Blog Profesia.sk
Říj
13

Nejčastější chyby uchazečů při hledání práce. Děláte je i vy?

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Nejčastější chyby uchazečů při hledání práce. Děláte je i vy?
Hledáte práci a stále se vám nedaří? Pravidelně reagujete na nabídky práce, ale pozvánky na pohovor nepřicházejí? Možná děláte jednu nebo více nejčastějších chyb, kterých se uchazeči o zaměstnání při hledání práce dopouštějí. Které to jsou?

I nás v Profesii občas kontaktují uchazeči, kterým se i přes intenzivní snahu nedaří najít práci. Při komunikaci s těmito kandidáty často zjišťujeme, že při hledání práce opakují chyby, kvůli kterým se zbytečně připravují o pracovní příležitosti. Těmto chybám se lze přitom snadno vyhnout. Proto jsme se rozhodli připravit jejich přehled, který může pomoci zefektivnit hledání práce i vám.

Musíte zaměstnavatele přesvědčit

Prvním krokem při hledání zaměstnání je zaslání vašeho životopisu v reakci na inzerát. Nejen kvalita tohoto životopisu, ale i samotný výběr nabídky práce, reakce na nabídku a první komunikace s firmou jsou příležitostmi, kdy můžete potenciálního zaměstnavatele přesvědčit, že jste ten správný kandidát. Pokud však nebudete postupovat správně, můžete firmu přesvědčit o opaku. Na co si tedy dávat při hledání práce pozor?

Životopis je pozvánkou na pohovor

Věděli jste, že u některých výběrových řízení stráví personalisté nad životopisem pouhých 10 sekund? Ačkoli se tato doba může zdát krátká, je dostatečná k tomu, aby zkušený personalista odhalil jeho kvality a rozhodl o vašem dalším postupu ve výběrovém řízení. Pokud nechcete, aby váš životopis skončil takříkajíc “v koši”, vyhněte se těmto častým chybám:

Výběr pracovní nabídky

Když na portálu Profesia najdete zajímavou nabídku práce, vždy si pečlivě přečtěte, jaké jsou požadavky na uchazeče a zhodnoťte, zda je splňujete. Pokud nemáte potřebné zkušenosti a odpovíte na základě „tak to zkusím“, můžete u inzerující společnosti vzbudit dojem, že o práci nemáte zájem nebo že nedokážete posoudit své schopnosti.

Proč je to důležité? Může vás to připravit o možnost pracovat pro tuto společnost, pokud v budoucnu zveřejní jiné nabídky, u kterých již budete splňovat požadavky. Totéž platí, pokud firma zveřejní více nabídek najednou. Proto doporučujeme zaslat životopis pouze na jednu z nich.

Zároveň si promyslete, kdy na nabídku reagovat. Pravděpodobně nepřekonáte rekord jednoho uchazeče, který reagoval na obsáhlý inzerát s mnoha informacemi asi minutu po jeho zveřejnění. Doba vaší reakce by však měla být přizpůsobena rozsahu pracovní nabídky.

Pokud si pozorně přečtete všechny uvedené informace, vyhnete se nepříjemné situaci, kdy například odešlete odpověď bez dalších požadovaných příloh, jako je například motivační dopis.

Jak zareagovat na pracovní nabídku?

Vyplňujete při reakci na pracovní nabídku na Profesii průvodní text? Pokud ne, měli byste začít. Nevyplnit průvodní text je jako přijít na pohovor a nepozdravit. Průvodní text slouží k informování adresáta (inzerující společnost), o jakou pozici se ucházíte a jaké přílohy k žádosti přikládáte (životopis, motivační dopis).

Průvodním textem můžete nahradit motivační dopis a uvést v něm i informace o tom, proč na nabídku reagujete a proč si myslíte, že jste vzhledem ke svým zkušenostem vhodným kandidátem.

Mějte přehled o tom, kam jste poslali svůj životopis

Pokud hledáte práci a reagujete na několik pracovních míst najednou, je přirozené, že je obtížné zapamatovat si podrobnosti o všech inzerovaných pozicích. Doporučujeme proto udržovat si přehled o tom, na které nabídky jste reagovali. Může vám pomoct i Seznam reakcí ve vašem účtu uchazeče na Profesii.

Koneckonců se říká, že na první dojem nedostanete druhou šanci. Je neprofesionální, když vás kontaktuje společnost, kterou zaujal váš životopis a vy si nepamatujete, na jakou pozici jste odpověděli nebo že jste vůbec odpověděli.

Děláte všechno správně a přesto se vám nedaří?

Pokud při hledání práce neuděláte žádnou chybu, váš životopis je kvalitní, reagujete na relevantní nabídky a při první komunikaci s firmou postupujete správně, může to znamenat, že vaše zkušenosti, dovednosti nebo vzdělání nejsou v konkurenci ostatních kandidátů dostatečné. Znamená to jediné – měli byste si neustále zvyšovat kvalifikaci. Jak na to?

Přihlaste se do jazykového nebo počítačového kurzu a zmiňte to v motivačním dopise. Absolvujte krátké online školení na internetu a získaný certifikát uveďte ve svém životopise. Pokud jste registrováni na úřadu práce, neváhejte se informovat o možnostech rekvalifikačních kurzů. To vše vám může pomoci zlepšit kvalitu vašeho životopisu a následně získat více příležitostí při hledání zaměstnání.

Myslete pozitivně a naučte se dělat kompromisy

Pokud se vám dlouho nedaří najít práci podle vašich představ, nenechte se odradit. Zvažte přijetí jiné, možná méně atraktivní pozice nebo přijetí nabídky, která nesplňuje vaše platové očekávání. To vás udrží v pracovním tempu a můžete získat nové zkušenosti, které můžete využít při hledání práce v budoucnu. Případně získáte možnost zapůsobit na svého budoucího zaměstnavatele přímo v zaměstnání a zajistit si tak kariérní postup.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook