Blog Profesia.sk
Zář
16

Proč byste se měli ve svém životopise pochlubit dobrovolnictvím?

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Proč byste se měli ve svém životopise pochlubit dobrovolnictvím?
Pokud reagujete na pracovní pozici, o kterou je velký zájem, o konečném výběru rozhodují často detaily. Jedním z nich může být vaše dobrovolnictví. Ať už jste pracovali jako dobrovolník ve svém oboru nebo mimo něj, klidně to uveďte ve svém životopisu. Zaměstnavatel to ocení.

Co vám dobrovolnictví dá a nikdo nevezme?

Dobrovolník pracuje bez nároku na mzdu. Odměnou je mu (ne)obvykle dobrý pocit a energie z podpory zdraví, dobra nebo životního prostředí. Kromě budování charakteru dobrovolník získá kvalitní trénink dovedností a naváže nové kontakty.

Ocení zaměstnavatel dobrovolnictví v životopisu?

V záplavě životopisů, které přicházejí na personální oddělení, můžete ten svůj odlišit. Jak? Dobrovolnictvím. Vaše konkurenceschopnost se zvýší oproti ostatním uchazečům. Pokud se dostanete do závěrečného kola, v němž se bude rozhodovat mezi posledními dvěma uchazeči, může právě dobrovolnictví převážit misky vah na vaši stranu.

Dobrovolnictví pomůže i čerstvým absolventům s nulovými pracovními zkušenostmi. Zaměstnavatel ocení jejich snahu pracovat pro „dobro firmy“. Pokud plánujete žít nebo pracovat v zahraničí, je tam dobrovolnictví ještě cennější.

Dobrovolnictví vs. pracovní stáž

Společným znakem těchto dvou činností je, že stážista nebo dobrovolník nemá nárok na finanční odměnu. Pracovní stáž je spojena výhradně s oborem, ve kterém chce stážista v budoucnu pracovat. Dobrovolníkem se však můžete stát i mimo svůj obor. Příkladem může být elektrikář, který chodí k vodním tokům sbírat odpadky, nebo učitel, který pomáhá zdravotně znevýhodněným lidem. I když daná dobrovolnická činnost nesouvisí s oborem, ve kterém pracujete, doporučujeme, abyste ji uvedli ve svém životopise. Tím získáte u svého zaměstnavatele lidské kredity.

Pracovní zkušenosti

Jedním z největších přínosů dobrovolnictví je získání pracovních zkušeností a know-how potřebného pro práci, o kterou se ucházíte. Zdravotník, který pomáhá pacientům v hospicu, se jednou stane lékařem. Z dobrovolníka na letním festivalu může vyrůst producent nebo event manager. Pokud každou sobotu dopoledne dobrovolně venčíte psy v útulku, v budoucnu ho možná budete řídit.

Charakter člověka se utváří v krizi

V době pandemie koronaviru byla poptávka po dobrovolnících vysoká. Jako dobrovolník jste mohli měřit teplotu u vchodů do nemocnic, nakupovat potraviny pro seniory nebo pomáhat při přepravě lidí z rizikových zemí. I když nesouvisí s vaším oborem, vypovídají o vaší povaze. A zaměstnavatelé chtějí mít ve svém týmu lidi, kteří rozumí společenské odpovědnosti. Stále váháte, jestli si dobrovolnictví do životopisu zapsat?

Vyhledávání

Kategorie

Facebook