Blog Profesia.sk
Zář
26

10 doporučení, jak se při hledání práce nestat obětí podvodu

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
10 doporučení, jak se při hledání práce nestat obětí podvodu
Vedle naprosté většiny seriózních pracovních inzerátů se občas objevují i nepoctivé nabídky. Neopatrnost při sdělování osobních údajů nebo touha po snadném přivýdělku vás mohou stát spoustu peněz i problémů. Jak se při komunikaci na internetu chovat, abyste se nestali obětí podvodu? Přinášíme desatero rad.   

S neseriózními nabídkami práce se můžete setkat bohužel naprosto všude, a to i na důvěryhodných portálech. Jejich inzerenti se totiž často maskují za běžné společnosti a podvodná povaha nabídky se projeví až při bližší komunikaci s kandidáty. Proto je při odpovídání na inzeráty na místě určitá obezřetnost.

1. Promyslete, které osobní údaje vyplnit

Při odesílání odpovědi na pracovní inzerát není potřeba vyplňovat podrobné osobní údaje, jako je rodné číslo, čísla osobních dokladů nebo dokonce odesílat jejich kopie. Tím byste mohli riskovat jejich zneužití. Pro odeslání odpovědi zpravidla stačí jméno, e-mailová adresa a telefon, aby vás daná firma mohla v případě zájmu kontaktovat a domluvit se na osobním pohovoru. 

2. Ověřujte si informace

Najděte si informace o tom, kdo vám nabízí zaměstnání nebo jinou formu výdělku. Ověřte si, jestli opravdu komunikujete s danou firmou a daným člověkem, nebo jestli se za ně někdo jen vydává. Neposkytujte o sobě více údajů, než je obvyklé a nutné – seriózní firma po vás během náboru nebude chtít například rodné číslo nebo kopii občanského průkazu.  

3. Nevěřte snadným výdělkům

Nabízí vám někdo výdělek za lajkování postů na sociálních sítích nebo za hodnocení služeb online, ale chce po vás vstupní poplatek? Dost možná jde o podvod, nevyděláte si nic, a naopak o peníze přijdete.  

4. Neztrácejte ostražitost

Podvodníci vás mohou nejprve nalákat na nenáročnou činnost, za kterou vám třeba i zaplatí, aby si získali vaši důvěru. Potom ale následují požadavky, které z vás udělají bílého koně nebo vás oberou o peníze. Nezapomínejte na zdravý rozum a nenechte se ošálit ani počátečním zdánlivým úspěchem. Vždy si pečlivě přečtěte, co podepisujete, nebo se poraďte s právníkem. I umělá inteligence vám může pomoci s analýzou významu delšího textu. Nenechte se zatlačit k podpisu „tady a hned“, ale vše si dobře promyslete. 

5. Nestaňte se bílým koněm

Pro podvodníky a jiné zločince není nic lepšího než když jim někdo z důvěřivosti, lehkovážnosti nebo za úplatu pomůže „vyprat“ jejich nepoctivě získané peníze. Pokud narazíte na nabídku brigády, která spočívá v přeposílání peněz z účtu na účet, nákupech kryptoměn a jejich přeposílání dále nebo v podobných podezřelých činnostech, rychle od ní ruce pryč. Jinak hrozí, že se stanete spolupachateli trestného činu a zaděláte si na pořádné potíže. Podvodníci navíc můžou připravit o peníze i vás.  

6. Pozor na dotazníky

Dotazník nebo podobný formulář může být normální součást přijímacího řízení, ale také důmyslný způsob, jak se zmocnit vašich osobních údajů. Nenechte se zmást – v žádné fázi náboru neexistuje důvod poskytovat o sobě úplný a podrobný přehled nad rámec toho, co může zaměstnavatel nezbytně potřebovat. Poskytnout v náborovém procesu jméno, telefonní číslo, e-mail nebo životopis je běžné a slouží k tomu, aby vás zaměstnavatel mohl snadno kontaktovat v případě zájmu. Rodné číslo, číslo osobních dokladů, jejich kopie či číslo platební karty nebo její PIN jsou ale údaje, které v náborovém procesu neposkytujte, a to ani v dotazníku ani v telefonickém rozhovoru.  

7. Ptejte se

Při každém podezření, že by něco nemuselo být v pořádku, se potenciálního zaměstnavatele ptejte, k čemu konkrétně vaše údaje nebo nějakou vaši činnost potřebuje. Nespokojte se s obecnými frázemi o „běžné praxi“ nebo „nutné byrokracii“.  

8. Pozor na podezřelé hovory

Podvodníci dokážou zneužít každé slabé místo. Jakmile získají vaše telefonní číslo, můžou se vydávat za zástupce nejrůznějších úřadů, bank, policie nebo firem, a zkoušet z vás vylákat citlivé údaje jako hesla, PIN k platební kartě, ale i informace o vaší finanční a majetkové situaci. Nespoléhejte se na to, co v telefonu uslyšíte, ani na důvěryhodně vypadající telefonní číslo – i to je možné podvodně napodobit. Každý telefonní požadavek si důkladně ověřte a nic, co by bylo možné zneužít (rodné číslo, čísla osobních dokladů, číslo platební karty nebo její PIN), nikomu nesdělujte.  

Může se také stát, že se útočník strefí s telefonátem do okamžiku, kdy jste nedávno odpověděli na inzerát a bude se vydávat za zaměstnavatele. Odkažte se na písemnou komunikaci. I tady platí, že žádné konkrétní údaje o sobě nesdělujte. 

9. Zbystřete při každé nečekané změně

Jak poznáte, že jste se stali obětí krádeže identity? Můžete například poštou dostávat platební karty, o které jste nežádali. Nebo naopak dlouho nedostanete výpis z účtu, protože zloděj vaší identity používá jinou adresu. Úřady, instituce nebo firmy vás kontaktují s požadavky, které si neumíte vysvětlit, nebo po vás žádají úhrady závazků, služeb nebo zboží, o nichž nic nevíte.  

10. Problémy řešte hned

Pokud se přeci jen stanete obětí podvodu a utrpíte škodu, neprodleně kontaktujte Policii České republiky, abyste vše ohlásili a začali řešit dřív, než budou případné následky ještě vážnější (jak může zneužití vašich údajů vypadat, najdete přímo na stránkách policie). Včasné ohlášení vám může pomoci komplikovanou situaci řešit. Vždy se informujte, jak postupovat ve vašem konkrétním případě. Pomůže Vám právník, ale existují i bezplatné právní poradny (více informací na https://justice.cz/potrebuji-pravni-pomoc). 

Na Profesia.cz najdete desítky tisíc pracovních příležitostí. Nebojte se na ně odpovídat, ale buďte při tom obezřetní.

  

Vyhledávání

Kategorie

Facebook