Blog Profesia.sk
Led
5

Jak dlouho zůstat v jednom zaměstnání?

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj, Pracovní život |
Jak dlouho zůstat v jednom zaměstnání?
Podle průzkumu amerického úřadu pro statistiku práce je průměrný počet let, které zaměstnanci stráví v jednom zaměstnání, přibližně čtyři roky. Zatímco dříve bylo pravidlem, že zaměstnanec vydržel prakticky celý život v jednom zaměstnání, dnes je to spíše vzácností. Jak dlouho tedy zůstat v jednom zaměstnání, aby to dávalo smysl v životopise vám a později i personalistům?

Co znamená pravidlo dvou let? A platí to vždy?

Říká se, že je třeba vydržet v jedné práci alespoň dva roky. Jde však o značně omezený pohled. Pokud vezmete v úvahu několik dalších faktorů, může být úhel pohledu na tuto univerzální dobu jiný.

Jaké jsou zvyky v odvětví, ve kterém pracujete? Jiná situace bude například v medicíně a jiná v marketingu.

Jste spíše na začátku své kariéry nebo jste na trhu práce již deset let? U absolventů a lidí na juniorních pozicích je vyšší míra fluktuace vnímána jako přirozenější, ale u seniorních pracovníků může působit podezřele. Zatímco junioři si mohou dovolit změnit zaměstnání již po jednom až dvou letech, u seniorních pracovníků vyvolává pracovní poměr kratší než tři roky otázky.

Na to, jak dlouho u jednoho zaměstnavatele zůstanete, má samozřejmě vliv i to, jak dobře jste do společnosti celkově zapadli nebo jak náplň práce splnila vaše očekávání. Možná máte od začátku pocit, že jste nastoupili někam, kde vám to nesedlo. Nezáleží přitom, jestli je to kvůli firemní kultuře, která je vám cizí, slabému vedení nebo nepřekonatelným hodnotovým rozporům, zklamání se může dostavit poměrně rychle po nástupu.

Je přirozené, že budete uvažovat o odchodu poměrně brzy, například ve zkušební době. Než dáte výpověď, zamyslete se nad tím, zda jste se v podobné situaci již někdy ocitli. Pokud se vám něco podobného stalo v minulosti víckrát, možná ve svém nastavení objevíte vzorec, který vám brání překonat složitější začátky.

Neměňte zaměstnavatele, měňte pozice

Vzhledem k tomu, že fluktuace je pro zaměstnavatele velmi nákladná, je pochopitelné, že nabírají zaměstnance, kteří u nich zůstanou delší dobu. Vysoká fluktuace, tj. opakovaná změna zaměstnání přibližně každý rok, je stigmatizována a vnímána jako nežádoucí.

Existuje však případ, který je sice spojený se změnami pozic, ale není vnímán jako nežádoucí fluktuace. Naopak, personalisté ho považují za důkaz úspěchu, který zvyšuje atraktivitu kandidáta. Jde o případ, kdy zaměstnanec u jednoho zaměstnavatele prošel dvěma nebo více pozicemi, které na sebe ideálně i kariérně navazují.

Kdy je čas jít dál?

Podobně jako příliš krátká doba, ani příliš dlouhá doba v jednom zaměstnání nevypadá v životopise dobře. Jedná se o případy, kdy člověk setrvává na jedné pozici pět a více let bez výrazné změny zodpovědnosti, mzdy nebo pracovní náplně. Takto dlouhá doba v jedné práci totiž vyvolává u potenciálního nového zaměstnavatele otázky ohledně otevřenosti, flexibility nebo zájmu uchazeče o kariérní i osobnostní růst.

Nejlepším rádcem ohledně toho, kdy se posunout dál, je váš osobní pocit. A to bez ohledu na to, co jste si přečetli výše o orientační ideální době setrvání v jednom zaměstnání. Tam, kde jeden cítí, že nevidí nové perspektivy, potřebuje se kariérně posunout a poohlíží se po nové práci, tak druhý ve stejné situaci ocení skvělý známý tým, který by nerad obětoval kvůli nejasné vidině nového začátku.

*Odkaz na průzkum amerického úřadu pro statistiku práce ze začátku článku najdete zde.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook