Blog Profesia.sk
Dub
28

Vaše znalosti jsou to, co vás odliší od ostatních uchazečů

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Vaše znalosti jsou to, co vás odliší od ostatních uchazečů
Představte si, že máte velký zájem o novou práci a odpověděli jste na zajímavou pracovní nabídku. Současně však na stejnou nabídku práce reagovali i další uchazeči. Jak se prosadit a zaujmout? Kromě zkušeností vás mohou odlišit právě vaše znalosti, tzv. skills. Jak je ale správně uvést.

Na jednu pracovní nabídku přijde v průměru 14 životopisů. Existuje však velké množství pracovních míst, na která pravidelně reaguje mnohem větší počet uchazečů. Například na pozici redaktora, referenta správy registrů nebo event managera můžete soutěžit s přibližně 60 dalšími uchazeči. Uspět s takovým počtem je neuvěřitelně náročné. Může vám k tomu pomoci poctivě vyplněný životopis, ve kterém mohou být vaše znalosti právě tím rozdílem.

Kandidáti se zaměřují na hard skills

Uchazeči ve svých životopisech nejčastěji uvádějí tzv. hard skills (dovednosti, které se lze naučit). V sekci dovednosti/schopnosti dominují jazyky, počítačové nebo účetní programy, fakturace, SAP atd. Všechny tyto dovednosti jsou samozřejmě důležité a je správné je ve svém životopisu mít. Chybou je, když u nich i skončíte. Tak ukážete pouze to, co ovládáte, ale ne to, jaký jste člověk, jak přistupujete k práci a zda se umíte prosadit. Snižujete tím pravděpodobnost, že na personalistu zapůsobíte.

Pro zaměstnavatele není důležité jen to, co znáte, ale také to, jak pracujete

Pokud jde o požadavky zaměstnavatelů, pozorujeme velký posun směrem k měkkým dovednostem (soft skills). Když se podíváme na 15 nejčastějších požadavků, které zaměstnavatelé uvádějí v pracovních nabídkách, dvě třetiny z nich jsou patří mezi soft skills. Mezi praktickými dovednostmi převažují pracovní zkušenosti v oboru, základní počítačové dovednosti s MS Office a znalost anglického jazyka. Kromě toho se od uchazečů vyžadují příjemné komunikační schopnosti, samostatnost a zodpovědnost, ale i analytické nebo logické myšlení a odolnost vůči stresu. V mnoha oborech je pro personalisty důležitější mít zodpovědného zaměstnance s chutí do práce a ochotou učit se, kterého mohou zaškolit pro danou práci, než někoho s praxí, ale lehkovážným přístupem.

TIP: Zkontrolujte si svůj životopis na Profesia.cz a aktualizujte ho o nové znalosti.

Uveďte svoje superschopnosti do životopisu Profesia

S aktuálními trendy drží krok také Profesia.cz. Proto jsme na začátku tohoto roku přivedli na svět novinku při vyplňování životopisu.

Část, kde jste si dříve mohli vybrat ze seznamu dovedností, byla upravena tak, abyste si mohli zapsat jakoukoli hard nebo soft skill, která vám pomůže získat vytouženou práci. Do životopisu tak můžete uvést všechny své superschopnosti. Navíc vám pomůže naše inteligentní doporučení, které vám po zadání počátečních písmen napoví nejčastěji uváděné možnosti.

Díky tomu nemusíte vypisovat celá slova a můžete se vyhnout i překlepům (např. se často stává, že uchazeč napíše Microsoft World místo Microsoft Word). Pokud se vaše dovednost mezi nápovědami nezobrazí, můžete ji do životopisu přidat i tak. U každé dovednosti vyberte jednu ze tří úrovní, které ovládáte.

 

Z analýzy dovedností, které uchazeči uvedli ve svých životopisech, vyplývá, že jsou mimořádně kvalitní v hard skills. Ve svých životopisech poctivě uvádějí programy a jazyky, které ovládají. Na druhou stranu málo vyplňují soft skills, které jsou ještě stále podceňované. Je důležité si uvědomit, že měkké dovednosti jsou také dovednosti, a ne jen klišé, které vyplňuje prázdné místo v životopisu.

Právě měkké dovednosti vypovídají o tom, jak přistupujete ke svým pracovním povinnostem a co přinesete do pracovního kolektivu. Uchazeči nejčastěji uvádějí tradiční soft skills, jako jsou komunikační dovednosti, prezentační dovednosti nebo zodpovědnost, ale pokud jste přesvědčeni, že ovládáte něco jedinečného, nebojte se to do životopisu uvést.

Co je schopnost a co už je koníček?

Nový způsob zadávání dovedností mohou uchazeči používat od konce loňského roku. Za tu dobu si je do životopisu zapsalo více než 40 000 lidí. Mezi nimi se samozřejmě najde i pár kuriozit. „Schopnosti“ jako je humor, skládání lega, pletení, plavání nebo to, že jste hrdý otec a manžel, můžete nechat na část ostatní dovednosti a jiné nebo jako zábavnou vložku do rozhovoru.

Na druhou stranu si můžete ovládat dovednosti, které pro většinu lidí spadají do kategorie koníčků, ale je možné se jim věnovat profesionálně. Uveďte je pouze v případě, že se ucházíte o pozici, kde tyto dovednosti souvisejí s prací. Například jízda na kole (kurýr), hra na violoncello, klavír, flétnu (symfonický orchestr), malování nebo kreslení (architekt, designér, grafik), práce s motorovou pilou (pracovník pily, výroba nábytku) atd.

Věříme, že díky této novince bude váš životopis ještě lépe odrážet vaše kvality a pomůže vám získat novou práci. Zkontrolujte, zda je váš životopis aktuální a aktualizujte si ho o nové dovednosti.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook