Blog Profesia.sk
Srp
10

Které profese se v práci nejvíc nadřou?

Autor: | Kategorie: Pracovní život |
Které profese se v práci nejvíc nadřou?
Možná je vaše práce fyzicky náročná a už jste přemýšleli, jestli se víc namáháte vy na stavbě, nebo kamarád, který dělá ve skladu. A co třeba zdravotní sestra? Nadře se více než hasič? Vědci se pokusili jednotlivé profese porovnat a zjistit, čí práce je fyzicky nejnáročnější. Výsledek vás možná překvapí.

Na toto téma už proběhla nejedna živá debata u dobrého moku, nejspíš se při ní ale aktéři nedobrali jednoznačného konce, protože to není snadné. Otázka fyzické náročnosti jednotlivých profesí zajímala i vědce. Jedním z nich byl lékař Tomáš Větrovský z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy. Ten vedl tým, který se snažil práci různých manuálně pracujících profesionálů poměřit.

Určil si kritéria a sestavil dva žebříčky vybraných profesí podle toho, kolik minut stráví pracovníci během osmihodinové směny středně intenzivním pohybem. Což je třeba rychlá chůze, u které se lehce zadýcháte a zvládnete při ní mluvit, ale už ne zpívat. První žebříček nabízí srovnání deseti současných fyzicky namáhavých profesí, jako jsou hasiči, pracovníci v zemědělství nebo skladníci. Druhý zahrnuje sedm tradičních řemesel, mezi něž patří třeba tesaři, skláři, kováři či kameníci.

Práce místo posilovny

Jestli jste tipovali, že nejvíc makají dřevorubci, prohráli jste. První místo si vysloužili popeláři. Po odpracování necelé jedné směny za sebou mají 150 minut intenzivního pohybu, což je hodnota, kterou doporučuje WHO absolvovat za celý týden. Kromě toho, že neustále zvedají těžký náklad, nachodí během směny až 20 tisíc kroků. Popeláři tak stráví 36 % času v práci středně intenzivním pohybem.

Se stejnou intenzitou, ale o 11 % méně času se v práci středně intenzivně hýbou skladníci. Na rozdíl od popelářů, jejichž směny bývají kratší než osm hodin, mívají skladníci často dvanáctihodinové směny, při kterých ujdou až 30 tisíc kroků.

Stavební dělníci nebo poštovní doručovatelé stráví intenzivním pohybem téměř o polovinu času méně než popeláři. Jak je to možné? Ačkoliv se třeba zedník hýbe mnohem intenzivněji, na plný plyn jede kratší dobu. Jeho organismus má díky tomu delší čas na regeneraci, což je pro jeho tělo také blahodárnější.

Současné profese

  1. popeláři 36 % / cca 173 minut
  2. skladníci 25 % / cca 120 minut
  3. sportovci 24 % / cca 115 minut
  4. dřevorubci 21 % / cca 100 minut
  5. stavební dělníci 16 % / cca 77 minut
  6. pracovníci na farmě 16 % / cca 77 minut
  7. poštovní doručovatelé 13 % / cca 62 minut
  8. hasiči 10 % / cca 48 minut
  9. záchranáři 8 % / cca 38 minut
  10. zdravotní sestry 3 % / cca 14 minut

Které řemeslo má nejtvrdší dno?

Také druhá studie s názvem Dříč roku, která vznikla ve spolupráci s Národním ústavem lidové kultury, přinesla zajímavé srovnání. S náskokem deseti minut nad tesaři „zvítězili“ kameníci, kteří jsou během směny cca 80 minut v intenzivním pohybu. Nejvíce se nadřou při přenášení těžkých břemen, která mohou vážit až 250 kg. S těžkým nákladem si přitom musí poradit jen dva muži.

Tradiční řemesla

  1. kameníci cca 80 minut
  2. tesaři cca 70 minut
  3. skláři cca 60 minut
  4. pokrývači cca 60 minut
  5. zvonaři cca 57 minut
  6. koláři cca 45 minut
  7. kováři cca 45 minut

To tesaři, kteří skončili druzí, rovněž manipulují s těžkými trámy, a navíc ve výškách. Kromě toho je i jejich práce fyzicky náročná. Další příčky obsadili skláři, pokrývači a zvonaři, kteří pracující často při velmi vysokých teplotách. I když koláři a kováři stráví středně pohybovou aktivitou skoro o polovinu méně času než kameníci na prvním místě, zaslouží si i oni obdiv. Tak jako každý, kdo se nebojí fyzicky náročné práce.

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook