Blog Profesia.sk
Srp
27

Jak si finančně polepšit? Data z pracovního trhu napoví, co by mohlo pomoci

Autor: | Kategorie: Hledání práce, Motivace a rozvoj |
Jak si finančně polepšit? Data z pracovního trhu napoví, co by mohlo pomoci
Reálná výše mezd sice začátkem letošního roku poprvé po dvou letech vzrostla, přesto má řada lidí stále problémy plnit své finanční závazky a zároveň si vytvořit rezervu. Pokud patříte mezi ně, zkuste se podívat na to, co říká o pracovním trhu náš pravidelný průzkum. Je teď vhodná doba hledat si lépe placenou práci? A kolik lidí si změnou místa polepšilo?

Když jsme se v rámci nejnovějšího výzkumu ptali zaměstnanců, zda jim byla od začátku roku 2024 zvýšena mzda, odpovědělo kladně 42 % lidí. Z toho více než polovině vzrostla mzda maximálně o 5 %, necelé třetině o 5,1 až 10 %. Zvýšení se ovšem týkalo hlavně větších firem a mladších lidí. 

Tato zvýšení naplnila očekávání lidí jen zčásti. S určitými obtížemi se svým příjmem vychází i nadále přes 50 % zaměstnanců, velmi vážné obtíže s hospodařením nyní uvádí 20 % lidí. To jsou pořád vysoká čísla.

Situace je pro zaměstnance příznivá

Přitom pracovní trh je stále v situaci, kdy se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovních sil. Řádově má Česká republika přes rok okolo 200 000 neobsazených pozic. Čemu to nahrává?

Předně tomu, aby byli zaměstnanci odvážnější. Nedostatek lidí na pracovním trhu je pro ně příležitostí, aby:

  • se nebáli říct si o zvýšení mzdy,
  • nebo změnili práci a šli za lepším.

Jděte žádat s rozvahou

V prvním případě platí, že líná pusa rovná se holé neštěstí. Pravděpodobnost, že vaše žádost o zvýšení mzdy bude kladně vyřízena, stoupá, pokud se firmě daří, máte na trhu práce nedostatkovou kvalifikaci (např. elektrotechnik, elektromechanik) nebo jste nedostali v poslední době výrazněji přidáno. Základem úspěchu je však důkladná příprava. Než tedy půjdete o výši mzdy vyjednávat, nachystejte si argumenty, proč byste měli dostat přidáno. Mezi ně patří:

  • Od posledního zvýšení mzdy vám výrazněji přibyla práce (vyjmenujte).
  • Zvýšila se vaše kvalifikace a kvalifikace vaší práce.
  • Dotáhli jste do úspěšného konce těžkou zakázku, projekt atd.
  • Zkuste si představit protiargumenty a nachystejte si na ně odpovědi.
  • Mějte připraveno, o kolik byste chtěli přidat a řekněte to.
  • Buďte připraveni na variantu, že vám nepřidají. Co byste chtěli místo toho? Zbavit se některých úkolů, přidat či zvýšit nějaký pracovní benefit?

Doba je vhodná ke změně práce

Přes stálý nedostatek pracovních sil na českém trhu se zaměstnanci ještě neodhodlali hledat si lepší práci tak často, jak by to podobné situaci odpovídalo. Lidé nechtějí měnit místo ani v podmínkách, které jsou změnám víc než nakloněné. A to je škoda.  

Za 12 měsíců změnilo v ČR práci pouze 14 % zaměstnanců. V mezinárodním srovnání máme druhou nejnižší průměrnou roční míru fluktuace zaměstnanců hned po Řecku.

Častěji lidé (asi 60 %) odchází z vlastní vůle, zhruba 40 % lidí je k odchodu ze zaměstnání donuceno. Co je však důležité, že většina lidí (79 %) si změnou práce polepší, a to se týká i těch, kteří jsou ke změně práce donuceni.

Jestli jste tedy v práci nespokojeni, nemůžete v rámci ní dosáhnout na vyšší odměnu, nebo vás tam trápí něco jiného, zkuste se podívat po lepším místě. Nemáte-li finanční rezervu a nemůžete si dovolit výpadek příjmů, bude pro vás výhodné hledat si práci při zaměstnání a odejít až ve chvíli, kdy už máte nové místo v kapse.

Ostatně způsobem „job to job“, tedy z jedné práce přímo do druhé změnilo místo 37 % lidí, do dvou až tří měsíců to bylo 14 % dotázaných a pouze 12 % lidí hledalo novou práci déle než půl roku.

Přivýdělek je taky možnost, ale pozor

Mezi další způsoby, jak si zvýšit příjem, patří přivýdělek. Podle našeho průzkumu si každý desátý zaměstnanec vedle hlavního pracovního poměru přivydělává přes DPP a DPČ. Dvě třetiny z nich mají dohodu u jiného zaměstnavatele, třetina ale u stejného, což není hlavně pro zaměstnance v delším horizontu příliš výhodné.

Navíc jde ve většině případů pouze o snižování základů pro odvody sociálního a zdravotního pojištění za hranou zákona. Krátkodobě to pro zaměstnavatele i jeho lidi může vypadat lákavě, ale pak v krizi typu nemoci nebo později v důchodu zaměstnanec zapláče. Proto si dejte na dlouhodobější přivýdělky pozor.

Práce přesčas

Další možností, jak dosáhnout na víc peněz, je práce přesčas, kterou využívá 81 % lidí, z toho polovina velmi běžně. Přičemž pro čtvrtinu z nich jde o podstatnou část příjmů a pro další polovinu o vítané přilepšení k výdělku. 

O práci přesčas platí, že za ni náleží zaměstnanci příplatek nejméně ve výši 25 % průměrného výdělku. Práce přesčas má však svůj strop: nesmí u zaměstnance přesáhnout více než osm hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce. Jestliže by po vás chtěl zaměstnavatel práci přesčas nad tento rozsah, musí se s vámi na tom dohodnout.

Už máte jasno a rozhodli jste se podívat po nové práci? Na Profesia.cz najdete nabídky z nejrůznějších oborů a regionů, včetně práce v zahraničí.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook