Blog Profesia.sk
Zář
14

V inzerátu hledají supermana? Nenechte se odradit a odpovězte

Autor: | Kategorie: Motivace a rozvoj |
V inzerátu hledají supermana? Nenechte se odradit a odpovězte
Někdy člověk narazí na nabídku, která ho zaujme, ale je v ní uvedeno tolik požadavků, že mu spadne brada. Například: Hledáme zkušeného programátora/rku s alespoň pětiletou praxí v oboru, znalostí několika programovacích jazyků, schopností týmové spolupráce, špičkovou angličtinou a… dalších deset položek. Co s tím?

Rozhodně nezoufejte a nevzdávejte se hned. I když nesplňujete všechny požadavky, můžete zaměstnavatele zaujmout a do výběrového řízení se dostat. Jak to?

  • V současnosti je na trhu práce nedostatek kandidátů, takže firmy nebudou, co se týče požadavků, tak přísné. Potřebují lidi a jsou ochotné je něco doučit nebo jim zaplatit školení.
  • Je však nasnadě, že firmy mohou přimhouřit oči jen do určité míry. Požadavky, které jsou uvedené mezi prvními, budou pro vykonávání práce klíčové. Pokud je splňujete, máte dobrou výchozí pozici. Požadavky, které jsou uvedeny níže, už nejsou pro inzerovanou pozici tolik podstatné. Leckdy to také firmy takto formulují: znalost programovacího jazyka xy výhodou, nikoliv podmínkou.
  • Staré dobré pravidlo říká, že se má cenu odpovědět, když splňujete alespoň 70 % požadavků. Takže jestli cítíte tak nějak v kostech, že by to mohlo vyjít, jděte do toho.

Když odpovídáte na nabídku

Jste si při odpovídání na inzerát vědomi svých limitů? To je dobře. Zrovna tak si ale musíte být vědomi svých předností a předpokladů, které pro danou pozici máte. Těmi začněte. Jak v CV, tak v motivačním dopisu. Rozhodně neformulujte svou odpověď v duchu: „Sice neumím to a to a to, ale zase zvládám tohle a tohle.“ Negace hned na začátku není dobrým přesvědčovacím nástrojem.

Za své slabé stránky se také neomlouvejte, ale ani je nezamlčujte. Ukažte ovšem ochotu se učit a zdokonalovat se. Na frázi: Rád/a se učím nové věci, zapomeňte. Lepší je ochotu učit se  demonstrovat na něčem konkrétním z minulosti: „Sice nemám příliš zkušeností s programovacím jazykem X, ale jsem schopen/na se ho rychle naučit, už jsem si osvojil/a podobné jazyky Y a Z.”

Když jdete na pohovor

Odpověděli jste a pozvali vás? Tak sláva. Na pohovoru postupujte stejně, jako u formulování CV. Soustřeďte se na to, co už umíte, a o tom, co neumíte, mluvte jako o něčem, co jste ochotni se rychle doučit. Nezapomeňte, že záleží i na vaší osobnosti, způsobu jednání, temperamentu. Personalisté hledají nejen odborníka, ale také někoho, kdo zapadne do týmu. Jestli se uchazeč typově hodí, může přeskočit i konkurenta, který válí programovací jazyky na jedničku, z angličtiny má vysoké mezinárodní zkoušky a praxe na rozdávání. Jenomže při rozhovoru mluví jen o sobě, všechno ví a všechno zná, ale když má vyřešit nějaký nastíněný problém, mlží a nic kloudného kromě frází nedá dohromady.

Lidé nechtějí spolupracovat se supermany, nebo těmi, kteří se tak tváří, ale s kolegy, kteří jsou sympatičtí, dá se s nimi domluvit a je na ně spoleh.

Nevybrali vás? To není konec světa

Tohle je důležitý bod: Pokud jste o místo měli zájem, opravdu jste se snažili, a přesto to nevyšlo, nenechte se tím sejmout. Především nazabředněte do myšlenek typu: Jsem k ničemu, nic neumím… To je nesmysl. Že to nevyšlo v tomto případě, neznamená, že jsou vaše schopnosti a dovednosti na draka.

Vezměte to spíš konstruktivně a zamyslete se, jestli by nemělo cenu se to či ono doučit. Alespoň základy, protože  jako požadavek je tato konkrétní schopnost skoro v každém druhém inzerátu. Můžete se rovnou podívat, jestli k ní nejsou nějaké online kurzy. V každém případě se nezapomeňte pochválit. Možná jste trochu zariskovali, ale snažili jste se a získali cennou zkušenost. A to není málo.

 Nevyšlo to? Nevadí? Na Profesia.cz hledejte dál, nabídek máme dost a dost. 

Vyhledávání

Kategorie

Facebook