Blog Profesia.sk
Říj
8

Máte za sebou neúspěšný pohovor? Co si z něj můžete odnést a jak se připravit na ten další?

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Máte za sebou neúspěšný pohovor? Co si z něj můžete odnést a jak se připravit na ten další?
Asi každý už má za sebou nevydařený pracovní pohovor. Sice nejde o příjemnou zkušenost, ale i ta patří k životu. Nedívejte se na ni jako na selhání, právě naopak. Zjistěte, jak užitečnou lekci vám může dát.

Ne každý pracovní pohovor končí získáním zaměstnání. Důvody mohou být různé, ať už jste pohovor nezvládli, nesedli jste si s potenciálním šéfem, chtěli jste příliš mnoho peněz nebo jste se na danou práci prostě nehodili. Místo toho, abyste se litovali, se podívejte na tuto zkušenost z druhé strany a vytěžte z ní co nejvíce.

Co se můžete naučit z neúspěšného pohovoru?

Pokud vás při pohovoru s personalistou přepadla tréma, pravděpodobně tušíte, co mohlo být příčinou vašeho neúspěchu. Pokud si ale nejste jisti, zkuste se po odmítnutí přímo zeptat. Získáte díky tomu zpětnou vazbu, která jasně identifikuje vaši slabinu a na příští pohovor se budete moci mnohem lépe připravit.

Nezapomeňte se zeptat také na to, kde jste se naopak během pohovoru prezentovali úspěšně. Za otázky nic nedáte a můžete hodně získat. Někdy je zpětnou vazbou i samotné odmítnutí.

Příklad, jak požádat o zpětnou vazbu: 

Dobrý den, paní Kováčová,

moc děkuji za Vaši odpověď. Mrzí mě, že jsem tu práci nedostal, protože jsem měl z pohovoru dobrý pocit. Mohla byste mi, prosím, napsat, jaké kritérium jsem nesplnil? Co považujete za slabou stránku mé prezentace? 

Pomohlo by mi to lépe se připravit na další pohovor a neustále se zlepšovat.

Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.

S pozdravem

Dobrý dojem i po pohovoru

Pokud si hledáte práci již delší dobu, je možné, že jste již oslovili mnoho firem a můžete ztrácet přehled. Pokud však během pohovoru projevíte o pozici nízký zájem nebo pokud budete mít nedostatek informací o dané společnosti, projeví se to v rozhovoru s personalistou, i když toto téma vůbec nezazní. Poděkovali jste například po pohovoru personalistovi za čas, který vám věnoval? Možná to, že jste místo nezískali, bylo odrazem vaší slabé motivace nebo nedostatkem zdvořilosti.

Vyzkoušejte techniku odpovídání na otázky STAR

Překvapila vás nějaká otázka při pohovoru? Pohovory slouží k tomu, aby se firma dozvěděla co nejvíce o potenciálním zaměstnanci. Kromě vašich pracovních zkušeností a vzdělání však personalisty často zajímá i vaše smýšlení, jak trávíte volný čas a možná i to, jak reagujete, když jste v mírném stresu.

Pokud se vám během pohovoru stalo, že jste se orosili nebo vás přímo polil pot, určitě si do budoucna připravte odpovědi na otázky, které vás překvapily. Neúspěšný pohovor tak může výborně posloužit jako zkušební kolo pro ten úspěšný.

Osvědčenou technikou pro přípravu na otázky při pohovoru je technika STAR. Pokud se jí budete držet, vaše odpovědi budou strukturovanější a budou odpovídat na vše důležité.

STAR se skládá ze čtyř částí: S – situace (situation), T – úkol (task), A – akce (action) a R – výsledek (result). To znamená, že v odpovědích na konkrétní otázky týkající se vaší minulé práce, byste měli zahrnout situace, ve kterých jste byli, co od vás očekával zaměstnavatel, jakou akci jste vyvinuli a jaký byl výsledek vašeho jednání. Taková modelová situace nejlépe popíše vaše dovednosti přímo na konkrétních příkladech.

Nebojte se ukázat svou osobnost

Váš životopis zaujal společnost natolik, že vás pozvali na pohovor. Personalista však o vás chce vědět mnohem více, než si přečetl ve vašem životopise. Chce vidět vaši osobnost, tak se ji nebojte projevit. Stres a tréma nám ne vždy dovolí být sami sebou, ale koktavé a tiché odpovědi prozradí HR managerovi jen velmi málo. Nebojte se prezentovat své názory a myšlenky jasně, ale zdvořile, jen tak má společnost šanci zjistit, zda se k ní hodíte.

Rozhodně se nebojte ptát na to, co vás zajímá. Nejenže tak získáte více informací o společnosti, ale také druhé straně ukážete svůj zájem. Mnoho lidí zapomíná, že pohovor není výslech potenciálního zaměstnavatele, ale jde o rozhovor. Stejně jako je potom pracovní poměr vzájemnou dohodou mezi dvěma stranami. Stejně jako vy se musíte líbit zaměstnavateli, mělo by se i vám líbit nové pracovní prostředí. A to se dozvíte jen, když se budete ptát.

Poučte se a jděte na další pohovor

Vyslechnout si odmítavou odpověď z pracovního pohovoru není zrovna vítězný okamžik. Ale využijte ho k tomu, abyste se o sobě dozvěděli něco nového, něco se naučili a získali motivaci dělat příště věci jinak. Rozhodně si ale neúspěšný pohovor neberte osobně. Ne vždy je to tak, že se vám pohovor nepovedl, jen se možná našel někdo, kdo lépe odpovídal tomu, co firma hledala a na vás ta správná pozice ještě stále někde čeká.

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook