Blog Profesia.sk
Zář
3

Nezatajujte prázdná místa v životopise, ale raději je vysvětlete

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Nezatajujte prázdná místa v životopise, ale raději je vysvětlete
Delší časové období bez zaměstnání v životopise nevypadá na první pohled dobře. Ať už se jedná o několik měsíců nebo dokonce let, tito kandidáti často čelí těžkému dilematu. Přiznat nebo zatajit přestávky v pracovní historii?

Zdravotní problémy, rodinná situace, pracovní volno nebo se vám jen nedaří najít práci déle, než jste plánovali. Důvody, proč jste dlouhodobě bez práce, mohou být různé. Problém může nastat, když chcete aktualizovat svůj životopis a najednou zjistíte, že vám časová osa nějak nesedí. Co uděláte? Začnete čarovat s datumy, cestovat v čase, nebo to budete ignorovat a modlit se, aby si toho personalista nevšiml?

Pokud chcete ve výběrovém řízení opravdu uspět, nedělejte nic z toho. Přestávky v kariéře jsou běžné, jde jen o to, jak je správně vysvětlit.

Jaké období je ještě v pořádku?

Pokud máte mezi jednotlivými zaměstnáními měsíc nebo dva volno, věřte, že to pro vás nebude překážkou. Navíc v životopise nemusíte uvádět přesné datumy začátku a konce zaměstnání. Standardně se používají formáty měsíc a rok nebo pouze rok.

Pro personalisty je přijatelné období bez práce do 6 měsíců, pokud se objeví ve vašem životopise jednorázově. Jde o období, kdy si lidé obvykle berou volno, pokud měli náročné zaměstnání nebo pracovali dlouhou dobu bez přestávky. Je vázáno na výplatu podpory v nezaměstnanosti. Pokud jste bez práce déle než 6 měsíců, je dobré přidat vysvětlení. Pamatujte, že čím déle jste doma, tím větší problémy můžete mít s hledáním nové práce.

Přerušení kariéry a životopis

Svou pracovní historii uvádějte vždy chronologicky, od posledního zaměstnání směrem do minulosti. Uveďte název společnosti a pozice, měsíc a rok nástupu (nebo jen rok) a stručný popis vaší pracovní náplně. Pokud vaše pracovní přestávka trvala méně než 6 měsíců, nemusíte ji v životopise uvádět. Počítejte však s tím, že se vás na ni personalista může při pohovoru zeptat.

Pokud přestávka trvala 6 měsíců a déle, doporučujeme ji v životopisu vysvětlit. Udělejte to až po výčtu relevantních pracovních zkušeností formou poznámky nebo hvězdičky. Stačí jedna věta s časovým údajem a stručným vysvětlením, které můžete doplnit později při pohovoru.

Přestávky v kariéře a pohovor

Prošli jste úvodním sítem a čeká vás pracovní pohovor? Do přípravy zahrňte i odpovědi na otázky týkající se přerušení vaší kariéry. Většina zaměstnavatelů akceptuje zdravotní problémy, péči o blízkou osobu, péči o děti, podnikání nebo plánovaný sabatikl.

V mnoha případech je důležitější vaše současná situace a přístup než samotný důvod. Když přijde otázka týkající se přerušení vaší kariéry, odpovězte takto:

  • Stručně a věcně popište důvod nebo svou situaci. Nemluvte o tom dlouze a nezabíhejte do podrobností.
  • Ujistěte potenciálního zaměstnavatele, že situace je vyřešena a že jste stoprocentně připraveni na novou kariérní výzvu.

Pokud je důvodem vaší pracovní přestávky to, že jste si nemohli najít práci, upozorněte na to, že práci hledáte aktivně. Neříkejte, že se vám nikdo neozval nebo že vás nikde nechtěli. Snižujete tím svou vlastní hodnotu před potenciálním zaměstnavatelem. Spíše řekněte, že jste neměli to štěstí najít tu správnou práci/pozici/zaměstnavatele. A dodejte, co vás zaujalo na dané pracovní nabídce a jak jste připraveni práci vykonávat. Díky tomu budete působit důvěryhodně a zároveň posunete konverzaci kupředu.

Sázka na upřímnost

Pokud byste si z tohoto článku měli zapamatovat jen jednu věc, pak si pamatujte, že upřímnost a přímost je lepší než lhaní. I kdyby se vám podařilo personalistu oklamat v životopise nebo při pohovoru, věřte, že si najde způsob, jak vás prověřit. Ať už přes sociální sítě, společné přátele nebo předchozí zaměstnavatele. Samozřejmě nemáte šanci to zjistit a mohli byste se připravit o pracovní příležitost a dobré jméno.

Život je nepředvídatelný a za přerušení kariéry byste se neměli stydět. I když se vám nedaří najít práci, museli jste nedobrovolně zůstat doma nebo jste si vybrali dobrovolný odpočinek, existuje mnoho způsobů, jak zůstat v kontaktu s okolním světem, přivydělat si nebo se naučit něco nového. To vše můžete využít při hledání nové práce. Jde jen o to, jestli z toho uděláte svou nevýhodu nebo výhodu.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook