Blog Profesia.sk
Led
18

Jak porazit lednový útlum a zase se těšit do práce

Autor: | Kategorie: Hledání práce, Motivace a rozvoj, Pracovní život |
Jak porazit lednový útlum a zase se těšit do práce
Leden je obtížný měsíc: v práci se vše rozjíždí na plné obrátky, a přitom je člověk tak nějak bez šťávy. Svátky ty tam, dovolená daleko a venku pochmurno. Angličané mají pro lednový splín zaměstnanců dokonce speciální výraz „January blues”. Jak s ním zatočit?

Leden, ještě tam budem 

Proč zrovna leden je měsíc, kdy se řada lidí cítí bez energie? Vysvětlení je celkem jednoduché. Krátké dny, nedostatek denního světla i pobytu na čerstvém vzduchu si podepíšou na poklesu energie a vzestupu chmurných myšlenek. Když si k tomu přidáte, že člověk před sebou vidí jen samou práci a delší dovolená přijde až za několik měsíců, je logické, že naše rozpoložení není zrovna ideální.

Jak na lednové blues

  1. Přijměte fakt, že se jedná o přirozenou reakci organismu 

Berte lednovou nechuť jako přechodnou záležitost, která se dá téměř bezbolestně překonat. Snažte se nebýt izolováni a spojte se s ostatními lidmi pro podporu. Všichni potřebujeme někoho, s kým si můžeme promluvit. Když se s negativními myšlenkami svěříte kolegovi, kterému důvěřujete, uleví se vám. 

  1. Vyhněte se nereálným novoročním předsevzetím

Dávejte si jen splnitelné cíle. Je deprimující vědět, že jste si dali předsevzetí, které je nemožné splnit. Lépe uděláte, když si svoje pracovní cíle rozvrhnete na dílčí části, které budou konkrétní. Třeba místo toho, abyste si řekli, že odteď nebudete dělat výkazy na poslední chvíli, zvolíte si, že nově budete na výkazech dělat vždy ve čtvrtek a v pátek třetí týden v měsíci, takže na ně bude dost času.  

  1. Zajímejte se o nové projekty a úkoly

Co mě vlastně letos čeká? Jaké nové projekty se budou rozjíždět? Jaké úkoly z toho pro mě budou vyplývat? Vědět, co je přede mnou, může zafungovat jako motivace do dalších měsíců.  Zajímejte se o novou strategii značky, pro níž pracujete, či nové zákazníky, které chcete získat. Zjistěte si o tom podrobnosti u nadřízených, věnujte jim náležitou pozornost na celofiremním mítingu.

  1. Zapracujte na sebevzdělání 

Porozhlédněte se po zajímavých vzdělávacích kurzech.  Nově nabyté poznatky vám umožní vidět vaši práci z jiného úhlu a mohou vám otevřít dveře k významnému posunu v kariéře. Když přesvědčíte šéfa, že vaše nově nabyté vědomosti či dovednosti budou pro firmu přínosem, třeba vám na studium přispěje. 

  1. Udělejte si inventuru benefitů 

Zjistěte si, jestli firma nenabízí nové benefity, které byste využili. Podívejte se také na to, zda dostatečně čerpáte bonusy, které už máte. Bylo by škoda, nechat je propadnout. Objednejte se na masáž či si kupte, co vám udělá radost a zlepší náladu. 

Není čas na změnu?

Lidé na začátku nového roku víc než kdy jindy pociťují nespokojenost v práci a přemýšlejí o změně. Částečně je to způsobeno tím, že leden vnímáme jako nový start do další etapy. Určitý útlum je na začátku roku přirozený. Jestli ale patříte mezi nespokojené zaměstnance už delší dobu a stále dokola přemýšlíte, zda zůstat na stávajícím místě nebo odejít jinam, začněte jednat.

Pročítejte nabídky na volná pracovní místa, kterých je stále dostatek, a na ty zajímavé začněte posílat životopisy. Je pro to ideální doba. Během ledna se opět naplno rozjíždějí nábory, které byly v předvánočním období utlumené. Nenechte si utéct nové příležitosti. 

Čekají na vás na Profesia.cz. 

 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook