Blog Profesia.sk
Říj
24

Sportovní benefity nabízí méně než čtvrtina zaměstnavatelů. Proč by jich mělo být více?

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Sportovní benefity nabízí méně než čtvrtina zaměstnavatelů. Proč by jich mělo být více?
V poslední době se s benefity roztrhl pytel. Staly se důležitou součástí náborových strategií mnoha společností. Ze statistik však vyplývá, že ačkoli jsou sportovní benefity mezi uchazeči oblíbené, jejich nabídka od zaměstnavatelů úplně nekoresponduje.

Zaměstnavatelé chtějí prostřednictvím benefitů zaujmout a přilákat nové zaměstnance. Výjimkou nejsou ani pracovní nabídky, jejichž nejdelší sekce láká právě na řadu benefitů. Mezi nejoblíbenější patří stravenky (hrazené v plné výši), příspěvek na penzijní připojištění, práce z domova, pružná pracovní doba nebo 13. plat.

Proč se zaměstnavatelům vyplatí investovat do sportovních benefitů?

Pokud byste se měli zamyslet, které benefity jsou oboustranně výhodné, pak jsou to rozhodně ty, které podporují sportovní aktivity. S tím souhlasí i nová generace zaměstnanců, pro které jsou sportovní benefity páté nejžádanější. Proč tomu tak je?

  • Jsou dokonalým protikladem sedavých zaměstnání

I když se vám to může zdát nepravděpodobné, sedět 8 hodin na zadku je někdy velmi náročné. Negativní účinky sedavého zaměstnání jsou navíc všeobecně známé. Časem se mohou objevit problémy s krční páteří, ztuhlost svalů, karpální tunel, přibývání na váze nebo migrény. To vše vede ke snížení produktivity nebo dokonce k absenci v práci. Nejjednodušším lékem na tuto situaci je pravidelný pohyb.

  • Podpora týmového ducha

Láska ke sportu lidi spojuje. Mnoho lidí se v dnešní době snaží žít aktivně a sportovní koníčky jsou snad ty nejoblíbenější. Proto je podpora sportovních aktivit snadným a rychlým způsobem, jak budovat týmového ducha, ať už v rámci jednoho oddělení, nebo celé společnosti. Společné sportovní aktivity poskytují příležitost poznat kolegy i mimo práci, zjistit, jak s nimi komunikovat, jaká je jejich povaha a objevit i jejich neformální stránku.

  • Usnadňují začlenění nových kolegů do kolektivu

Doba potřebná k seznámení s novým kolegou se liší podle velikosti společnosti, ve které pracujete. Seznámení s novým kolegou, který je podobně vášnivým cyklistou jako vy, je rychlý proces bez ohledu na to, v jakém oddělení pracujete. Pokud jste takovým novým kolegou vy, účast na sportovních aktivitách vám pomůže poznat kolegy, dozvíte se více o firmě, stanete se zapamatovatelným a získáte spojence, kteří vám pomohou i v pracovních záležitostech.

  • Snížení stresu

Podle průzkumu společnosti Paylab je stres běžnou součástí práce pro téměř polovinu zaměstnanců. Více než pětina z nich uvedla, že zažívá stresové situace každý den. Proto je dobré na chvíli vypnout a věnovat se s kolegy jiným aktivitám, abyste si odpočinuli a vyčistili hlavu.

Multisport karta není jediným řešením

Nejběžnějším způsobem, jak společnosti poskytují sportovní benefity, je multisport karta, kterou mohou zaměstnanci využívat v partnerských sportovních a fitness centrech podle vlastního uvážení. Zaměstnavatelé sáhnou po této možnosti díky široké škále možností využití. Jsou schopni vyhovět většině požadavků zaměstnanců. Nezapomínejme však ani na další možnosti.

Mnoho firem připravuje sportovní dny nebo zaměstnancům proplácí účast na běžeckých a cyklistických závodech, vytváří firemní týmy v různých kolektivních sportech. Oblíbené jsou také pěší nebo lyžařské výlety. Stále častější jsou také cvičení v prostorách firmy (samozřejmě pouze v případě, že k tomu má firma uzpůsobené prostory).

Jako podporu pro sportovní aktivity můžeme také přijmout výstavbu parkoviště / parkovacího stojanu pro kola nebo sprchy v rámci kancelářských prostor. Nikdo přece nechce celý den sedět vedle kolegy, který se ráno snažil kvalifikovat na Tour de France.

Neposkytuje vám zaměstnavatel žádné benefity? Stále můžete provozovat týmové sporty

Pokud patříte k lidem, kterým zaměstnavatel nenabízí mnoho benefitů, nenechte se odradit. Vaše situace je obtížnější, ale rozhodně ne ztracená. Jednou z možností je navrhnout svému nadřízenému zavést několik nenáročných benefitů (například stojan na kola nebo sportovní půlden).

Pokud to nebude fungovat, můžete dát dohromady interní partu a sportovat mimo pracovní dobu nebo cestou do práce a z práce. Tímto způsobem posílíte tým a díky vzájemné podpoře dosáhnete lepších výsledků.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook