Blog Profesia.sk
Led
25

Získejte náskok v pracovním životě. Zkuste jedno z těchto předsevzetí

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Získejte náskok v pracovním životě. Zkuste jedno z těchto předsevzetí
Nový začátek roku automaticky svádí k předsevzetím. Věděli jste ale, že si nemusíte své cíle a sny stanovovat jen v soukromém životě, ale můžete jimi dosáhnout pozitivních výsledků i ve svém profesním životě? Máme pro vás takové, které stojí za vyzkoušení.

Nový rok je skvělou příležitostí k bilancování uplynulého roku a ke stanovení předsevzetí. Právě ty v pracovní sféře vám mohou pomoci zlepšit pracovní výkon, doplnit potřebné dovednosti nebo dokonce nastartovat novou kariéru.

Ať už se rozhodnete, že chcete zapracovat na vztazích s kolegy nebo lépe sladit pracovní a soukromý život, je důležité mít na paměti svou motivaci. Je prokázáno, že lidé mají větší šanci být úspěšní při plnění dlouhodobých cílů, pokud jejich cíl vychází z vnitřní motivace. Proto je důležité, abyste si při stanovování předsevzetí uvědomili, proč to děláte, a tuto skutečnost si pravidelně opakovali. Klidně to dělejte každý den. Záleží jen na vás, jaké předsevzetí si letos v pracovním životě dáte, ale můžete se inspirovat našimi tipy.

1. Naučte se novou dovednost

Bez ohledu na to, na jaké pozici pracujete nebo v jaké fázi kariéry se právě nacházíte, vždy existuje dovednost, která vám pomůže dostat se dopředu. Kdybyste se každý rok naučili jen jednu pracovní dovednost, za deset let byste měli nový soubor dovedností, který by vás automaticky posunul na vyšší úroveň. Ať už se chcete zdokonalit v jazyce, naučit se pracovat s tabulkami v Excelu nebo porozumět systému CMS, nyní je ten správný čas si vybrat a začít.

2. Aktualizujte a vylepšete svůj životopis

Kdy jste se naposledy podívali na svůj životopis? Máte vůbec nějaký? I když v současné době neuvažujete o změně zaměstnání, sestavení přehledu vašich pracovních zkušeností a dovedností může být skvělým přehledem vaší odbornosti. Chybí něco? Máte se kam posouvat? Nejenže si připravíte svůj profesní životopis na dobu, kdy bude užitečný, ale získáte také cennou zpětnou vazbu, která vás může profesně nasměrovat již nyní.

3. Upřednostnění duševního zdraví

Možná ve vašem případě není třeba v práci přidávat, ale spíše zpomalit. Pokud máte pocit, že jste po loňském roce se všemi jeho nástrahami zcela vyčerpaní, zpomalte. V dnešní době není těžké přepálit tempo a od každodenního stresu je jen krůček k vyhoření. Dopřejte si volno, najděte si relaxační volnočasové aktivity, pravidelně cvičte, a pokud potřebujete, zajděte si k terapeutovi. Každá investice do zdraví se vám vždy vrátí, například i v podobě lepšího pracovního výkonu.

4. Porazte prokrastinaci

Prokrastinace, zvláště když aktuálně pracujete z domova, dokáže řádně potrápit i zkušeného experta na to-do listy. Věděli jste ale, že prokrastinace úzce souvisí s emocemi? Místo nějaké vzdálené a neurčité odměny dá lidský mozek přednost aktuálnímu zlepšení nálady. Dejte si závazek, že letos porazíte prokrastinaci. I díky našemu článku s užitečnými tipy, jak na to, se vám to podaří.

5. Vytvoření vedlejšího příjmu

Loňský rok mnohé překvapil i po finanční stránce. Pokud chcete mít jistotu, že vás podobné situace v budoucnu příliš nezaskočí, můžete si začít budovat vedlejší příjem. Ať už se rozhodnete prodávat ruční výrobky, pomáhat s hlídáním děti (například prostřednictvím Domelie) nebo se naučíte investovat na burze, využijte letošní rok jako příležitost začít. Zamyslete se nad svými silnými stránkami a využijte je k tomu, abyste vydělávali peníze. A nikdy nevíte, třeba se z vašeho vedlejšího příjmu stane ten hlavní.

6. Práce vás bude více bavit

Toto předsevzetí může některé lidi hned na začátku rozzlobit: práce přece nemá být zábava, má se tam makat. To je pravda, ale nikdo netvrdí, že si ji nemůžete čas od času zpříjemnit. Kupte si na vaše pracovní místo květiny, občas si pusťte příjemnou hudbu, zajděte s kolegou na kávu nebo se připojte ke společné online schůzce, pravidelně si dělejte přestávky na protažení svalů nebo si během oběda dopřejte oblíbené jídlo. Existuje spousta způsobů, jak si práci více užít a vnést do svého pracovního dne momenty, které ho zlepší. Stačí jen začít.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook