Blog Profesia.sk
Úno
3

Jak využít životopis na Profesia.cz naplno? Máme pro vás 7 tipů.

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Jak využít životopis na Profesia.cz naplno? Máme pro vás 7 tipů.
Hledáte práci a chcete zvýšit své šance na oslovení potenciálního zaměstnavatele? Nebo uvažujete o změně zaměstnání a nemáte čas aktivně hledat nové pracovní výzvy? Zveřejnění životopisu na Profesii je zajímavou příležitostí. Jak ji využít naplno?

Online databáze životopisů na adrese www.profesia.cz je velmi oblíbená jak u uchazečů o zaměstnání, tak u firem, které hledají nové zaměstnance. Protože o tom, zda vás zaměstnavatel osloví s nabídkou práce, mohou někdy rozhodnout detaily, rozhodli jsme se sestavit seznam 7 doporučení, jak hledání práce prostřednictvím online životopisu na naší stránce zefektivnit.

Myslete na základní standardy kvalitního životopisu

O tom, jak napsat dobrý životopis, se toho napsalo už mnoho. Je to vaše vstupenka na pracovní pohovor a první dokument, který zajímá každého personalistu. Při psaní životopisu je třeba dodržet několik základních kritérií, jinak se jeho kvalita může snížit. Vybíráme některé z nich:

  • přijatelný rozsah – doporučují se maximálně 2 normostrany
  • přehlednost – jednoduché věty rozdělené do bodů zaujmou více než obsáhlý text
  • gramatická a faktická správnost uvedených údajů 
  • uvedení relevantních a aktuálních informací o vašem vzdělání a pracovních zkušenostech
  • originalita – vyhněte se klišé typu „jsem komunikativní, samostatný(á), zodpovědný(á)“

„Před zveřejněním životopisu zkontrolujte, zda v něm nejsou gramatické chyby nebo překlepy, které by mohly snížit jeho celkovou kvalitu.“

Raději jednou zavolat, než psát sto e-mailů

Před zveřejněním životopisu si zkontrolujte své kontaktní údaje. Překlep v e-mailové adrese nebo telefonním čísle může být zbytečnou chybou, která vás připraví o pracovní příležitost. Zároveň mějte na paměti, že většina společností dává přednost telefonické komunikaci, a pokud uvedete pouze svůj e-mail, vaše šance se mohou snížit. Doporučujeme používat personalizovanou adresu, jako je [email protected], místo adresy typu [email protected], která nepůsobí profesionálně.

Nebojte se vložit fotografii

Jsou kandidáti, kteří se brání přidat fotografii do životopisu z obavy, že si firmy vybírají zaměstnance podle sympatií. Personalisté by však měli být vnímáni jako profesionálové, pro které je důležitý celkový profil uchazeče. Životopisy s fotografií také působí osobněji a mohou být poutavější. Nezapomeňte si vybrat vhodnou fotografii, na které je vidět především vaše tvář. Chybou jsou fotografie pořízené z velké vzdálenosti, rozmazané snímky nebo současný „nešvar“ u mladších uchazečů v podobě různých filtrů. Kočičí uši do životopisu skutečně nepatří 😉

Kombinace hledaných pozic může hrát velkou roli

Při zveřejnění životopisu na Profesii si vybíráte pracovní pozice, na kterých byste chtěli pracovat. Když firma hledá zaměstnance na danou pozici, zobrazí se jí váš životopis. Při výběru těchto pozic doporučujeme volit ty, které spolu nějakým způsobem souvisí nebo jsou rovnou z jedné kategorie (např. administrativa, strojírenství, zdravotnictví).

Společnosti totiž dávají při obsazování pracovních míst přednost uchazečům s jasným profesním profilem. Pokud životopis obsahuje několik navzájem nesouvisejících pozic (např. generální ředitel a uklízečka), na zaměstnavatele to nemusí působit důvěryhodně.

Hledejte si práci inkognito

Rádi byste změnili práci, ale obáváte se, že se o tom dozví váš současný zaměstnavatel? Díky funkci Skrýt životopis před firmami už nemusíte! Součástí online formuláře při zveřejnění životopisu na Profesia.cz je možnost si zvolit firmy, kterým se váš životopis nezobrazí. Výhodou této funkce je, že počet společností, které si můžete vyhledat, je prakticky neomezený.

Nemusíte si tedy vybírat pouze svého současného zaměstnavatele, ale i jiné společnosti, o jejichž nabídky nemáte zájem. Tato služba funguje pro všechny společnosti zapsané v obchodním rejstříku.

Vaše osobní údaje jsou v bezpečí

Oslovila vás nějaká společnost s nabídkou práce a nenašli jste její inzerát na stránce? Není třeba se obávat! Některé firmy využívají přístup do databáze CV, i když v danou chvíli nemají zveřejněnou žádnou nabídku. Každá společnost, která využívá naše služby, prochází před jejich zpřístupněním procesem ověření.

Naše oddělení zákaznické podpory prověří v rámci dostupných informací údaje o firmě, kontakty nebo historii společnosti podle dostupných informací. V případě nejasností firmu kontaktujeme. Prostřednictvím našich VOP informujeme firmy o tom, že údaje uchazečů uvedené v naší databázi slouží výhradně k vyhledávání nových zaměstnanců a nesmí být použity k jiným účelům.

Udržujte svůj životopis aktuální

Našli jste si nové zaměstnání a další pracovní nabídky pro vás již nejsou relevantní? Nezapomeňte si zveřejnění svého životopisu deaktivovat. Životopisy jsou v naší databázi zveřejněny po dobu tří měsíců. O jeho aktivaci a ukončení zveřejnění informujeme uchazeče e-mailem. Pokud jste si již našli práci, doporučujeme, abyste po přihlášení k účtu zobrazení vašeho životopisu ukončili, aby vás firmy zbytečně nekontaktovaly. Při případném dalším zveřejnění myslete na to, abyste si aktualizovali obsah životopisu (např. přidáním posledního zaměstnání) a informace o práci, kterou hledáte (např. termín možného nástupu).

Vyhledávání

Kategorie

Facebook