích. Stačí si jen připravit kasičku (prasátko, polštář, spořicí účet – vašim preferencím se meze nekladou) a vybrat si jednu z následujících výzev. Jdete do toho? :)

1. 52týdenní výzva

Tento velmi oblíbený způsob spoření zlákal zhruba před třemi lety velké množství odvážlivců a každému z nich ušetřil přesně 1 378 eur (dolarů, liber…) ročně. Princip spoření je velmi jednoduchý – podle pořadového čísla týdne v kalendáři si odložíte odpovídající částku peněz. Takže v prvním týdnu roku si dáte stranou jedno euro, ve třináctém týdnu 13 eur, v pětačtyřicátém týdnu 45 eur a tak dále. Z naspořené částky si peníze nevybíráte a po sečtení všech odložených eur by vám na konci roku po 52 týdnech mělo zůstat pěkných 1 378 eur. Slušné, že?

Nevýhodou tohoto spořicího plánu je finanční zátěž na konci roku, kdy byste měli za poslední měsíc odložit stranou celkem přes dvě stě eur, což není nejjednodušší, když rodiny utrácejí o Vánocích a na konci roku. Lidé, kteří tuto výzvu vyzkoušeli, proto doporučují například obrátit princip (první týden v roce si dát stranou 52 eur a poslední týden 1 euro) nebo střídat vysoké a nízké částky. Výsledná ušetřená částka je stejná, ale motivace může být příjemnější a nebudete se na konci roku trápit.

2. Šetřete s drobnými

Také máte na konci dne peněženku plnou mincí? Pojďte do této výzvy! Na konci dne jednoduše posbírejte všechny drobné, které se vám nahromadily ve všech kapsách a přihrádkách peněženky, a vhoďte je do kasičky na drobné (nejlépe do velké sklenice na zavařeniny). Velmi rychle uvidíte, jak hladina nasbíraných mincí stoupá. A když je na konci měsíce vyměníte za bankovky, zjistíte, že jste naspořili docela slušnou částku.

Opačnou verzí tohoto spoření je naučit se mince utrácet. Patříte k lidem, kterým se doslova líhnou drobné, protože u pokladny vždy raději vytáhnete bankovku? Věřte nebo ne, ale neochota počítat mince vás nutí častěji používat bankomatu. A neustálá přítomnost bankovek v peněžence vám podvědomě umožňuje utrácet, i když nemusíte. Zkuste při každém nákupu nejprve platit drobnými a jakmile se to naučíte, zjistíte, že tu velkou bankovku schovanou ve vnitřní kapse peněženky nebudete chtít utratit.

3. Zapište si své výdaje

Zkusili jste někdy sledovat každou korunu, kterou utratíte? Možná byste bylil překvapeni, jakými směry se drobné z vaší peněženky dokážou rozkutálet. Obvykle si totiž pamatujeme jen velké nebo pravidelné výdaje, jako je nájem, cestování, oblečení nebo větší nákupy potravin. Ale uvědomujete si vůbec, kolik peněz necháte měsíčně v lékárně, drogerii, baru při posezení s přáteli nebo v bufetu u tety?

Pokud se jeden měsíc budete snažit vést podrobnou evidenci i těch nejmenších výdajů, můžete si chvíli připadat jako strýček Držgrešle. Ale garantujeme vám, že už po několika dnech začnete o všech svých výdajích více přemýšlet. Už od konce prvního měsíce budete utrácet mnohem méně, než by pro vás bylo dříve běžné. A od dalšího měsíce si pomalu začnete zvykat neutrácet za věci, které v podstatě nepotřebujete. Se sledováním výdajů vám mohou pomoci například mobilní aplikace, ale můžete se spolehnout i na tabulku v Excelu nebo starý dobrý papírový zápisník.

4. Založte si spoření

Nejjednodušší řešení. Stačí si založit spořicí účet a každý měsíc na něj automaticky převádět část výplaty. A je jen na vás, zda to bude deset, pět nebo jen jeden tisíc korun. Stanovte si limit, který můžete bezpečně převést ze svých příjmů, aniž byste se dostali do finanční tísně.

Podobným řešením může být připlácení životního pojištění nebo vyšší splátky při splácení hypotéky nebo úvěru. Ty vám pomohou rychleji se zbavit dluhů a také se naučíte méně utrácet, protože až do splacení úvěru budete mít menší měsíční rozpočet.

5. Zkuste rok neutrácet

Toto předsevzetí je jedním z nejodvážnějších v oblasti úspor. Je to proto, že během roku jste nuceni nekupovat vůbec nic kromě věcí nezbytných k uspokojení základních lidských potřeb. A to na dobu, kterou si sami stanovíte, ideálně na rok. Platíte tedy například nájem, hypotéku, potraviny (ze kterých si sami vaříte a nejíte venku), základní drogerii atd. Ale nekupujete si nové oblečení nebo šperky, elektroniku, která není pro život nezbytná, nechodíte utrácet do podniků a odepřete si například i dovolenou.

Stručně řečeno, ze svého příjmu investujete pouze do základních lidských potřeb. Když si odepřete jakýkoli „luxus“, nejenže ušetříte během roku obrovské částky, ale naučíte se také sebezapření a rozvážnosti. Budete totiž vybírat uvážlivěji věci, které vám mají vydržet celý rok. Výjimkou jsou neočekávané mimořádné výdaje, které budete moci snadno zaplatit díky šetřivosti na jiných věcech.

6. Zbavte se zbytečností

I vy pravidelně bojujete s přeplněnou skříní nebo nepřístupnou garáží, protože jsou plné věcí, které vlastně nepoužíváte? Vyzkoušejte tuto výzvu, která sice nešetří peníze, ale má spoustu jiných výhod. Princip spočívá v tom, že se každý den po dobu následujících dvanácti měsíců zbavíte jedné nepotřebné věci. Můžete ji vyhodit, darovat přátelům nebo charitě, případně ji zpeněžit v bazaru, ve výprodeji nebo přes inzerát na internetu. Pokud se u některých věcí nemůžete rozhodnout, zeptejte se sami sebe: Kdybyste se mělii rozhodnout v tuto chvíli, koupili byste si to znovu? Pokud ano, nechte si ho. Pokud ne, zbavte se toho.

Rok s tímto předsevzetím může zcela změnit váš život. Vyděláte na prodeji nějaké peníze, zbavíte se zbytečností a získáte více životního prostoru. A přesně tak si nastavíte i mysl – budete se moci rozhodovat s větší lehkostí a nebudete na věcech lpět. A podobně můžete řešit i své výdaje – příští rok kupujte jen věci z druhé ruky. Prokážou vám stejné služby jako nové, ale zaplatíte za ně podstatně méně.

7. Učte se od zkušenějších

Je tak snadné nechat se při nakupování zlákat lichotivým komentářem prodavačky a doma pak zjistit, že se v zakoupeném tričku vlastně necítíte dobře. Neposlouchejte rady lidí, kteří se vám snaží něco prodat, ale důvěřujte těm, kteří se v penězích vyznají. Také máte nějakého kamaráda, který nikdy nemá problém s penězi, i když vydělává zhruba stejně jako vy? Nebo obdivujete úspěšné podnikatele, kteří začínali od nuly? Právě tito lidé se rádi a v pohodě podělí o své zkušenosti, protože vědí, jak těžké bylo začít, když se učili myslet a žít ekonomičtěji. Stačí se jich jednoduše zeptat nebo je sledovat.

Jste odhodláni ušetřit příští rok nějaké peníze navíc? Vyberte si některou z výzev nebo zvolte svou vlastní. Přejeme vám hodně štěstí a vytrvejte! :)

Vyhledávání

Kategorie

Facebook