Blog Profesia.sk
Čvn
5

Využijte léto naplno – návod, jak na brigádu

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Využijte léto naplno – návod, jak na brigádu
Dva měsíce prázdnin jsou dlouhá doba. Jak ji využít efektivně? Co takhle překvapit rodiče a najít si na léto brigádu? Pokud nevíte, jak na to, připravili jsme pro vás stručný návod. Dozvíte se v něm všechno, co potřebujete vědět o studentských brigádách.

Brigádničit můžete jen od určitého věku…

Pokud uvažujete o tom, že si přes léto najdete brigádu, není jedno, kolik vám je let. Základní podmínkou je věk 15 let a ukončená povinná školní docházka. Zároveň můžete být studentem střední školy, gymnázia nebo středního odborného učiliště, ale i studentem vysoké školy.

Studenti mezi 15 a 18 lety jsou z hlediska právních předpisů považováni za mladistvé. Na jejich práci se vztahují zvláštní požadavky. Například nemohou vykonávat nebezpečnou práci nebo práci, která by je ohrozila. K uzavření dohody o provedení práce je rovněž třeba doložit lékařské vyšetření a prohlášení zákonného zástupce (např. rodiče).

Kdy se student stává absolventem?

Studenti středních škol, kteří pokračují ve studiu, jsou studenty i během letních prázdnin. Pokud jste v posledním ročníku a úspěšně jste složili maturitu, máte status studenta až do 31. srpna.

Vysokoškoláci se stávají absolventy den po úspěšném vykonání poslední závěrečné zkoušky, pokud nepokračují v dalším studiu. Pro účely dohody o pracovní činnosti studentů jsou vysokoškoláci, kteří studují denní formou, studenty i během letních měsíců.

Pracujte pouze se smlouvou

Práce načerno nebo výplata na ruku může být pro někoho lákavá. Rozhodně to však nedoporučujeme. Je možné, že věci nedopadnou tak, jak bylo dohodnuto při pohovoru, a vy budete mít v ruce alespoň dokument, na který se můžete odvolat.

Pokud hledáte práci na částečný úvazek, vždy pracujte pouze na pracovní smlouvu. V praxi se pro krátkodobou práci používají 2 typy dohod:

Každá smlouva musí být písemná a musí obsahovat:

  • druh práce, kterou budete vykonávat.
  • odměnu za vykonanou práci
  • kdy a jak vám bude vyplacena mzda
  • rozsah pracovní doby
  • dobu, na kterou je smlouva uzavřena

Smlouvu lze změnit nebo doplnit po dohodě obou stran formou písemných dodatků.

Nezapomeňte, že k uzavření smlouvy je třeba přinést potvrzení o docházce do školy. Potvrzení nepotřebujete pouze v době mezi ukončením studia na střední škole nebo koncem letního semestru na univerzitě, nejpozději do října téhož roku.

Kde hledat práci na částečný úvazek?

Profesia.cz usnadňuje hledání brigád. Doporučujeme použít pokročilé vyhledávání a filtrovat podle místa a typu práce, o kterou máte zájem. Poté si můžete vybrat druh pracovního poměru na dohodu (brigády) a dokonce filtrovat možnosti podle vzdělání (student střední nebo vysoké školy). Tímto způsobem získáte přesné výsledky toho, co hledáte.

Brigáda, stáž, praxe nebo trainee program?

Firmy dnes studentům nabízejí několik možností, jak si vydělat nebo získat relevantní pracovní zkušenosti. Víte ale, jaký je rozdíl mezi brigádou, stáží a praxí?

Brigáda je označení pro krátkodobou práci. Pokud jste student a vaším hlavním cílem je vydělat si peníze, hledejte si brigádu. Obvykle se jedná o práce jako doplňování zboží, pomocné práce v gastronomii, sezónní práce, administrativní práce nebo i fyzicky náročnější práce. Vykonávají se buď ve zkrácené pracovní době, nebo na určitou dobu (např. 3 měsíce).

Stáže mohou být placené i neplacené. Obvykle je poskytují frimy pro studenty vysokých škol. Jde o práci na konkrétním projektu nebo pro konkrétní oddělení. Práce, kterou budete vykonávat, by měla souviset s vaším studiem a měli byste získat reálné zkušenosti v oboru. Stáž trvá několik měsíců a může probíhat během školního roku nebo v letních měsících.

Praxe je termín používaný v souvislosti se studenty středních škol a středních odborných škol. Jedná se o čas v rámci vyučování, který studenti stráví u zaměstnavatele a během něj by si měli v praxi vyzkoušet dovednosti získané během studia. Pro mnoho technologických a výrobních společností je to způsob, jak si vychovat budoucí zaměstnance z řad šikovných studentů.

Stále váháte, jestli strávit léto u počítače nebo efektivněji? Letní brigády s sebou přinášejí nové zážitky, nová přátelství, nové zkušenosti. Kromě toho si můžete vydělat vlastní peníze a utratit je podle svého uvážení. 😉

Vyhledávání

Kategorie

Facebook