Blog Profesia.sk
Bře
3

Home office pro pokročilé: Jak přežít práci z domova po roce pandemie

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Home office pro pokročilé: Jak přežít práci z domova po roce pandemie
I po roce pandemie většina lidí stále pracuje z domova. Zdá se, že se tato situace jen tak nezmění. Přestože home office může přinášet mnoho výhod, prodlužující se situace ukazuje i svá negativa, se kterými se setkává stále více lidí. Jak se s touto situací nejlépe vypořádat?

Před rokem šlo především o přizpůsobení se novým podmínkám. Zvykali jsme si na nový normál, ale i po roce doma (možná s menšími přestávkami) stále zjišťujeme, že nejsme adaptovaní na čtyři stěny a přinejmenším chytáme klaustrofobii. Pocity osamělosti, úzkosti, apatie a ztráty motivace již postihují mnohé a rodiče, kteří se snaží sladit pracovní a rodinný život na několika metrech čtverečních, mohou v tuto chvíli zažívat pocit beznaděje.

V loňském roce, hned po přesunu práce do domácího prostředí, jsme vám přinesli 5 tipů, jak tuto změnu zvládnout. Věříme, že již máte vytvořené vhodné pracovní prostředí, dodržujete určitý pracovní režim a pravidelně komunikujete se svými kolegy. Co však ještě můžete udělat pro to, aby vaše práce byla co nejefektivnější a váš každodenní stres při zvládání povinností co nejmenší?

Dopřejte si duševní detox

Současná situace zvyšuje zátěž na duševní zdraví. Každý člověk se na určité úrovni potýká se strachem a nejistotou. Je mnoho věcí, které prostě nemůžete ovlivnit. Ale některé věci můžete zařídit. Dejte přednost pozitivním zprávám před těmi negativními nebo zprávy vypněte úplně a přečtěte si dobrou knihu. Denní přehled můžete dostávat jednorázově do e-mailu a po zbytek dne mít čistou hlavu. Nejde o to, že by vám na věcech kolem vás nezáleželo, ale spíše o to, abyste věděli, kdy už je toho opravdu příliš.

Stejně tak se můžete více soustředit na práci tím, že si zablokujete sociální sítě, které jsou v dnešní době také často plné negativního obsahu. S tím vám pomůže například rozšíření prohlížeče Limit, které vám omezí denní čas strávený na vybraných webových stránkách.

Dbejte na zdraví a odpočívejte

Tento tip sice až tak nesouvisí přímo s prací, ale zdravý životní styl má zásadní vliv na váš pracovní výkon. Doma se snadno dostanete do režimu, kdy jen vyjídáte ledničku, válíte se v pyžamu a chybějící spánek zapíjíte kávou.

Zdravá strava, pohyb a spánek jsou v období stresu důležitější než například dovolená u moře. Dopřejte svému tělu pravidelně to, co potřebuje, a ono se vám odmění energií při zvládání pracovních povinností. Káva a čokoláda jsou sice možné jako krátkodobé palivo, ale často potom přijde obrovská únava a jako náhrada energie nejsou dlouhodobě udržitelné.

Nezapomeňte na čerstvý vzduch

I když to tak doma vždy nevnímáte, na home office se váš byt stal pracovním prostorem a je dobré ho alespoň jednou denně opustit. Nejlépe uprostřed dne, kdy můžete venku zastihnout denní světlo a přirozeně si rozdělit práci na dvě části. Samozřejmě je třeba dodržovat lockdown, ale můžete například vyvenčit psa, dojít do nejbližšího obchodu s potravinami nebo si přes oběd obout běžecké tenisky. Čerstvý vzduch a změna perspektivy pomáhají zvýšit pracovní výkon a přinášejí nové tvůrčí nápady.

Udělejte si z toho hru

Každodenní domácí stereotyp vám může lézt pořádně na nervy. Zkuste tedy změnit drobnosti doma nebo způsob, jakým se díváte na svět kolem sebe, aby byl váš pracovní den příjemnější. Můžete například doma vytvořit jídelní lístek podobný dennímu menu v restauraci. Budete tak mít společné téma a něco, na co se všichni těší. Můžete také pozorovat svět za oknem, poznávat stromy, které rostou v okolí vašeho domu, ptáky, kteří létají kolem nebo dávat vtipná jména holubům na balkoně.

Pusťte si zvuky kavárny, abyste měli pocit, že je okolo vás ruch a uvařte si k tomu dobrou kávu. Za každý pracovní výkon se také můžete odměnit, abyste měli motivaci a měli se na co těšit.

Dovolte si dělat chyby

Rok s pandemií. I když se snažíte zprávám vyhýbat a vaše dny nejsou poznamenány ničím výrazně negativním, přesto je toto období psychicky náročnější. Ať už musíte sdílet prostor s partnerem a dětmi, nebo se potýkáte s osamělostí, netlačte na pilu a odpusťte si za méně produktivní den, nevydařený hovor, chybu nebo prostě jen špatnou náladu.

Dnes více než kdy jindy se nosí autentičnost (křičící děti na Zoomu) a kultura tepláků. Strávit celý den v pyžamu (nebo třeba dvacet dní v kuse) je jen způsob, jak se s tím vyrovnat, a pokud to pomáhá, neměňte to. Přizpůsobte svá očekávání, a to vůči sobě i okolí, rozptýlení je větší, komunikace náročnější a vaši pozornost mohou vyžadovat i rodinné záležitosti. Buďte tedy na sebe trochu hodnější.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook