Blog Profesia.sk
Srp
19

Zůstali jste bez práce? Řekneme vám, jak dále

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Zůstali jste bez práce? Řekneme vám, jak dále
Přišli jste o práci a nemáte za ni náhradu? Ještě neházejte flintu do žita. Pokud je pro vás nezaměstnanost novou životní situací, přinášíme vám několik tipů, jak co nejlépe využít volný čas a přiblížit se k nové, lepší práci.

1. Přehled o trhu práce najdete na stránkách Profesia

Pokud si neplánujete vzít několik měsíců volna a být nezaměstnaným pro vás není úplně ideální situací, můžete si na Profesii najít nové pracovní nabídky. Na začátku si zjistěte, jaká je situace ve vašem oboru, abyste věděli, kolik volných pracovních míst je k dispozici a co zaměstnavatelé požadují. Chcete-li zvýšit své šance na získání nové práce, doporučujeme vytvořit dobrý životopis nebo aktualizovat ten stávající a zveřejnit jej pro zaměstnavatele.

2. Zaevidujte se na úřadu práce

Pokud ukončíte zaměstnání a nepřecházíte plynule do dalšího, měli byste se nejprve obrátit na úřad práce. Registrace není povinná, ale usnadní vám život a může ušetřit i peníze. O registraci byste měli požádat do 3 kalendářních dnů po skončení pracovního poměru. Takto budete zaregistrováni od posledního dne v práci.

  • Zdravotní pojištění nemusíte platit z vlastní kapsy. Pokud byste byli dobrovolně nezaměstnaní, museli byste si zdravotní pojištění platit sami. Pokud jste registrováni na úřadu práce, platí za vás zdravotní pojištění stát. Stačí, když rozhodnutí o registraci zašlete své zdravotní pojišťovně.
  • Rekvalifikační kurzy. Úřad práce podporuje získání vyšší kvalifikace nebo rekvalifikace. To zahrnuje i úhradů nákladů na rekvalifikaci. Podmínkou je být v evidenci Úřadu práce jako uchazeč nebo zájemce o zaměstnání, mít odpovídající vstupní kvalifikační předpoklady, být zdravotně způsobilý/lá. Rekvalifikace musí být potřebná a účelná. Bližší informace jsou uvedeny přímo na webu Úřadu práce.

3. Zůstaňte aktivní

To, že nechodíte do práce, neznamená, že celé dny prosedíte u televize, playstationu nebo počítače. Dopřejte si několik dní na splnění úředních povinností a krátkou regenerační přestávku. Pokud se však do měsíce, dvou nebo tří nerozhýbete, můžete mít problém najít si novou práci a vrátit se do pracovního režimu. Proto byste měli zůstat aktivní.

  • Hledejte si práci aktivně – sledujte novinky a trendy v životopisech. Aktualizujte svůj životopis nebo si připravte nový. Je důležité, aby byl krátký, relevantní a zajímavý. Zamyslete se také nad tím, jaká práce by vás zajímala. Kromě vyhledávání pracovních nabídek nezapomeňte svůj životopis zveřejnit v databázi životopisů, kde vás zaměstnavatelé mohou vyhledat a oslovit s nabídkou práce. Postupně se můžete zaměřit i na své přátele. Sociální sítě jsou také dobrým zdrojem nabídek pro některá odvětví. Důležité je být důsledný a nenechat se odradit, pokud na prvních několik životopisů nikdo neodpoví.
  • Zlepšete své soft skills – mnoho společností se při výběru nových zaměstnanců zaměřuje na měkké dovednosti. Jedná se o dovednosti, které se používají v mezilidských vztazích a vycházejí z vaší osobnosti, např. komunikační dovednosti, emoční inteligence, time management, analytické myšlení atd. Můžete se v nich zdokonalit prostřednictvím různých kurzů (online i offline), školení nebo studiem různých publikací. A nezapomeňte je uvést ve svém životopise.
  • Zůstaňte aktivní i fyzicky – abyste si udrželi návyk chodit do práce, najděte si smysluplné aktivity, kterými vyplníte svůj čas. Můžete více sportovat, hledat práci v kavárně nebo trávit více času s dětmi či vnoučaty. Důležité je vyjít z domu a setkávat se s lidmi.

TIP: Zkuste se stát dobrovolníkem. Využijte svůj čas smysluplně a podejte pomocnou ruku tam, kde je to potřeba. Díky dobrovolnictví můžete poznat nové lidi, získat nové zkušenosti a přidat si řádek do životopisu, který vám může pomoci získat novou práci.

4. Vyzkoušejte způsoby, jak si přivydělat

Pokud jste registrovaní na úřadu práce, můžete požádat o podporu v nezaměstnanosti. Základní podmínkou je pracovat alespoň 12 měsíců v posledních 2 letech. Kromě toho máte další možnosti, jak si zvýšit příjem:

  • Pracujte. Jestliže jste evidováni na úřadu práce, můžete vykonávat činnost na základě pracovního nebo služebního poměru nebo na základě dohody o pracovní činnosti. Měsíční odměna nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy, platné v příslušném roce.
  • Nabídněte své služby ostatním. Jste údržbář, uklízíte, doučujete nebo hlídáte děti? Peníze si můžete vydělat i v době, kdy jste bez práce, a to tak, že nabídnete své služby lidem, kteří je potřebují. Vyzkoušejte například portál Domelia, který funguje na principu nabídky a poptávky služeb pro domácnosti. Taková práce vám pomůže zůstat v kontaktu s lidmi a být aktivní.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook