Blog Profesia.sk
Pro
21

Práce jako ze seriálu: nejlepší profese, které sledujeme v seriálech

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Práce jako ze seriálu: nejlepší profese, které sledujeme v seriálech
Co vás inspirovalo k vaší současné práci? Byla to rodina, přátelé, váš talent nebo televizní pořady? Podle několika průzkumů mají postavy v seriálech vliv na to, jaká povolání si mladí lidé vybírají.

Když malé děti odpovídají na otázku, čím budou, až vyrostou, často si vybírají povolání svých rodičů nebo povolání ze seriálů či pohádek a samozřejmě velká část z nich chce být youtuberem. Populární kultura však neovlivňuje jen děti. Výzkumníci zjistili, že 39 % mileniálů (dnešních dvacátníků a třicátníků) se při rozhodování o kariéře inspirovalo oblíbenou seriálovou postavou.

Věděli jste, že nejoblíbenější televizní seriály jsou z policejního, lékařského a právnického prostředí?

Podívali jsme se na to, jak jsou jednotlivé profese zobrazeny v populárních seriálech, a přidali jsme několik tipů, abyste měli o svátcích na co koukat.

Pokud chcete, aby vaše práce byla vzrušující a zábavná, pracujte u policie

Věděli jste, že na policejním oddělení může být nejzábavnější práce? Přesně to tvrdí policejní sitcomy. Práce policistů v seriálech je buď extrémně zábavná nebo extrémně napínavá. O honičky, výslechy, záhadné případy a vraždy není nouze, ale pozitivní je, že počet vyřešených případů je velmi vysoký. Také si můžete být jisti, že se vaši kolegové stanou vašimi blízkými přáteli.

Velmi populární byl seriál CSI: Crime Scene Investigation, který se zaměřoval na vyšetřovatele na místě činu a jejich vědecké metody a postupy při ohledání místa činu. Seriál se vysílal celkem 15 let a vznikly další dvě verze CSI: Miami a CSI: New York. Seriál dokonce vyvolal obavy, že by mohl skutečným zločincům napovědět, jak lépe zamést stopy, tzv. efekt CSI. To se však nepotvrdilo. Na druhou stranu díky velké popularitě pořadu se milionům lidí otevřely nové kariérní příležitosti ve vědeckých nebo investigativních oborech.

Inspirujte se těmito seriály: Brooklyn Nine-Nine, Myšlenky zločince, Hawaii 5-O, Zákon a pořádek, CSI: Las Vegas/Miami/NewYork, Komisař Rex

Pokud chcete ve své práci pomáhat a chránit, informace o tom, jaké jsou podmínky přijetí do policejního sboru, najdete na webových stránkách ministerstva vnitra.

Lékaři, chirurgové a zdravotní sestry jsou sexy

Práce ve zdravotnictví je víc než jen práce, pro mnohé je to poslání. V tomto případě však rádi zapomínáme na realitu českých nemocnic a necháváme se unášet seriálovým nemocničním prostředím. Baví nás sledovat náročné a kuriózní případy a zároveň prožívat s hrdiny jejich spletité osobní životy.

Podle seriálů jsou totiž lidé pracující ve zdravotnictví natolik vytížení, že jsou schopni navazovat vztahy (přátelské i milostné) pouze na pracovišti. Seriály z lékařského prostředí fungují i u nás, Ordinaci v růžové zahradě sledují diváci už mnoho let 5 let a aktuálně nejlépe boduje seriál Sestřičky.

Inspirujte se následujícími seriály: Greys Anatomy, New Amsterdam, The Good Doctor, House, ER (Pohotovost), Srubs.

Buďte jako Meredith Grey, Gregory House nebo Doktor Martin a zvolte si zdravotnictví jako své životní poslání.

Klíčový důkaz se v procesu vždy objeví na poslední chvíli

Právnické seriály mají mnoho společného s těmi ze zdravotnictví. Až na to, že právníci a právničky nosí stylové obleky a kostýmy. Dramatické situace z operačního sálu vystřídají dramatické scény ze soudní síně. K tomu se přidávají různé intriky, manipulativní techniky, důkazy na poslední chvíli a spousta vyšetřování. Kdo by se nechtěl po pěti dílech přihlásit na práva?

Inspirujte se těmito sériemi: Suits, How to get away with murder, Zákon a pořádek, The Good Wife, Ally McBeal

Pokud chcete i vy pracovat v mezích zákona, podívejte se, jaká pracovní místa na vás čekají.

IŤáci jsou introverti ve svém vlastním světě

Jsou sociálně neobratní, ale zároveň vynikající v tom, co dělají. Napadá vás lepší námět na sitcom? Zobrazení světa IT stále ještě obsahuje mnoho stereotypů, ale zároveň existuje mnoho lidí, kteří považují situace v sitcomech za situace přímo z každodenního pracovního života.

Inspirujte se těmito seriály: Silicon Valley, IT Crowd, Mr. Robot, Halt and Catch fire

Pokud jste viděli v seriálech z IT prostředí sami sebe, zjistěte, co všechno můžete v IT sektoru dělat.

Nahlédněte za oponu showbyznysu

Zajímá vás, co se děje na druhé straně televizní obrazovky? Mnohdy je to větší drama nebo větší zábava než před ní. Odhalte zákulisí fiktivních televizních pořadů nebo marketingových kampaní. Můžete si být jisti, že uvidíte atraktivní lidi v zamotaných nebo humorných situacích.

Inspirujte se těmito sériemi: UnREal, The Newsroom, Mad Men, 30 Rock, Murphy Brown

Pokud chcete být jako Don Draper nebo Liz Lemonová, hledejte práci v oblasti marketingu a PR nebo žurnalistiky.

Někdy nezáleží na tom, kde pracujete, ale důležitý je kolektiv

V práci strávíme přibližně třetinu svého produktivního života. Někdy jsme více se svými kolegy než s rodinou. I proto je pracovní kolektiv tvořený individualitami ideálním prostorem pro ty nejbláznivější, nejzábavnější i nejvážnější a nejkurióznější situace.

Inspirujte se těmito sériemi: Superstore, Corporate, The Office, Parks and Recreation

Máte i vy nějakou oblíbenou seriálovou postavu, která vás inspirovala k volbě vaší profesní dráhy? Nebo se jen usmíváte nad tím, jak jsou v seriálech vykreslena různá pracovní prostředí? Budeme rádi, když nám napíšete nebo přidáte další tipy na oblíbený seriál o pracovním prostředí.

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook