Blog Profesia.sk
Pro
11

Na co se připravit, pokud měníte práci po mnoha letech bez změny zaměstnavatele?

Autor: | Kategorie: Hledání práce |
Na co se připravit, pokud měníte práci po mnoha letech bez změny zaměstnavatele?
Ztratili jste dlouhodobé zaměstnání (např. v důsledku koronavirové krize) a podařilo se vám najít novou práci navzdory nepříznivé situaci? Připravili jsme pro vás přehled výzev, které vás v tomto období čekají.

Současná situace na trhu práce není příznivá. V důsledku letošní hospodářské krize začala opět stoupat nezaměstnanost, což se dotklo i těch, kteří dlouhodobě pracovali v jednom zaměstnání. Jsou mezi nimi i starší lidé, kterým flexibilita mileniálů není blízká a před nástupem do nové práce mají respekt.

Pokud i vás čeká po mnoha letech velká změna zaměstnání, zde je několik doporučení, která vám mohou pomoci úspěšně se adaptovat v nové práci, abyste toto náročné období úspěšně zvládli.

Myslete pozitivně

Pokud po letech měníte zaměstnání, je přirozené, že se před nástupem do nové práce obáváte mnoha věcí, na které nejste zvyklí a které vás čekají. Zvládnu nové pracovní výzvy? Budu vycházet se svými kolegy? Jaký bude můj nový šéf?

Velkou roli v úspěchu hraje pozitivní myšlení. Připomeňte si, že jste úspěšně prošli výběrovým řízením. Váš nový zaměstnavatel projevil důvěru ve vaše schopnosti a znalosti. Proces zaučení na novou pozici sice může být náročný, pokud jste však byli přijati, je pravděpodobné, že vaši noví kolegové nebo nadřízení s vámi budou mít trpělivost.

Nezapomeňte, že do nového zaměstnání nastupujete jako člověk se zkušenostmi a v některých případech i s nálepkou loajálního zaměstnance. Neváhejte proto tyto zkušenosti využít.

Pozor na staré zvyky

Možná to znáte. Po příchodu do práce jste si popovídali s kolegy u kávy, začali jste den kontrolou zpráv nebo sociálních sítí nebo jste si prodloužili přestávku na oběd o nákup potravin. V novém zaměstnání však nemusí být k zaměstnancům tak vstřícní.

Snažte se proto vyhnout všem činnostem, které přímo nesouvisí s vaší prací a respektujte stanovená pravidla. Pokud váš zaměstnavatel trvá na dodržování začátku pracovní doby, nechoďte pozdě. Mobil si raději nechte v tašce a oznamte rodině nebo přátelům, že na jejich zprávy budete odpovídat se zpožděním.

Pokud je váš nový zaměstnavatel k takovým aktivitám tolerantní, nezneužívejte toho. Rozhodně neuděláte dobrý dojem, když se po několika dnech zeptáte, zda můžete na Facebook. Hranice stanovené zaměstnavatelem je třeba postupně sledovat a v prvních týdnech či měsících se soustředit pouze na své pracovní povinnosti.

Hledejte kompromisy

Nevyžadoval váš bývalý zaměstnavatel přesčasy? Měli jste pevnou pracovní dobu, která vám umožňovala vyzvedávat děti ze školy a vodit je na kroužky? Zjistěte si, zda vám to umožní i ten současný.

Nalezení kompromisu mezi požadavky společnosti a vašimi možnostmi je potřebné pro usazení se v novém zaměstnání. Na začátku proto doporučujeme ukázat svému nadřízenému větší flexibilitu při plnění pracovních úkolů, například tím, že v práci zůstanete déle. Pokud by to však mělo vést k tomu, že tam budete „přespávat“, neváhejte to s ním otevřeně probrat. Velké plus bude, když se chopíte iniciativy a přijdete s řešením vy. Navrhněte například svému zaměstnavateli, že si práci doděláte z domova po vyřízení svých soukromých povinností.

Získejte si nové kolegy

Dobré vztahy na pracovišti přispívají nejen k osobní pohodě, ale také vám pomohou prosadit se v pracovním životě. Pokud jste si s bývalými kolegy vybudovali takové dobré vztahy, můžete mít přirozeně obavy při seznámení s těmi novými.

Opět se nastavte pozitivně. Setkání s novými kolegy je příležitostí k navázání nových přátelství. Musíte však dodržovat určitá pravidla a nepřekračovat hranice, které si s kolegy pomalu stanovíte. V prvních týdnech se proto vyvarujte příliš osobnímu nebo naopak příliš zdrženlivému postoji. Není vhodné ihned sdělovat novým kolegům podrobnosti ze svého osobního nebo rodinného života. Ještě hůř uděláte, když budete vyzvídat detaily z jejich života.

Nový pracovně-právní vztah

Pokud jste po delší době změnili zaměstnání, nezapomeňte, že se na vás vztahují všechny zásady nového pracovně-právního vztahu. To se týká zejména tříměsíční zkušební doby nebo smlouvy na dobu určitou.

Mějte na paměti, že zaměstnavatel s vámi může kdykoli během zkušební doby ukončit pracovní poměr. Tuto možnost máte i vy v případě, že zjistíte, že vám daná práce nevyhovuje.

Během zkušební doby obvykle nemáte nárok na žádné prémie ani osobní odměny. O možnosti zvýšení platu po třech měsících byste se měli informovat nejlépe už na pohovoru. Během zaučení se proto neváhejte aktivně ptát zaměstnavatele, jak se vám podle něj daří a kde byste měli přidat, abyste dosáhli slíbené úrovně mzdového ohodnocení.

V neposlední řadě nezapomeňte, že během zkušební doby i během trvání smlouvy na dobu určitou můžete být omezeni v možnosti žádat o hypotéku nebo úvěr.

Nevzdávejte se

Upřímně řečeno, nástup do nové práce, zejména pokud jste v té předchozí pracovali dlouho, nebude snadný. Nové pracovní postupy, používání neznámých programů, jiné prostředí, odlišná firemní kultura, na to všechno si budete muset zvyknout. Každý z nás má různou schopnost přizpůsobit se změnám. Když se však zeptáte někoho, kdo mění zaměstnání častěji, určitě vám potvrdí, že diskomfort u nových výzev netrvá dlouho. Věřte tedy, že úspěch se dostaví a za pár měsíců si na vaše obavy ani nevzpomenete.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook