Blog Profesia.sk
Čvc
26

Jak překonat prokrastinaci a hledat práci efektivně

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
Jak překonat prokrastinaci a hledat práci efektivně
Máte motivaci, hledáte si novou práci, prohlížíte si pracovní nabídky a najednou zjistíte, že uplynulo několik hodin a vy jste neposlali jedinou žádost o zaměstnání. Gratulujeme, i vy patříte mezi lidi postižené prokrastinací. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak ji porazit a být při hledání práce efektivní.

Prokrastinace je chorobné odkládání věcí na později a běžný jev, se kterým se setkáváme, když máme před sebou důležité úkoly. Tyto úkoly podvědomě odkládáme na později a nahrazujeme je jinými. Například: „Jdu si aktualizovat svůj životopis, ale ještě předtím si uklidím, zkontroluji dětem úkoly, přečtu si články o tom, jak připravit životopis,…“. A nakonec se k hlavnímu úkolu ani nedostanete.

Jak se vymanit z bludného kruhu odkládání hledání práce na později? Zde je několik tipů, jak méně bloudit po webových stránkách a více posílat životopisy.

Stanovte si menší cíle

Velkých cílů často nelze dosáhnout najednou. Když si například řeknete: „Dnes budu celý den posílat životopisy,“ od začátku víte, že je to nemožné. A když podvědomě víte, že úkol nesplníte, můžete si najít jiné činnosti, které zvládnete, například uklízet, sledovat počasí nebo si jít zaběhat. Proto si stanovte menší konkrétní cíle. Například: „Dnes si najdu dvě vhodné nabídky, na které pošlu životopis. Zítra si připravím motivační dopis.“

Motivujte se

Nová práce je silnou motivací k tomu, abyste neztráceli čas a věnovali se jejímu hledání. Na druhou stranu je to také nejistý cíl a nikdy nevíte, zda se vám na zaslaný životopis někdo ozve zpět. Proto se motivujte menšími odměnami. Řekněte si, že za každý odeslaný životopis si můžete odpočinout, jít na procházku nebo se podívat na film.

Na vhodnou nabídku reagujte hned

Pokud najdete nabídku práce, která vás zaujala a splňujete požadavky, reagujte na ni hned. Aktualizujte svůj životopis, v případě potřeby zpracujte přílohy a odešlete životopis. Nečekejte, až najdete lepší nabídku a neprohlížejte si jiné, to můžete udělat i později. Dalším důvodem je, že personalisté mohou nabídku kdykoli stáhnout a vy tak můžete přijít o možnost na ni reagovat.

Stopněte si čas

Zjistěte, jak dlouho vám trvá aktualizovat životopis podle dané pracovní nabídky, napsat motivační dopis, napsat průvodní dopis. Když budete vědět, kolik času vám zabere příprava a odeslání odpovědi na pracovní nabídku, pomůže vám to stanovit si cíle a rozvrhnout si čas na hledání práce do každodenních činností.

Odložte telefon nebo vypněte notifikace

Ať chceme nebo ne, telefony nás mohou velmi rychle a snadno vyrušit ze soustředění. Podle průzkumů kontrolujeme své telefony v průměru téměř dvakrát za hodinu. Ve Velké Británii lidé odemykají své telefony 28krát denně a Američané odemykají své telefony každých 12 minut. Zamyslete se, kolik času ušetříte, když během aktivního hledání práce nebudete chatovat a kontrolovat novinky na sociálních sítích.

Využijte dostupné technologie

Někdy máme ty nejlepší úmysly, ale síla vůle nestačí. Zablokujte si obsah, který podporuje vaši prokrastinaci. Webové prohlížeče nabízejí mnoho bezplatných doplňků, které na určitou dobu zablokují přístup na stránky, které by mohly odvést vaši pozornost.

Používejte účet na Profesii

Ve svém účtu Profesie si můžete vytvořit a uložit životopis, který pak můžete snadno upravovat a odpovídat na nabídky. Navíc se všechny vaše odpovědi uloží na jedno místo a vy o nich budete mít přehled. Zajímavé nabídky práce si můžete také uložit, a když se bude blížit datum jejich ukončení, budete o tom informováni, abyste věděli, že máte ještě v daný den reagovat.

V Ezopově bajce o prchlivém zajíci a pomalé, ale jisté želvě je želva nakonec první, kdo dorazí do cíle. Ponaučení z toho platí i při hledání nové práce. Pokud si ji budete hledat důkladně a systematicky, dosáhnete svého cíle.

Vyhledávání

Kategorie

Facebook